Raportul Curţii de Conturi din 2012 prin care s-a stabilit că societatea patronată de Marian Iancu a beneficiat ilegal de milioane de euro de la bugetul local al Timişoarei în timpul administraţiei Ciuhandu a fost contestat în instanţă, iar Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat recent în acest caz: a respins recursul formulat de primărie.
Practic, instanţa a hotărât acum că decizia auditorilor Camerei de Conturi a Judeţului Timiş a fost corectă, că echipa de fotbal a fost finanţată ilegal în trecut, contractul de asociere cu clubul patronat de Iancu fiind încheiat cu încălcarea legislaţiei în materie.
Dacă până acum reprezentanţii Primăriei Timişoara afirmau că nu mai există nicio cale de atac, acum se vorbeşte despre o cerere de revizuire.
Motivul invocat? Mesajele contradictorii transmise de oficialii Curţii de Conturi, care spun o dată că asocierea este legală, iar altă dată… ilegală.
„În dosarul Poli nu vă pot răspunde încă, dar juriștii se ocupă de subiect. Suntem în posesia unui document de la Curtea de Conturi, cred că din 2010, care reprezintă un răspuns de la Direcția Juridică Națională a Curții de Conturi, de la nivel naţional, în care se spune foarte clar că asocierea respectivă dintre Consiliul Local Timișoara și SC Politehnica Știința 1921 & Invest este corectă. Mai exact, formularea este ceva de genul: ținând seamă de… și se argumentează… considerăm că asocierea nu este frauduloasă”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Practic, afirmă edilul, cei de la Curtea de Conturi spun că asocierea este în regulă, pentru ca, după câţiva ani, să ajungă la concluzia că de fapt nu este, timp în care clubul Poli continuă de beneficieze de bani publici…
„Mi se pare că așa ceva nu este în regulă. Eu cred că trebuie să se lucreze instituțional. Dacă o dată o instituție precum Curtea de Conturi stabilește un lucru, cred că trebuie să fie consecventă cu ea însăși. De asemenea, dacă Instituția Prefectului nu sesizează că o hotărâre de consiliu local sau județean este ilegală, atunci acea hotărâre produce efecte inevitabil și nu cred că mai este răspunderea celui care o inițiază, respectiv o aprobă. Acela este momentul la care ar trebui să se preîntâmpine producerea de efecte prin hotărâri ilegale. Nu știu să vă spun ce vom face, juriștii studiază și pregătesc o anumită reacție, își definitivează punctul de vedere. Acest document nu poate fi trecut cu vederea, este foarte important”, a mai declarat Robu.
Edilul nu a putut spune dacă acest document a fost sau nu prezentat instanţei.
„Am înțeles că abia acum s-a intrat în posesia acestui act, este din 2010…”, a explicat Robu. De unde a apărut? Ei bine, cel care a ”săpat” după acest act este se pare secretarul primăriei Ioan Cojocari.
„Nu știu amănunte… Domnul secretar Cojocari mi l-a prezentat mie. Nu știu de unde, dar dânsul l-a scos. În orice caz, dânsul s-a prezentat la mine cu el”, spune primarul.
„Facem revizuire că au minţit cei de la Curtea de Conturi. Se vede că a fost o mânăreală, a fost comandă”, a conchis Cojocari.
Rămâne de văzut dacă acţiunea va putea fi dusă la bun sfârşit şi ce spune concret vechiul document semnat de oficialii Curţii de Conturi ”descoperit” acum…
Citiți principiile noastre de moderare aici!