Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza spune că cetăţenii ar trebui să se ocupe de salubrizarea trotuarelor din faţa caselor lor, spălatul şi măturatul carosabilului fiind responsabilitatea Retim. Edilul consideră că, în ceea ce priveşte calitatea aerului, pe lângă spălarea străzilor, creşterea numărului de piste pentru biciclişti şi realizarea de spaţii verzi de exemplu, şi timişorenii de rând ar trebui să ia măsuri. „Praful este o problemă în municipiul nostru şi vrem să încercăm acţiuni oarecum similare cu ceea ce se întâmplă în ţările civilizate. Vrem să propunem consiliilor de cartier, firmelor şi asociaţiilor de locatari o acţiune care să fie oarecum similară cu ceea ce se întâmplă la curăţenia de primăvară de exemplu, când oamenii îşi depun deşeurile în faţa casei şi vine Retimul să le ridice. De această dată să încercăm o acţiune de adunare a prafului, de măturare a prafului de pe trotuarul din faţa casei, din faţa firmelor şi aşa mai departe. Evident, în parteneriat cu cetăţenii şi cu Retimul să adunăm acest praf şi să îl scoatem afară din oraş”, a declarat, marţi, Orza. Acţiunea de „adunare a prafului” ar urma să fie organizată vara aceasta.
Probleme la organizările de şantier
În ceea ce priveşte sursele de praf, o problemă o reprezintă camioanele care ies de pe şantiere cu roţile încărcate de noroi şi murdăresc străzile din oraş. Şi asta, deşi există amenzi prevăzute pentru astfel de fapte prin Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 modificată privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara susţine că doar anul acesta poliţiştii comunitari şi inspectorii municipalităţii au aplicat 51 de amenzi între 1.000 şi 1.500 de lei în cazul autovehiculelor care au ieşit de pe şantiere cu roţile murdare, murdărind carosabilul. Dacă verificăm însă rapoartele Poliţiei Comunitare Timişoara, publicate pe site-ul instituţiei, unde apare situaţia sancţiunilor aplicate pe primele cinci luni ale acestui an, observăm că amenzile pot fi numărate pe degetele de la o mână. Iată situaţia:
– două amenzi pentru „murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale, balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole”
– o amendă pentru „neluarea măsurilor de asigurare a unei rampe de spălare sau de curăţare a roţilor autovehiculelor/ utilajelor de orice fel care părăsesc organizările de şantier şi neluarea măsurilor necesare pentru a preveni murdărirea căilor publice”
– o amendă pentru depozitarea direct pe trotuar sau pe carosabil a materialelor de construcţii
Probabil că pentru reprezentanţii Poliţiei Comunitare nu este la fel de importantă calitatea aerului pe care îl respirăm ca şi pentru viceprimarul Adrian Orza. „O sursă foarte mare de praf în Timişoara este gestionarea proastă a organizărilor de şantier şi aici Poliţia şi Mediul ar trebui să intervină mult mai drastic în a da amenzi foarte mari celor care scot practic mizeria din organizările de şantier şi o duc pe străzile Timişoarei”, a atenţionat Orza, care aşteaptă să ia măsuri la acest capitol şi Poliţia Rutieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!