Bilanţul a fost prezentat recent de primarul Nicolae Robu. „Când am schimbat organigrama, una dintre măsurile substanţiale luate atunci a fost trecerea Serviciului Juridic din subordinea secretarului în subordinea nemijlocită a mea, a primarului. În urma acestei schimbări, şi interacţiunea mea cu Serviciul Juridic s-a intensificat şi absolut pe orice speţă se trece pe la mine, văd despre ce este vorba şi evident dau anumite linii de conduită, cum să apărăm mai bine interesele municipiului Timişoara în toate procesele pe care le avem, indiferent cu cine sunt ele”, a afirmat Robu.
Serviciul Juridic al primăriei a trecut în subordinea lui Robu şi a fost reorganizat în urmă cu un an. Până în 15 ianuarie 2013 de activitatea acestui serviciu a răspuns secretarul Ioan Cojocari.
Primăria Timişoara a avut mii de procese în 2013. Din spusele lui Robu, municipalitatea a fost implicată în 6.376 de cauze anul trecut, la diferite instanțe. „60% dintre procese au fost câştigate, ceea ce înseamnă cu 25% la sută mai mult decât înainte de mandatul subsemnatului”, susţine edilul-şef. Iar un alt motiv de mândrie al primarului ţine de faptul că… „a fost asigurată reprezentarea instituţiei în absolut toate litigiile existente în Timişoara, cât şi în alte localităţi, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
În 2013 au fost constituite 586 de dosare noi, 24 dintre ele reprezentând procese pentru obligarea persoanelor care au încălcat disciplina în construcţii să intre în legalitate. Tot anul trecut au fost pe rol 38 de litigii întemeiate pe prevederile Legii 10/ 2001, pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în temeiul prevederilor Legii nr. 112/1995 şi restituirea imobilelor, din datele prezentate de autorităţi.
Aşa cum de altfel ar fi fost normal să se întâmple, reprezentanţii municipalităţii precizează că „în toate dosarele s-au promovat apărări întemeiate pe dispoziţiile legale, urmărindu-se apărarea patrimoniului existent” şi „au fost formulate toate apărările necesare (întâmpinări, excepţii, probe) şi acolo unde a fost nevoie s-au promovat toate căile de atac posibile (apel, recurs, contestaţie în anulare şi revizuire)”.
În 2013 au fost aduse la îndeplinire 16 evacuări administrative în baza dispoziţiilor emise de primar şi s-au dat 18 dispoziţii de demolare a unor construcţii realizate fără autorizaţie. La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Serviciul Juridic mai avea pe rol 3.223 de dosare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!