Aplicația „Primăria Timișoara” poate fi folosită începând de marți, 26 iunie. Sesizările se pot face pe diverse probleme, fie că este vorba despre mașini parcate ilegal, despre străzi și trotuare, piste de biciclete cu probleme, iluminat public, semne de circulație și trafic rutier, gunoi și vandalism, mediu, parcuri și spații verzi, transport în comun, apă și canalizare, construcții și terenuri, ordine publică și chiar și despre angajați ai Primăriei Timișoara.
„Suntem în fața unei aplicații complexe, care permite cetățenilor, pe de-o parte, să facă sesizări cu tot ce observă ei demn de sesizat în oraș, pe de altă parte le permite să urmărească ce se întâmplă cu cererile lor și inclusiv să urmărească în direct ședințele de consiliu local. Problemele sesizate ajung prin distribuire automată direct la cei ce se ocupă de el, iar cetățeanul poate vedea automat în ce stadiu este. Deci, nu mai intervin funcționari pe traseu, totul se distribuie prin sistemul automat de management al documentelor”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Directorul firmei care a creat aplicația, Marius Niste, spune că se încearcă și o colaborare cu Direcția Fiscală a primăriei, pentru ca pe viitor oamenii să-și poată plăti taxele și impozitele direct din aplicație.
„Suntem într-o discuție inclusiv de a randa în aplicație un management al traficului și al transportului public pentru ca cetățenii să se poată deplasa dintr-un loc în altul și să știe în ce mijloc de transport să urce”, a spus Niste.
Cât de ușor e să faci o sesizare? Fie îți faci un cont pe aplicație cu adresa de e-mail, fie te conectezi cu contul de Facebook. Prima pagină îți arată vremea în oraș, dar și cursul valutar, precum și cum să creezi o sesizare nouă, stadiul sesizărilor făcute, cum se pot depune cereri la Camera 12 din primărie, anunțurile Direcției de Comunicare, precum și calendarul de evenimente. Mai mult, vei putea urmări direct în aplicație transmisiunile live ale Primăriei Timișoara, cum ar fi ședințele de consiliu local sau dezbaterile publice organizate de municipalitate.
Reporterul tion.ro a testat aplicația, printr-o sesizare cu privire la un semafor de pe o trecere de pietoni obturat de crengile unui copac. Este chiar cel din Piața 700, de lângă stațiile de tramvai. Sistemul ne informează că sesizarea a fost trimisă, iar reprezentanții PMT au primit-o pe e-mail.
„Funcționarul este obligat să trimită un răspuns. Dacă nu i se răspunde, atunci cetățeanul va putea face o altă sesizare a faptului că nu s-a rezolvat. Lucrurile se vor regla, așa ceva funcționează în alte țări cu nivel de informatizare mai ridicat. Aplicația știe să distribuie toate problemele către cei care știu să se ocupe de rezolvarea lor”, a precizat primarul Robu.
Rămâne de văzut cât de repede vor fi mobilizați muncitorii primăriei pentru a rezolva situația.
Aplicația numită Primăria Timișoara poate fi descărcată fie din Apple Store, fie din Google Play Store, gratuit. A fost creată gratuit de firma Expertissa, cu care primăria are contract pentru întreținerea site-ului, management documente și pentru mentenanța calculatoarelor funcționarilor publici.
Trimite articolul
XBuna ziua, sânt o ccetățeanca ce locuiește în Timișoara str Nufar colț cu N.Titulescu și aș vrea să aduc la cunoștința primăriei că în zona este un bloc proprietate privată plină de mizerie, un adevărat focar de infecție mai ales în timpul verii dar nici iarbă nu este ok, de acolo ne vin șoarecii în casele noastre și am o intrebare? Nu este nici o posibilitate că primăria să oblige proprietarul să curețe locul? Încerc să trimit și un mic video cu mizeria de acolo
Buna ziua, sânt o ccetățeanca ce locuiește în Timișoara str Nufar colț cu N.Titulescu și aș vrea să aduc la cunoștința primăriei că în zona este un bloc proprietate privată plină de mizerie, un adevărat focar de infecție mai ales în timpul verii dar nici iarna nu este ok, de acolo ne vin șoarecii în casele noastre și am o intrebare? Nu este nici o posibilitate că primăria să oblige proprietarul să curețe locul? Încerc să trimit și un mic video cu mizeria de acolo