În ședința extraordinară de miercuri, consilierii locali au aprobat, de fapt, două proiecte de hotărâre: unul „privind înființarea Direcției Generale Proiecte și Lucrări Municipale pentru Sport şi Transport Feroviar” și unul „privind modificarea și aprobarea Organigramei, Statului de funcții și Regulamentului de Organizare și Funcționare pentru Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara”. Primul creează direcția care urmează să fie condusă de Culiță Chiș, iar celălalt mută posturi din alte structuri în cea nou-înființată.
Vă amintim, într-unul dintre dosarele legate de organigramele primăriei, Curtea de Apel a obligat primăria să îl repună pe Culiță Chiș director la Direcția de Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități. Cum postul nu mai există și pentru că nu ar exista niciunul similar, primăria a hotărât să înființeze unul cu care să fie compatibil Culiță Chiș, astfel încât să fie respectată cerința judecătorilor.
„Pentru acest lucru este necesară inclusiv modificarea organigramei actuale, care nu mai cuprinde structurile Direcția Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități și Biroul Autorizare Activități Comerciale, în consecință, nu mai există nici funcția de director general la Direcția Drumuri, Poduri, Parcaje si Rețele de Utilități, nici funcția de șef birou la Biroul Autorizare Activități Comerciale. De asemenea, nu există nici alte funcții publice vacante echivalente în cadrul aparatului de specialitate al Primarului ale cărui condiții de studii și de vechime să fie îndeplinite de către reclamanți, potrivit fișelor de post aprobate”, transmiteau reprezentanții Primăriei Timișoara, în urmă cu două săptămâni.
Controverse cu sindicatul
La ședința desfășurată în sistem de videoconferință s-a conectat inclusiv Tiberiu Negrei, președintele sindicatului cu care primăria a purtat mai multe procese pe seama organigramelor. Acesta fusese, de altfel, și singura persoană care a participat activ la dezbaterea asupra celor două proiecte de hotărâre, desfășurată în urmă cu două zile. A dorit să ia cuvântul și acum, după ce viceprimarul Ruben Lațcău a lansat un atac la adresa organizației sale, însă nu i-a fost permis acest lucru. Nefiind consilier local și nefăcând parte din aparatul de specialitate, era nevoie de aprobarea majorității consilierilor locali, însă nu a obținut-o. Nu ar fi pentru prima dată când lui Negrei i se refuză acest lucru în ședințele de consiliu local, fiind cunoscute problemele pe care acesta le are cu conducerea primăriei și, drept urmare, și cu consilierii locali USR.
„Săptămâna aceasta am avut atât dezbatere publică pentru care, din păcate, atenția publicului a fost destul de scăzută. A participat, în afară de reprezentanții primăriei, doar reprezentatul unuia dintre sindicate. Discuția a fost destul de scurtă, de 30 de minute. Asta arată, într-un fel, nefiind prezent niciun cetățean, fiind zero atenție dinspre comunitate, cred că agenda aceasta juridică cu care ne confruntăm, a sindicatului, este una care nu corespunde cu interesul cetățeanului. (…) Tocmai pentru a ne asigura că toți pașii procedurali sunt parcurși, și pentru că permitem un dialog social care să fie unul real, am avut săptămâna aceasta și o rundă de consultări cu sindicatele, pe organigramă. A venit doar unul dintre sindicate. Din păcate, sindicatul care ne-a dat în judecată (cel condus de Negrei – n.r.) nu s-a prezentat la această consultare pe care am convocat-o”, spusese Lațcău înainte de a fi refuzată intervenția lui Negrei.
În rest, până să ajungă să voteze cele două proiecte de hotărâre, au mai luat cuvântul și alți consilieri locali. Dan Diaconu (PNL) s-a legat, așa cum a făcut-o și Negrei la dezbaterea de luni, de modul în care este pusă în aplicare sentința Curții de Apel. Viceprimarul Cosmin Tabără (PNL) a ironizat ușor decizia de a pune sportul și transportul feroviar în aceeași direcție generală, iar Radu Țoancă (PSD) a ținut să remarce că primarul Dominic Fritz, deși sprijină sindicatele din Educație în greva lor, nu are aceeași deschidere și față de sindicatul din propria instituție.
„Cele două organigrame și această înființare de direcție nu le fac cu bucurie. Nu le fac pentru că cred că ar aduce o îmbunătățire a aparatului, ci o fac pentru că instanța, într-adevăr, ne obligă să îl punem în funcție pe un director general. Neexistând niciun post de director vacant pentru care persoana să îndeplinească condițiile, singura variantă este să creăm postul pentru el. Pentru că o direcție generală trebuie să aibă un anumit număr de posturi, este clar că trebuie să comasăm mai multe funcțiuni în această direcție generală. (…) Sindicatul nu doar că reprezintă 10% din angajații primăriei (…), ci reprezintă și câțiva oameni care au intrat acum în sindicat, printre care și câțiva urmăriți penal de DNA. Există o deschidere, de aceea a existat și ieri această consultare, dar nu pot să pretind că sindicatul reprezintă interesul angajaților primăriei”, le-a răspuns acestora primarul Dominic Fritz.
De-a lungul intervenției sale, primarul a amintit că cea mai recentă organigramă a primăriei, aprobată în 2022, a fost declarată legală de Tribunalul Timiș. Este vorba despre a doua organigramă a administrației useriste. Aceasta a urmat un traseu mai anevoios prin instanțe: a fost suspendată pentru o perioadă, până s-a întors spre rejudecare, când s-a constatat că nu mai este cazul. Acum, s-a judecat procesul privind anularea acesteia, iar prima instanță a hotărât să dea câștig de cauză primăriei. Prima organigramă a actualei administrații, din 2021, în schimb, a fost pe rând suspendată și, mai apoi, anulată. În toate cazurile, procesele s-au purtat cu sindicatul condus de Negrei.
Până la urmă, proiectul de înființare a noii direcției a trecut cu 14 voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, iar cel de modificare a organigramei, cu 15 voturi „pentru” și trei „împotrivă”.
Pe aceeași temă:
Interes redus la dezbaterea pe tema direcției înființate de Primăria Timișoara pentru Culiță Chiș
Hotărâre a instanței: organigrama Primăriei Timișoara este legală
Trimite articolul
XCine il protejeaza?
-
impotriva concedierii abuzive, codul muncii ma gandesc. altfel, habar n-am in alte privinte daca da si cine/ce.
ps: cauta si tu motivarea instantei daca e data deja, o sa o caut si eu.
#tontipentrujustitie
#🤪
-
E sprijit de multi. E de mult in primarie si stie multe despre multi. Nu vorbesc de Fritz ci de ceilalti directori care au motivele lor sa-l sprijine acum.
Nu e mare lucru de capul lui dar e parsiv si asta te ajuta in joburile de la primarie.
Chis In freza Culita… acest magar inutil. Lui ii trebuie sa fie director cu propria institutie *nu conteaza care…ci doar sa fie director sa poata fura si el … ca asa l-a obisnuit tati Lae