Imobilul care va rămâne fără turnuleţe este situat pe bulevardul Liviu Rebreanu nr. 10-12 din Timișoara, potrivit reprezentanților municipalității.
„În urmă cu ceva vreme am lansat o campanie foarte fermă de identificare a tuturor clădirilor realizate fără autorizaţie de construire sau fără respectarea autorizaţiilor de construire, indiferent când s-a întâmplat asta. Au fost notificaţi proprietarii acelor clădiri identificate sau suspecte de a fi într-o astfel de situație. Li s-a pus în vedere faptul că, într-un anumit termen, dacă nu iau măsuri pentru intrarea în legalitate, se va iniția un proces judiciar (…) Am în mână un prim certificat de urbanism pe care scrie desfiinţare turnuleţe. Unii cetăţeni care la un moment dat au greşit sau nici măcar nu au greşit, au cumpărat clădiri care au astfel de elemente arhitecturale, turnuleţe, au înţeles să le desfiinţeze. Vreau să îl dau ca exemplu pozitiv pe domnul Stancu Codruţ”, a declarat, marţi, Robu.
Edilul nu a putut spune despre ce speţă este vorba mai exact, dacă respectivul cetăţean a construit sau nu fără autorizaţie până la urmă… A afirmat doar că există o procedură de intrare în legalitate şi cu anumite tipuri de construcții se poate intra în legalitate, iar cu altele nu.
„Eu sunt mulţumit dacă toate clădirile cu turnuleţe vor merge pe acest drum. Sunt două turnuleţe la această clădire şi ea va intra într-un proiect de reamenajare, de extindere, proiect în cadrul căruia acoperişul va fi refăcut şi turnuleţele vor dispărea. Este primul proprietar care răspunde pozitiv, cu alţii vom ajunge în instanţă şi va fi mai rău de ei… Nu putem anticipa noi sentințele, dar în situația în care este clar că nu s-a respectat autorizația de construire, sau nu a existat așa ceva, nu ne putem aștepta ca instanța să nu dea în final o dispoziție în acest sens, al desființării construcțiilor”, a adăugat Robu.
Primarul nu a putut preciza nici câte imobile au fost identificate până acum în neregulă.
UPDATE. Situaţie incredibilă la Primăria Timişoara. Nici reprezentanţii Direcţiei de Urbanism a municipalităţii nu ne-au putut spune dacă proprietarul palatului de pe Rebreanu a ales să renunţe de bunăvoie la turnuleţe sau… forţat de împrejurări. Asta, deşi autorităţile locale ar trebui să ştie ce şi cum se construieşte în oraş.
„Este un exemplu pozitiv pe care noi l-am înaintat domnului primar în urma demersurilor iniţiate, cetăţeanul a luat o decizie lăudabilă. Nu cred că era în regulă… Dar când am văzut că există o astfel de iniţiativă i-am dat curs. Este o decizie salutară. Garantat este în urma campaniei pe care am demarat-o”, ne-a declarat şeful Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu.
Oficialii primăriei au afirmat că încearcă totuşi să afle dacă vorbim despre o construcţie… ridicată cu respectarea legii sau nu.
Cert este că proprietarul a solicitat un certificat de urbanism pentru „extindere clădire de locuit – modificare acoperiş şi desfiinţare turnuleţe”.
Robu le-a cerut şi altor cetăţeni, fie ei romi sau nu, care, „în diverse circumstanţe, au construit ilegal, să facă urgent demersurile pentru a intra în legalitate şi a-şi diminua, astfel, sancţiunile şi, implicit, pagubele, urmând modelul domnului Stancu Codruţ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!