Reprezentanții Asociației Pet Hope propun Primăriei Timișoara o strategie pe cât de eficientă pe atât de puțin costisitoare pentru gestionarea populației canine din municipiu: sterilizarea. Până acum, subliniază cei de la Pet Hope, municipalitatea nu a avut o strategie clară de gestionare a câinilor fără stăpân, preferându-se încarcerarea animalelor în adăposturi și mai puțin sterilizarea lor.
Această strategie adoptată în ultimii ani în Timișoara a scos din bugetul primăriei milioane de euro, fără vreun rezultat notabil. De aceea, reprezentanții Pet Hope propun o soluție mai simplă: sterilizarea și îngrijirea post-operatorie a câinilor fără stăpân, iar apoi lăsarea lor în libertate.
“Suntem încrezători în colaborarea cu noua conducere a primăriei, care s-a arătat deschisă față de o analiză a costurilor suportate din bugetul local și stabilirea unei metode eficiente de gestionare a câinilor fără stăpân. Am venit cu o propunere concretă care demonstrează clar că singură soluție pentru reducerea numărului de câini fără stăpân este o campanie masivă de sterilizare” subliniază Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației PetHope Timișoara.
Interesant este că, potrivit calculelor celor de la Pet Hope, sterilizarea tuturor câinilor din Timișoara, cu sau fără stăpân, al căror număr ar ajunge la aproximativ 29.000, din care circa 8.000 de maidanezi, ar costa în jur de 80.000 de euro, în decurs de doi ani. Costul este echivalent cu aproximativ trei luni de funcționare a serviciului de ecarisaj. Reprezentanții Asociației Pet Hope au luat în calcul și sterilizarea opțională a câinilor care au stăpân pentru a preveni abandonul puilor și pentru a veni în sprijinul cetățenilor care își doresc acest lucru, însă din păcate, nu își permit să acopere costurile unei astfel de intervenții la un cabinet veterinar privat.
„La fel că orice timișorean, și noi ne dorim să nu mai avem câini pe străzile din Timișoara, iar pe lângă sterilizarea în masă, avem nevoie de sprijinul populației. Principala sursă a câinilor fără stăpân deja existenți pe străzile Timișoarei este abandonul puilor nedoriți din gospodării. Un calcul statistic arată că peste 10.000 de pui sunt aruncați anual în stradă, astfel că, dacă ne dorim un oraș fără câini, abandonul puilor trebuie să înceteze” completează Alina Văcaru, președinte al Asociației PetHope.
Propunerea Asociației PetHope Timișoara a fost elaborată cu participarea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor Romania și sprijinul Facultăţii de Medicină Veterinară Timişoara, a Asociaţiei Studenţilor în Medicină Veterinară Timişoara, a Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari și a grupului de voluntari independenți Animal Care Team Timișoara.
Deocamdată, edilii orașului un au luat nicio decizie, însă o nouă întâlnire cu reprezentanții Pet Hope va avea loc la fínele acestei luni.
Succes moderat la primul targ de adoptii canine din acest an
Artistii au strans peste 5000 de lei pentru sterilizarea cainilor comunitari
Citiți principiile noastre de moderare aici!