La începutul acestei luni, Curtea de Apel Oradea, unde a ajuns procesul gigacaloriei, s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în dosarul prin care prefectul judeţului Timiş şi Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara au atacat în instanţă hotărârea de consiliu local prin care s-a majorat preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm, a precizat primarul. Acest preţ a fost majorat de la 162,2 lei pe gigacalorie la 187 de lei pe gigacalorie cu începere de la 1 august 2009, dar hotărârea nu a putut fi pusă în aplicare pentru că a fost contestată în instanţă.
Acum, după ce municipalitatea a primit câştig de cauză, primarul Gheorghe Ciuhandu spune că vechea hotărâre de consiliu local trebuie pusă în aplicare, iar cineva trebuie să plătească retroactiv pentru „marfa” livrată de Colterm, diferenţa dintre preţul pe care l-au plătit de fapt timişorenii, de 162,2 de lei pe gigacalorie, şi preţul majorat şi contestat până acum, de 187 de lei pe gigacalorie.
Reprezentanţii primăriei au făcut calcule şi spun că societatea Colterm are de primit nu mai puţin de 17, 2 milioane de lei de anul trecut până acum.
Ciuhandu a spus că cineva trebuie să plătească, dar a refuzat să spună concret cine va achita aceste sume, spunând să de acest lucru se va ocupa Colterm. „Având în vedere faptul că populaţia municipiului Timişoara nu poate fi împovărată acum cu o nouă cheltuială din cauza iresponsabilităţii acţiunii prefectului judeţului Timiş şi a Federaţiei Asociaţiilor de Locatari, dar şi situaţia Colterm, Primăria Timişoara analizează posibilitatea de a se adresa instanţei pentru recuperarea prejudiciului de 17.260.845 lei de la cei care au atacat fără temei în contensios hotărârea de consiliu local – respectiv Prefectura Timiş şi FALT. De asemenea, persoanele fizice sau juridice care vor fi nevoite să achite diferenţa de sumă potrivit hotărârii de consiliu local vor putea să cheme în garanţie prefectul judeţului Timiş şi pe FALT”, a afirmat primarul.
Oricum, Executivul Primăriei a pregătit un nou proiect de hotărâre privind scumpirea preţului local al energiei termice facturate populaţiei la 207 lei pe gigacalorie de la 1 august 2010. proiectul urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara.
Ciuhandu a făcut şi un apel la Prefectura Timiş, Consiliul Local Timişoara şi partidele politice, „ca pe viitor să abordeze cu discernământ şi responsabilitate” situaţiile de acest gen, în care trebuie să primeze analiza economică şi nu factorul politicianist şi populist”.
Replica prefectului
Update: De cealaltă parte, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, le recomandă şi el timişorenilor să-l dea în judecată pe primarul Gheorghe Ciuhandu, invocând modul defectuos în care a fost administrată până acum compania locală de termoficare Colterm, care a investit într-o cabană la munte şi o bază sportivă la CET Sud pentru o echipă ce ulterior a fost desfiinţată. „Cred că ar trebui ca timişorenii să îl dea în judecată pe domnul primar pentru modul în care a administrat Colterm în ultimii ani. Cu cei 17 milioane de lei, domnul primar doreşte să finalizeze hotelul Colterm de la Semenic şi să facă un bazin de înot fotbaliştilor de la această societate. Cu siguranţă nu va folosi aceşti bani pentru a face investiţii pentru timişoreni. În ceea ce priveşte sentinţa, Curtea de Apel şi-a spus cuvântul, aşteptăm să vedem motivaţia. Noi credem că am avut dreptate şi de aceea dorim să vedem motivaţia instanţei”, a afirmat Băcală. Cu alte cuvinte, prefectul consideră în continuare că nu s-a respectat procedura legală la hotărârea privind majorarea preţului la energia termică. Atât Tribunalul Timiş, în primă instanţă, cât şi Curtea de Apel Oradea, care a respins recursul prefecturii, au considerat însă că hotărârea a fost adoptată legal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!