Societatea Colterm este considerată de ani buni o „gaură neagră”, care înghite o groază de bani din bugetul orașului. Pentru ca timișorenii să nu plătească mai mult pentru căldură, în condițiile creșterii prețurilor la gaz și alți combustibili, fosta administrație a mărit de mai multe ori subvenția la gigacalorie. Aproximativ 600 de milioane de lei s-au plătit în ultimii șase ani din bugetul local ca subvenție. Datoriile imense ale Colterm erau cât pe ce să-i lase pe timișoreni fără apă caldă și căldură și numai negocierilor celor responsabili cu furnizorii au făcut ca oamenii să nu rămână în frig în plină iarnă.
Fritz: Dacă Colterm ar cădea, ar cădea și Primăria Timișoara
Primarul Dominic Fritz a anunțat încă de acum câteva luni că societatea nu va mai trăi de pe o zi pe alta, iar miercuri a reușit să prezinte și un plan de redresare financiară. Acesta presupune încheierea unui contract cu o firmă care să ofere consultanță pentru concordat. Conform definiției, concordatul este un contract încheiat între debitor și creditori, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale și de acoperire a creanțelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depășire a dificultății în care se află întreprinderea debitorului.
„Colterm este o companie care, pe de o parte, creează probleme pentru unii dintre clienți, pe de altă parte timișorenii și mai ales cei care nu sunt clienți plătesc pentru a ține această companie în viață. În fiecare iarnă aproape că se blochează tot bugetul local. Timișorenii au plătit în jur de 600 de milioane de lei către Colterm (începând din 2014 – n.r.) și acești bani i-am fi putut folosi pentru investiții importante. Eu am spus deja că asta trebuie să fie ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi de alta. Avem nevoie de siguranță și liniște, să nu mai trebuiască să căutăm în fiecare zi în bugetul local bani pentru Colterm. Colterm poate să intre oricând în insolvență, chiar faliment… Primăria ar putea fi executată silit și să rămână cu conturile blocate. Dacă Colterm ar cădea, ar cădea și Primăria Timișoara și nu ne permitem să expunem orașul unui astfel de pericol”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef crede că singurul mod legal de a evita insolvența este un contract cu o firmă de consultanță. Deocamdată nu se știe cât costă acest contract. Reprezentanții Colterm spun că trebuie să cerceteze piața pentru ca săptămâna viitoare să poată lansa licitația pentru desemnarea unei firme care să ofere consultanță pentru concordat.
Concordat vs. insolvență
Bogdan Nanu, noul director adjunct al societății de termoficare, specialist în insolvențe și proceduri financiare, a explicat miercuri ce înseamnă concordatul preventiv din punct de vedere tehnic. Spune că a identificat trei variante, iar aceasta este cea mai bună.
„Am identificat că avem trei potențiale soluții. Una să continuăm mai departe cum s-a mers în ultimii 10 ani, pe care am exclus-o, văzând că nu ajungem la un rezultat pozitiv. A treia variantă a fost cea a insolvenței, pe care am exclus-o. Așa am ajuns la varianta concordatului preventiv, care este soluție ideală pentru Colterm. Este un contract pe care o societate în dificultate financiară îl încheie cu creditorii săi, iar când ajunge la o masă critică de 75% din valoarea creditelor pe care le are și a terminat negocierile, cu acel 75% îl poate implementa, venind în fața unui judecător sindic, cerând omologarea respectivului contract”, a precizat Nanu.
El spune că acesta ar urma să fie primul concordat implementat în Timișoara și unul dintre puținele din România.
„Zilele trecute mi-a fost pusă întrebarea dacă instanțele timișorene au mai implementat astfel de proceduri. Răspunsul este nu, dar în spatele acestui răspuns se află niște explicații. Prima se referă la faptul că concordatul n-a prea fost implementat în România mai deloc. Totuși, la nivel de țară, avem câteva implementări de succes, respectiv există cel puțin două concordate în dimensiunea Colterm, care sunt omologate și care funcționează deja: CFR Marfă și Blueair”, mai spune noul director adjunct al Colterm.
Ce urmează? Potrivit celor de la societatea de termoficare, planul de restructurare va fi depus la tribunal, iar în termen de 60 de zile, Colterm și consultantul ales vor putea negocia cu creditorii implementarea concordatului.
„În momentul în care se ajunge la acel 75% din valoarea datoriei, ca contracte negociate, concordatul poate fi implementat. Se merge din nou în tribunal și acesta se omologhează de către judecătorul sindic. Procedura nu presupune insolvență și nici sintagma care se pune lângă o societate în insolvență, care la nivel de imagine nu este foarte benefică. (…) Pentru creditori există un mare avantaj, șansele de recuperare a unor creanțe în cadrul unui concordat sunt cu mult mai mari decât în cazul insolvenței, care poate fi reorganizare sau chiar și faliment”, a mai explicat Nanu.
Reprezentanții primăriei și ai Colterm au subliniat faptul că pe perioada concordatului nu se poate cere insolvența Colterm, iar toate executările silite sunt oprite.
„Procedura concordatului se întinde pe 24 de luni, după momentul omologării acestuia, și poate extinsă cu încă 12 luni. E o perioadă maximă de 36 de luni în care societatea trebuie să se restructureze, să-și plătească o parte din datorii, nu presupune plata integrală a datoriilor, și să se retehnologizeze acolo unde e necesar”, a completat Bogdan Nanu.
Deocamdată nu se știe cât va costa concordatul, dar pornirea procedurii va trebui aprobată în Adunarea Generală a Acționarilor. Cei de la Colterm ne asigură că va fi ales cel mai avantajos preț.
„Ne propunem ca săptămâna viitoare să lansăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului, iar ulterior vom face prima fază de analiză împreună cu consultantul, pentru a ne putea prezenta în fața creditorului pentru a prezenta soluțiile. Nu putem să răspundem în momentul de față (cât costă – n.r.) va fi o licitație publică deschisă către toată lumea care are expertiza necesară. Vom alege cel mai avantajos consultant pentru noi”, a mai spus acesta.
Datoriile sunt uriașe, iar primăria are jumătate din ele
Colterm are datorii imense, de peste 300 de milioane de lei, cu toate că fostul primar al orașului a spus în repetate rânduri că societatea de termoficare a orașului merge bine și că bilanțul este unul pozitiv, dar de vină sunt datoriile istorice, care aduceau penalități și majorări în fiecare an.
„În acest moment, datoriile Colterm sunt circa 300-310 milioane de lei, din care o mare parte, 123 milioane, se duc către bugetul de stat, sunt datorii către bugetul de stat. La E.ON sunt în jur de 80 de milioane, toate sunt datorii vechi, istorice. Furnizorii de cărbune, 20 de milioane, bănci, 30 și alte datorii la furnizori, mărunte, probabil nesemnificative în ecuația sumelor prezentate”, a declarat Emil Șerpe, directorul general al societății de termoficare.
Numai datoria primăriei către Colterm depășește 100 de milioane de lei.
„Primăria are o datorie către Colterm de 160 de milioane de lei. Este vorba despre pierderi induse aprobate de-a lungul timpului, neonorate la timp, subvenții și alte datorii”, a completat Șerpe.
Crește prețul gigacaloriei?
Planul de redresare financiară al Colterm ar putea presupune și scumpirea gigacaloriei. Primarul Dominic Fritz nu poate spune dacă va fi și vreo schimbare în ceea ce privește subvenția din bugetul local.
„Concordatul în sine nu schimbă nimic în felul în care este furnizată căldura, nu schimbă nimic în preț. Discuția despre mărimea subvenției, care doar a crescut din 2012, și cum va afecta este o decizie a consiliului local… E o discuție politică pe care trebuie să o ducem în următoarele săptămâni, cu ajutorul unor analize. Momentan, situația e așa că primăria își asumă niște subvenții pe care nu le poate plăti și așa băgăm compania din ce în ce mai mult în probleme. Cred că cercul ăsta vicios trebuie să-l rupem. Eu nu pot exclude acum un rezultat în ceea ce privește subvențiile și, prin asta, și prețul, dar nu este legat de procedura în sine de concordat”, explică edilul șef.
Cu toate astea, conform unui plan tarifar aprobat deja de consiliul local de pe vremea fostei administrații, în 2021 prețul gigacaloriei ar urma să crească cu peste 20%.
Conform calculelor făcute de cei din primărie, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm. Dar și 2.019 lei în fiecare an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm. Vorbim, în total, de 2.144 lei, bani care se iau din buzunarele fiecărui timișorean, chiar și din cele ale cărora au centrale de apartament. Colterm mai are în jur de 50.000 de abonați.
Trimite articolul
X:))) da foarte bun manager Fritz si Latcau ( care tin sa mentionez stie si la ora 3 cum se poate restructura Colterm). II un deci sub incidenta legii insolventei asa profesionisti sunt “profesionistii“ .
-
Au rezolvat ei problema ! Au incheiat un contract cu o alata firma care sa le spuna ce sa faca… probabil contract pe bani frumosi la firma de partid
-
Pocnitorile de corporatisti l-au votat pe nemtulica cu austeritatea pentru noi si banii pentru el … halal Timisoara..
-
-
Asta nu e ideea lui Ruben la 3 dimineața…. El nu e capabil nici măcar de asta ceva…. Nici ziua la 12 ;l
Rubeeennnn!!!treeezeeesteee-te!!!!-
O sa dubleze fritzika pretul caldurii. Asta se va intampla.
-
Insolventa sau concordat, acelasi rahat cu alta denumire.
Nu titlul procedurii ne intereseaza, ci planul efectiv de a stopa pierderile si de a plati datoriile.
Pe ala nu stie sa il prezinte domnul specialist international plenipotential Nanu? Sau nici nu exista vreun plan la ora asta?
Mai Donimic, nu spuneai tu ca si daca il scoli noaptea din somn pe viceprimarul Latrau acesta stie cum sa rezolve problema Colterm? Cu asa o solutie, cu marirea de pret la gigacaloie orice prost putea veni.
-
ce alternativa ar putea fi domnule toni? aia cu pusul de centrale este fantasmagorie
-
… Și a venit Ruben 😉
Înțeleg din articol că o firmă de consultanță va încasa timp e 2 ani (posibil 3) niște bani, timp în care coltermul se va restructura, primăria își va plăti datoriile către colterm (tot din banii timișorenilor) și totul va fi bine, sau nu.
Probabil va fi un nou experiment. Dacă s-ar privatiza coltermul, primaria,scolile, creșele, spitalele, alte instituții, agenții etc. ar trebui să plătească energia termică la un preț real, ceea ce probabil nu se poate în capitalismul românesc.
Subvenționarea tarifului energiei termice pt. cei care chiar au nevoie probabil ar fi soluția corectă dar nimeni nu vrea asta. Chiar și fostul primar, posesor al unor apartamente racordate la sistemul centralizat (împreună cu familia), aproba anual sumele pentru subvenții, fiind direct beneficiar al acestora. Unde se încadrează asta? Era legal probabil dar si moral?
Bonus: fiindcă în România nu au prea au existat astfel de contracte de concordat (reiese din articol), probabil nici firme de consultanță cu experiență în domeniu nu prea există, deci probabil contractul îl va câstiga o firmă din germania… Aștept rezultatul licitației.
Am avut ceva treaba intr-o scoala din Timisoara-parasita in vremurile astea. O caldura in ea, insuportabila. Cel putin 28 de grade. 3 etaje, toate goale. Cine plateste? Primaria, adica noi.
Coltermul nu va fi niciodata rentabil daca nu se foloseste asa cum l-a gandit Ceausescu. Trebuia sa faca curent electric, caldura era ceva secundar si la pret neglijabil. Asta trebuie sa se faca acum. Si cel mai important, sa se arda gunoiul. Chiar poate lua bani pentru ca scapa Retim-ul de gunoi, in loc sa cumpere gaz si carbune.
-
Exact Cornel, acele turnuri de răcire de lingă CET Sud au rolul sa condenseze aburul după ce a trecut prin turbine și a generat curent electric, căldură pierduta, alternativa este sa fie livrata căldură în oraș, asa este în străinătate, căldură este produs secundar la generarea curentului electric.
Cu alte cuvinte soluția este ca creditorii sa ramai a cu ochii în soare, sa nu își poată recupera banii
Coltermul trebuie inchis cu orice risc . Dosare penale pentru cine a facut datoriile sanctiuni pentru o conducere defectoasa. Nimeni nu este sanctionat nimeni nu raspunde dar unii incaseaza salarii babane si prostii platesc gaura asta neagra . Cu atatia bani se rezolva problema celor care mai sunt abonati la Colteem inclusiv institutiile de stat . Fritz ai o bila neagra
-
exact. o gaura neagra care trage bugetul orasului. cine nu-si permite sa plateasca utilitati la oras are optiuni
Las-o mai sa crape ca e “broken beyond repair”.
Da hipstereala,au gasit un alt cuvant pentru faliment..Tot timisorenii vor platii gaurile indiferent de situatie.Aud aici cuvinte UE energie verde ,cogenerare solutii verzi ..Situatia sta asa din 70 de km de retea primara s-au schimbat in 30 de ani doar vreo 15 plus retele secundare care au un grad e schimbare putin mai mare.CET sud produce pe carbune cu ajutor de gaz in proportie de 99% el e miezul Cet centru neseminificativ.UE nu mai da subventii care poroduc pe carbune .In cinci ani au pierdut cam 35000 de abonati in ritmcare ul asta peste 5 ajung la 10000…Subventia cum se da acum e interzisa acum in UE se considera ajutor de stat se accepta doar ajutoare targhetate social,aveau termen limita mai 20121 ,cu pandemia poate UE inchide ochii..
Ca si o concluzie in forma actuala Colterm e nesustenabil doar o gaura neagra intr-un final va sucomba indiferent de aranjamente gen concordat,scaderea continua a nr de abonati o va face,tinerea fortata a abonatilor nu e viabila chiar daca ei s au bazat pe asta
Fritz cu toate ca am votat cu el incepe sa ma sperie ,tot mai mult imi da senzatia ca e defazat de la realitate sper sa nu fie asa!
Asta nu e ideea lui Ruben la 3 dimineața…. El nu e capabil nici măcar de asta ceva…. Nici ziua la 12 ;l
Rubeeennnn!!!treeezeeesteee-te!!!!
Va executa swabul colterm-ul
trebuie sa distruga tot in romania ce nu e investitie straina
Numele city-managerului cand il anunta? Ca ne duce cu zaharelul de ceva vreme. Pana acum, in acest mandat, totul pare o minciuna, in dezacord cu tot ce a promis in campanie. Inteleg ca unele lucruri iau ceva timp, de planificare, buget… insa ramane aceeasi lipsa de transparenta, in continuare. Iar despre Latcau… ii urez numai bile. Bine. Si bile, si bine.
“Primăria are o datorie către Colterm de 160 de milioane de lei. Este vorba despre pierderi induse aprobate de-a lungul timpului, neonorate la timp, subvenții și alte datorii” – mai sarpe, tu chiar ne crezi idioti pe toti? Ai impachetat rahatul in hartie de cadouri si ne spui ca din penalitati si subventii s-au strans atata banet? Nu ne detaliezi si ce inseamna “alte datorii”? Oricum va trebui sa le prezentati creditorilor care vor avea la dispoziție toate mijloacele pentru recuperarea creanțelor mai putin insolventa. Eu propun falimentul, sunteti mancatori de rahat spunand ca at falimenta primaria – manipulare pt prosti!
-
nume vrei, dar mai omule el stia dinainte cine este baietasul/tinerelul dar a facut si el propaganda , marketing, vezi doamne 400 de CV.
Tipic USR, scoate bani din primarie prin fantomari consultanti… ca sa creada??? Simpatic primar nu face nimic!
90% din concordate preventive se duc in faliment oricum.
La Colterm situația este compromisa, nu exista salvare ci doar amânare deces.
Calculul lui Fritz este sa țină 4 ani cât să iasă el bine.
In rest pentru concordat e nevoie de situația financiară și patrimoniala și un plan cu surse de redresare. Nu vad necesitate firmă consultanta
Coltermul trebuie bine analizat, activitatea tehnica si salariala unde sant chrltuieli peste posibilitati pe de alta parte subventile sant luate de la timisoreni marginasi care nu au alei ,drumuri asfaltate,confort de oras si sant date la Colterm cu acordul primariei si statului ca si el da subventii,la fel la lafaiala celor de la Colterm contribuie si cei cu centrale termice care le au tot cu aprobarea coltermului la un moment dat.Stai si te intrebi unde se duc resursele banesti de nu ajung niciodata tinand cont ca si beneficiari vin cu cota parte de plata aprestatiei.Mare PROBLEMA??? asta au constatat si cei din conducerea primariei uitand ca ei trebuie sa rezolve aceste probleme unde uni primesc ce se fura de la alti.La fel si la trotuare nu se fac dar mereu se discuta de drumuri uitand ca pe aceste circula toata lumea pe cand pe drumuri doar o parte dintre oraseni ?????
Sper sa mai ramane gologani si pentru bustul Celui dintai filizof al tarii, participant activ la cateva zeci de evenimente incepand cu 1947, 1963, Golaniada Ciolaneada, Sidoniada
E pe faliment de ani de zile, la privat la prima luna pe pierdere se analizeaza serioasa lacatul pe afacere…pentru cei care tot asteapta sa le plateasca altii factura reala la energie termica, nu sunt de compatimit, parerea mea ca nu ar trebui sa aibe drept de vot. Gata cu pomanageala si socialismul in Romania!
Eui nu inteleg de ce se incearca salvarea Colterm(si sia din Bucuresti, cum i zice).
Am crezut ca e Robu imbecil, dar se pare ca si Fritz vrea, nu inteleg de ce.
Strutzo-camilele astea nu mai pot fi salvate, sau vor manca toti banii incercand.
Centrale pentru portiuni de cartiere, in puctele termice existente, ar fi o solutie mai buna din toate puctle de vedere. sa schimbi toate tevile din Timisoara, Bucuresti este o utopie.
In concluzie nu se va rezolva nimic, vom subventiona in continuare gaura neagra Colterm din banii celor neracordati la ei. Domn primar, am avut sperante, da incep sa cred ca te-am votat cam degeaba.
Nu-i stres, e ok! Au venit astia de dreapta, nicusor, fritzulica si au zis ei ca au solutii, ca populatia nu va suferii bla, bla. Prostii au votat si acuma…… oooops. In bucuresti nu au apa calda, caldura de 18 grade si incolo ne indreptam si noi!
Dar eu vreau sa fie pe capitalism 100%, sa desfiintam toate pomeniile astea electorale, ca asa ziceau, fara subventii de la oala mare, adica din banii tuturor. Daca ajung aia racordati la colterm sa plateasca iarna 1500 lei la un apartament sau daca ajunge biletul de tramvai 20 lei asa sa fie! Ce sa zic….. ghinion!
Firma lui Dan Barna sa fie consultatntul pe Fonduri Europene si Serpe manager pe viata!
Pana la urma nu ma intereseaza COLTERM si nici solutiile care se gasesc atata timp cat nu mai platesc pentru ele. Primaria sa gaseasca solutii de incalzire eficienta pentru institutiile care sunt conectate la retea si apoi, abonatii sa isi plateasca consumul, asa cum este normal! Pentru ce sa platesc eu (contribuabil neracordat) toate aceste subventii, datorii, salarii pentru niste oameni care au dovedit ca nu isi fac treaba? Si pe deasupra mai trebuie sa suport si distrugerea infrastructurii (si asa precara, care “rezista” tot din banii mei). Pana la urma tot cetatenii sustin aceasta nesimtire, fiind incurajati de pomenile date de PMT pt plata gigacaloriei. Daca ar plati gigacaloria, pierderile si pretul de administrare la valoarea corecta, cred ca multi s-ar gandi de 2 ori. Pana atunci ziceti un “Bogdaproste!” si noi restul ” Sa fie primit…”
Pai de ce am mers la vot si tea-m votat FRITZ? Ca sa continui toate porcariile lui Robu? Eu acuma is somer si totusi am pus centrala proprie, imi platesc gaz -ul , reviziile la EON ! Pe mine cine ma subventioneaza? Va rog GATA cu procariile, sunt subventionati familii care au de unde , nu toti is saraci care au COLTERM. Ei stau cu 28 grade geamurile deschise la apartamente de 4 camere, au cate 3 masini in fata blocului, iar eu stau si tremur de frig sa economisesc gaz!
Miscarea fritulicai usereiste ii va costa mult pe timisoreni. Mult de tot.
Noua noastra primarita e un dezastru pe bani multi adica banii fraierilor ca noi. Ce ati votat bai zero in cap de la multinationale ????
Ce trist directorul adjunct este….un SPECIALIST IN INSOLVENTA vai noua!!!!
dar FRITZZ asta stie ceva?
Ce i cu concordia?