În luna august, Primăria Timișoara a organizat două licitații la bursă pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice, însă la acestea nu s-a prezentat niciun ofertant.
În momentul de față, prețul este plafonat la 1.000 lei/MWh, iar ofertele furnizorilor oscilează în jurul a 3.000 de lei/MWh. Diferența de preț este acoperită de Guvern.
„Contractul vechi s-a încheiat, am organizat licitații și nu a venit nimeni la prețul actual. Momentan, pentru companii nu este interesant să ne vândă curent, cât timp politica Guvernului este una disfuncțională. Prețurile au ajuns la un nivel halucinant pe o piață care nu mai funcționează. Așteptăm măsuri pentru a rezolva pe termen scurt problema. Pe termen mediu, avem investiții să reducem semnificativ consumul de energie pentru iluminatul public, lucru care este deja vizibil pe Torontalului”, a afirmat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În anul 2018, prețul pentru furnizarea de energie electrică era de 209 lei/MWh. Creșterea se datorează condițiilor geopolitice actuale și a situației de piață din România. Consumul de energie electrică a municipiului Timișoara este de aproximativ 16.000 MWh/an.
Probleme sunt și la STPT, care din iunie 2021 nu mai găsește furnizor de energie electrică. STPT e pe furnizor de ultimă instanță, care înseamnă prețuri mai mari, la fel ca Primăria Timișoara. La fel stau lucrurile și în cazul Spitalului „Victor Babeș” și a companiei Aquatim.
Ținta municipalității este ca anul acesta și în 2023 să înlocuiască o treime din vechile corpuri de iluminat din Timișoara, adică 5.500 de corpuri de pe 90 de străzi și astfel se va reduce consumul de electricitate cu 70%.
Întrebat de Tion dacă are în vedere amenajarea unui parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică, Dominic Fritz a răspuns că acesta este unul dintre proiectele municipalității pentru care are mari speranțe să fie finanțat prin PNRR.
Pe aceeași temă:
Parc fotovoltaic la Utvin și centrală hidroelectrică pe Bega. Viitorul termoficării în Timișoara
Trimite articolul
X” are în vedere amenajarea unui parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică, Dominic Fritz” Oare pina la incheierea mandatului va termina toate studiile de executie.Nu sa termine instalarea parcului.Ca sa vazut si la fondurile pentru iluminatul public unde Timisoara a primit fonduri de ZERO BARAT
-
Azi am vazut pe Calea Aradului ca se inlocuiau corpurile de iluminat stradal cu LED.
Observam ca daca nu e Robu de vina, Guvernul e cel responsabil. In niciun caz Frig, Ruben, cei 10 consilieri personali sau consilierii majoritari USR.
Pai sa nu mai caute furnizor de electricitate ca Hidroelectrica are cel mai bum pret, chiar la jumatate fata de furnizorul de la care am plecat.
-
Hidroelectrica doar isi creste cota de piata in vederea privatizarii. Alergatül düpa chilipirüri, invarteli si “chiftele” la modül individüal face sa se düca Romania in cap. Sistem energetic integrat? hüüüüooo, hai sa il facem bücati. E greü sa intelegi cüm fünctioneaza ün sistem daca te üiti doar la bücatica din imediata apropiere. Dar hei, e democratie, capitalism, piata libera, bla bla bla. Smecherii carora le cresc profitürile (din energie in cazül asta, dar nü nümai in domeniül asta) pana la cer se bücüra cand vad “milioanele de nimeni care trec pe strada” si pün botül la toate vrajelile. Sa privatizam dom’le totül, si mai ales domeniile strategice, üite ce bine a iesit treaba cü gazül prin legea offshore si liberalizarea pietei. Descentralizare!!!! Mie imi place de exemplü CFR, düpa ce a fost spart in bücati acüm mülti ani s-a revolütionat, acüm avem nümai MagLev-üri, nü alta.
Cat la suta din energia electrica e produsa de hidroelectrica? ce se intampla cu pretul cand creste cererea peste oferta? 🤪#IDIOCRACY
-
De ce esti man analfabet functional? Te-ai uitat ce oferta au persoanele juridice de 2500 lei / Mwh? Si asta este doar pentru cei cu consum de sub 100 Mwh / an, iar Primaria are cu mult peste atat. Deci de ce esti analfabet functional?
-
Hiodroelectrica are pret bun la casnic, la persoane juridice nu prea
Lamentabil, nimic mai mult.