Dacă Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara ar ajunge în subordinea Primăriei Timișoara, Nicolae Robu spune că ar urma câteva reorganizări ale unor secții, pentru că sunt suprapuneri de specialitate cu Spitalul Municipal Clinic de Urgență.
„E vorba despre clădiri și terenuri interesante acolo, pentru sectorul spitalicesc al Municipiului Timișoara. Dacă vom ajunge să preluăm, o să ne angajăm că nu facem altceva acolo, ci tot activitate spitalicească, dar vor fi anumite redefiniri. Sunt suprapuneri de specialitate între ce se întâmplă acolo și ce se întâmplă la Spitalul Municipal și evident că nu-și are sensul să funcționeze medici cu aceeași specialitate unul într-un loc, unul într-altul, dacă există condiții să fie laolaltă. Când nu vor fi condiții să fie împreună, putem accepta să lucreze și în locuri diferite, dar noi vrem să dezvoltăm Spitalul Municipal. Vom construi acolo o clădire uriașă și atunci va fi loc să concentrăm specialitățile în câte o secție”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef susține că există o intenție a guvernului să transfere spitalele CFR către administrațiile publice locale și că reprezentanții municipalității au fost deja întrebați dacă sunt interesați să preia unitatea spitalicească.
„Am supus la vot în CL poziția de principiu, nu de preluare efectivă, ci dacă suntem interesați sau nu. S-a aprobat, o să transmitem spre guvern această poziție a noastră și, evident, că preluarea se va face, dacă se va materializa, cunoscând toate activele și pasivele, toată situația spitalului. Nu ne obligă la nimic decizia luată de consiliul local, atâta tot că nu mi-am permis să transmit la minister punctul meu personal de vedere, chiar dacă era vorba despre o chestiune de principiu, am vrut să fie punctul de vedere al CL”, a mai precizat Robu.
Spitalul CFR are cinci secții – A.T.I., Chirurgie generală, Medicină internă, O.R.L., Oftalmologie, dar și trei compartimente – Geriatrie-gerontologie, Prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale și Spitalizare de zi, un cabinet de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, două laboratoare de Analize medicale și Radiologie și imagistică medicală, precum și un ambulator de specialitate. Spitalul Căi Ferate Timișoara este condus de liberalul Julius Jugănaru.
În 2013, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a decis să treacă cele 15 spitale CFR din țară în subordinea Ministerului Sănătății, dar un an mai târziu aceste unități au revenit Ministerului Transporturilor. În 2015, Relu Fenechiu a fost dar în urmărire penală într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție privind transferul spitalelor CFR.
Ceea ce au făcut consilierii locali din Timișoara au făcut și aleșii din Oradea, tot anul acesta. La Constanța, angajații Spitalului Clinic CF se tem că unitatea va fi preluată de Consiliul Județean Constanța, iar apoi desființată. Ei au făcut o petiție online numită „Spune NU desființării spitalelor CFR din țară”.
În România sunt 15 spitale CF: două în București și câte unul în Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Galați, Constanța, Brașov, Pașcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!