După ce a fost amânat în 2021, Recensământul populației și locuințelor din România se va desfășura astfel:
- februarie-martie: are loc colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative,
- martie-mai: colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării – autorecenzarea online,
- mai-iulie: colectarea prin interviu faţă-în-faţă, cu calculator, pentru acele persoane pentru care nu s-au putut autorecenza. Tot în această perioadă se realizează tot în teren, colectarea prin interviu, a clădirilor şi locuinţelor.
- august-septembrie: se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile.
Pentru colectarea datelor Recensământului populației și locuințelor din Timișoara, primăria municipiului angajează 25 de recenzori. Aceștia vor asigura AutoRecenzarea Asistată (ARA).
Înscrierea pe listele de candidați pentru personalul de recensământ se face în perioada 16 februarie – 20 februarie 2022.
Condiții pentru înscriere:
• Vârsta minimă de 18 ani împliniți la data selecției – condiție eliminatorie;
• Minim studii medii absolvite (diplomă absolvent liceu) – condiție eliminatorie;
• Să nu aibă cazier judiciar – condiție eliminatorie;
• Să dețină cunoștințe de utilizare a unei tablete;
• Abilitatea de a comunica într-o manieră civilizată; capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, plăcut, metodic şi riguros;
• Să dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare;
• Rezistență la stres și lucru sub presiune.
Odată primite formularele de înrolare, Institutul de Statistică împreună cu Primăria Timișoara vor analiza cererile doritorilor. Candidații care răspund cerințelor fișei de post vor încheia un contract de prestări servicii de recenzare cu UAT-ul (primăria) pentru perioada 14 martie – 15 mai 2022.
Plata
În perioada de autorecenzare (14 martie – 15 mai 2022) plata recenzorilor ARA se face în funcție de numărul de chestionare pentru care se asigură asistența populației. Chestionarul este compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de:
• 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
• 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”
Vor fi recrutate, în total, 50 de persoane, dar doar 25 vor avea calitatea de recenzori pentru ARA. Ceilalți 25 vor constitui personalul de rezervă.
AutoRecenzarea Asistată reprezintă acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 19 din 4 februarie 2020, persoanele salariate care se autorecenzează online au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării acestei metode. Angajatorii au obligația de a acorda ziua liberă în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.
Recensământul este obligatoriu pentru persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă contravenţională.
Aflați mai multe detalii despre condițiile de contractare, atribuțiile și obligațiile recenzorilor din anunțul pentru înscriere AICI. Vă puteți înrola completând formularul de înscriere.
Pe aceeași temă:
Recensământ 2022: Zi liberă pentru salariații care se autorecenzează
Trimite articolul
XVerificare autorecenzare..