Organigrama „ambițioasă” a Primăriei Timișoara a fost adoptată marți, cu 16 voturi pentru, patru abțineri și patru voturi împotrivă. Potrivit lui Dominic Fritz, organigrama reconstruiește primăria „din temelii” și „o face pregătită pentru secolul XXI”.
De la 27 de structuri, s-a ajuns la 17, iar 80 de posturi vor fi desființate, multe dintre ele vacante, dintre care zece posturi de conducere. De asemenea, se vor face peste 100 de angajări: 64 sunt pentru profesioniști aflați la început de drum, 52 pentru asistenți și debutanți și 12 pentru inspectori de specialitate.
„Lucrurile sunt sub limita legală pentru un oraș ca Timișoara, am încercat tocmai să nu suplimentăm posturile (…) Sunt de acord că avem și echipe la care și eu mă întreb de ce ne trebuie atâția, că nu m-ar surprinde dacă aș găsi un funcționar să joace Candy Crush pe celular. Există cu siguranță și acest tip. Și încă nu a venit niciun șef la mine care mi-a cerut să tai din posturi, că noi nu suntem eficienți, noi suntem prea mulți. Toată lumea se plânge că sunt prea puțini și sunt de acord că, în unele cazuri, sunt prea mulți, dar per total dacă ne uităm la atribuțiile unei primării din acest secol, cred că cu aceste 644 de posturi, dacă reușim cu aceste posturi, să ridicăm calitatea vieții și calitatea actului adminstrativ în această primărie, atunci cred că este o cifră foarte bună și rezonabilă”, a explicat, în plen, primarul Timișoarei.
Primarul vrea sistem de evaluare adevărat
Fritz a vorbit și despre cum trebuie să se facă o diferență între cei care nu muncesc și cei care cu adevărat muncesc, „cu un sistem de evaluare adevărat”.
Edilul-șef vorbea încă de vineri despre „un șantier mare în Primăria Timișoara”. Procesul de transformare va dura câteva luni bune, pentru că „sunt fișe de post care trebuie schimbate, sunt concursuri interne și externe”. Unii angajați ai PMT vor fi nevoiți să dea concurs pentru post, în cazul în care se schimbă mai mult de 50% din fișa postului, explica Fritz, vineri.
Primarul a fost întrebat de consilierul local Dan Diaconu care este metoda de calcul pentru modificarea a 50% din atribuții.
„Cum s-a făcut acest calcul de 50%, cum s-au selectat posturile și cine a făcut acest lucru din aparatul tehnic? A doua întrebare este, mai degrabă, a ne spune domnul primar că va aplica articolul 519 (din Codul Administrativ – n.r.), cel ulterior lui 518, cu bună credință. Asta cred că e important de spus. Acolo există practic două elemente care ar trebui să se întâmple în perioada de preaviz, în cele 30 de zile pentru funcționari publici. Se referă la posibilitatea funcționarului public de a ocupa posturi în cadrul aparatului, în cazul în care ele sunt vacante, fie post de același tip, fie post inferior, pentru care există o prioritate”, a atras atenția Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei.
Organigrama va fi contestată
Răspunsul a venit rapid de la Dominic Fritz, care a explicat că „nu există norme metodologice care să definească în mod aritmetic aceste 50%”.
„Dar dacă o structură rămâne la fel și doar pică, nu știu, 20% din atribuții, atunci clar nu se schimbă. Dacă dintr-o direcție, vine, de exemplu, la Direcția de Investiții și Mentenanță, unde acum este și infrastructura verde, unde este și o parte din ce a fost înainte Direcție de Dezvoltare, este clar că se schimbă peste 50%, pentru că într-o direcție s-au comasat, de fapt, trei direcții și acolo se aplică aceste prevederi.
Eu sunt un om de bună credință și bineînțeles că voi aplica toate prevederile legale și asta înseamnă că acolo unde s-a desființat un post sau unde s-au schimbat atribuții mai mult de 50%, pentru studiile și pregătirea omului vom identifica dacă există alte posturi la același nivel. Dacă nu există, atunci trecem la următorul grad, eu sunt destul de încrezător că cine vrea să rămână, dacă de exemplu a avut un post de conducere și dacă vrea să rămână pe un post de execuție, dacă, nu știu, nu are studii de chinezologie, unde nu există niciun post liber pentru asta, atunci poate nu, dar dacă are în mod normal niște studii unde există alte posturi vacante, bineînțeles că va fi deschis”, a precizat Fritz.
Edilul-șef a ținut să sublinieze că reorganizarea nu este „o chestie de performanță”, ci face referire pe funcționalitate. El a recunoscut, atunci când a prezentat propunerea, că nu s-a consultat cu niciun sindicat al primăriei, astfel că este foarte probabil ca organigrama votată marți în consiliul local să fie contestată în instanță, așa cum a anunțat deja juristul Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara.
Fără nepotisme de la primar
Organigrama a trecut cu două voturi peste cele necesare, iar la final primarul Dominic Fritz a făcut o promisiune.
„Pot să vă promit că niciodată un nepot, verișor sau unchi sau mătușă de-a mea nu va lucra în Primăria Timișoara. Aceste practici nu mă caracterizează și nu asta vreau. Eu vreau să atragem profesioniștii cei mai buni și nu mă interesează cu cine sunt rudă”, le-a spus edilul-șef consilierilor locali.
Conform organigramei, primăria va avea 644 de posturi, din care trei de demnitari, 10 consilieri personali pentru cabinetele demnitarilor, un administrator public, 630 de oameni în aparatul de specialitate al primarului, dintre care 67 funcționari publici de conducere, 479 funcționari publici de execuție, 1 personal contractual de conducere și 83 personal contractual de execuție.
Cu privire la numărul de posturi a avut comentarii și fostul viceprimar Dan Diaconu, înainte de vot. El a scris pe Facebook că noua administrație anunța mai puțini șefi în primărie, „doar că cifrele spun cu totul altceva: funcții de conducere și demnitate publică în 2020 – 64 și funcții de conducere și demnitate publică în 2021 – 81”.
„Numărul de directori e mai mare, numărul de consilieri, nu mai vorbim, e de patru ori mai mare. Dacă e bine, sau e rău nu e treaba mea să judec, e decizia primarului cum își organizează aparatul și cum va produce rezultate, dacă le va produce. Dar de informat trebuie să informăm corect”, a mai spus Diaconu.
630 de angajați în aparatul de specialitate al primarului
Noile structuri din primărie:
- 1. Compartimentul Planificare Strategică și Monitorizare Investiții
- 2. Biroul Situații de Urgență
- 3. Serviciul Comunicare: Compartimentul Relații cu Presa
- 4. Direcția Secretariat General: Serviciul Administrație Locală + Serviciul Autoritate Tutelară + Compartimentul Arhivă + Compartimentul Fond Funciar + Compartimentul Asociații de Proprietari + Compartimentul Evidență Personal
- 5. Direcția Management Intern: Biroul Digitalizare + Compartimentul Managementul Calității + Compartimentul Audit Public Intern + Compartimentul Corpul de Control și Antifraudă al Primarului + Compartimentul Organizare și Planificare Strategică Resurse Umane
- 6. Direcția Economică: Serviciul Buget + Biroul Achiziții Publice + Biroul Contabilitate cu Compartimentul State de Plată + Biroul Evidența Mijloacelor Fixe + Biroul Finanțări Buget Local + Biroul Servicii Suport + Biroul Guvernanță Corporativă și Monitorizare Societăți
- 7. Serviciul Managementul Deșeurilor și Salubritate
- 8. Direcția Relații Comunitare: Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere + Serviciul Informare și Consiliere Cetățeni cu Biroul Managementul Documentelor și Biroul Sesizări și Transparență Informațională + Serviciul Cooperare Internațională, Interculturală și Economică cu Compartimentul Minorități și Relații Interetnice și Biroul Relații cu Mediul de Afaceri
- 9. Direcția de Evidență a Persoanelor: Biroul Actualizări Verificări Furnizări Date + Compartiment Preluare-Eliberare Acte de Identitate + Compartimentul Înregistrări Acte Stare Civilă + Biroul Proceduri Speciale de Stare Civilă
- 10. Serviciul Juridic: Biroul Contencios
- 11. Serviciul Sport și Baze Sportive
- 12. Direcția Patrimoniu: Biroul Clădiri și Terenuri + Serviciul Locuințe și Preemțiuni + Biroul Administrare Spații Utilitare, Servicii Conexe și Contracte Garaje + Compartimentul Spații cu Altă Destinație + Compartimentul Carte Funciară. Cadastru + Compartimentul Urmărire Venituri din Administrarea Patrimoniului
- 13. Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială: Biroul Avizare PUD/PUZ cu Compartimentul Atelierul de Urbanism + Biroul Banca de Date Urbană + Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente + Direcția Autorități și Control cu Compartimentul Autorizații de Construire și Certificate de Urbanism Zona de Nord, Compartimentul Autorizații de Construire și Certificate de Urbanism Zona de Sud, Compartimentul Autorizații de Construire și Certificate de Urbanism Zona de Centrală, Zone de Construire Protejate + Biroul Disciplina în Construcții + Compartimentul Autorizare Activități Comerciale și Publicitate + Compartiment Statistici, Date și Arhivare Documente
- 14. Direcția Calitatea Vieții: Biroul Sănătate și Management Spitale + Biroul Educație și Incluziune + Serviciul Cultură și Turism cu Compartimentul Capitală Culturală și Compartimentul Infocentru + Serviciul Protecție Mediu cu Compartimentul Protecția Animalelor
- 15. Direcția Incubator de Proiecte: Serviciul Finanțări Nerambursabile + Serviciul Documentații Proiecte
- 16. Direcția Generală de Investiții și Mentenanță. Aici sunt două direcții: Direcția Infrastructură Verde cu Serviciul Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape și Biroul Administrare Spații Verzi/Recreative și Direcția Tehnică. Această ultimă direcție are cele mai multe structuri: Serviciul Administrare Infrastructură Rutieră (Biroul Infrastructură, Biroul Mobilitate și Transport, Compartiment Avize) + Biroul Contracte + Serviciul Administrare Rețele Publice (Biroul Rețele și Comunicații, Biroul Rețele Hidrotehnice, Termoficare și Gaz) + Biroul Monitorizare și Gestiune Trafic + Serviciul Reabilitări (Biroul Eficientizare Energetică Blocuri, Biroul Reabilitare Clădiri Publice, Compartiment Monumente) + Serviciul Infrastructură Culturală + Serviciul Investiții (Biroul Magistrale și Biroul Construcții Civile).
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDau afara 80 si aduc 100. Nice.
-
cand vad ca Fritz mentioneaza iarasi de ”posturile ocupate prin concurs” imi vine sa rad. Asa a zis si de posturile de consilieri, ca au fost ocupate prin concurs, adica mai multi baieti au depus CV uri si el a ales un CV de acolo, pe ce criterii? pe criterii de concurs lol
-
Toate concursurile transmise ÎN DIRECT pe TV sau Fcb. Asa au promis în campanie USRul. Altfel e același putregai, PE BANII NOSTRI. nu mai avem încredere în nimeni. Mai bine am desființa primăria cu totul și EXTERNALIZAT TOATE SERVICIILE. pariu ca ieșim mult mai ieftin și garantat primim servicii mai de calitate
-
n-ai sa vezi mai mult ca sigur si daca vei vedea in cel mai fericit caz: cel pentru care va fi destinat postul va avea un interviu usor, formalitate, cu intrebari deja stiute: e usor sa retii 3 -4 intrebari ; iar ceilalti vor fi taraganati prin tot subiectul de examen. concursuri sa fie ca solutii se gasesc, conflictele de interese deja au aparut, minciuni de numiri pe concurs cand a incercat sa fie mai catolic decat papa ( din 200 cv uri,a fost ales trimisul lui barna, in situatia in care fritz orchestrase un circ ieftin inclusiv pe live la ora 9 seara ,cand dedicat timisorenilor citea de zor cv uri ale unor oameni cu povesti impresionante). le-o fi folosit cv urile sa aprinda un gratar ca deja neamtu e mai roman ca romanul. asa ca alt circ, desfintezi fictiv 80 de posturi existente dar neocupate ca sa poti face 100 de angajari cu cine vrei tu. iar va angaja privati competenti,oameni de afaceri de succes cu firme in insolventa,corporatisti ce vin in vacanta sa lucreze la stat ce preiau comportamentul de jucat solitaire si fumat in spatele primariei jumate de ora tzigarea… MAREA REVOLUTIE FRITIZANA… glumite maxime… administrator de cartier, gradinar sef…
-
-
Noaptea ca hoții!
După ședința de ieri a CL apărut și boul ăla de lider de sindicat. Ce voia de fapt? Dezbatere?
Că sa ce? Ca să i se facă după placul lui? Cine nu vrea a munci sa plece la firme divin alții. S-a băgat ca munca-n lapte, tampitul
-
Ai dreptate! Liderii de sindicat sunt niste timpiti pentruca reprezinta interesele sindicalistilor (angajatiloir).
Halal “democratie”in capul tau.Te pomenesti ca strigi si Jos comunistii PSD-isti.Striga si jos cei cu studii la Moscova.Poate ca atunci pleaca si PNL-ista Turcanu.-
Orașe din Germania, de trei ori mai mari ca Timișoara au doar un sfert din angajații primariei. Fritz, oare de ce nu spui asta? Ori esti zero barat pe administrație locala ori o păpușă la comanda serviciilor. Mioritice evident
-
Germania e Germania, Romania e Romania si FRITZZ e vai de capul lui
-
-
Poate cineva sa imi explice teorema sau strategia asta”De la 27 de structuri s-a ajuns la 17, vor fi desființate 80 de posturi, din care 10 de conducere și se vor face peste 100 de angajări”Cum vine asta reducere cu angajari noi.In loc sa se plateasca mai putine salari se mai adauga???Sau asa este practica la primariile din Germania?
Aloooo. Mis FRITZ!!!!!
Te rugam sa raspunzi TIMISORENILOR! CLAR, CONCIS si exact la OBIECT.
CE CAUTA angajat in primarie, consilier personal, domnul arhitect GRAF!!!!
Daca tot discutam de “fara nepotisme”. Stie tot orasul ca domnul a fost sau este in continuare colaborator la elaborarea PUG Timisoara. De mai bine de 10 ANI!!!!!!! Vrem sa faceti public contractul si cati bani sau platit!!!!!
Si sa nu uitam ca domnul mai are si o firma. O fi bine, o fi rau???
CE NU intelegem e cu ce va consiliaza???? Ca de profesia de arhitect si munca la PUG suntem lamuriti.
Aloooooo DNA, etcetera.
Fritz mai schimba tata costumul / sacoul ăla albastru că peste tot apari cu el :))
15. Direcția Incubator de Proiecte: Serviciul Finanțări Nerambursabile + Serviciul Documentații Proiecte
bani pt onegheuri useriste/progresite sa promoveze gheii si sa combata incalzirea globala, evident
Guvernul meu!
Primaria mea!
Asta-i da clasa lui Robu la minciuna si ipocrizie!