Consilierii locali au fost nevoiți să stabilească dacă primăria să angajeze o firmă de avocatură, avocați externi, pentru reprezentarea în procesul cu Curtea de Conturi sau nu. La Consiliul Județean Timiș s-a votat o hotărâre asemănătoare, aleșii județeni stabilind fără probleme că CJT va contracta asistență juridică externă pentru a reprezenta instituția în instanță.
În ședința de consiliu local convocată de urgență joi, vineri expirând termenul în care poate fi depusă contestație la decizia Curții de Conturi, aleșii au vorbit mai bine de o oră pe marginea subiectului. Suma pe care o va achita municipalitatea avocaților externi se încadrează în cea maximă permisă de lege, a susținut primarul Nicolae Robu.
Aleșii locali au vrut să știe dacă trebuie să scoată bani din buzunarele proprii pentru a plăti avocații, dar și cine e de vină că s-a ajuns la situația aceasta.
Concluzia a fost că este vorba despre un abuz al Curții de Conturi și că Primăria Timișoara este instituția care dă în judecată Curtea de Conturi, iar momentan consilierii nu pot fi trași la răspundere.
„Nu mă regăsesc ca parte în acest proces, deocamdată, ca și consilier local. Legat și de firma de consultanță care va fi aleasă, am consultat un avocat și l-am întrebat dacă se poate plăti din bugetul primăriei. Răspunsul a fost nu foarte ferm și nu foarte clar. Deci iar o dăm dintr-una în alta. Aș prefera să mă abțin, iar dacă voi fi citată, să pot să-mi aleg singură avocatul. Am încredere în continuare că echipa de juriști a primăriei își face foarte bine treaba, am încredere că dreptatea este la noi”, a spus Ramona Olteanu, consilier PSD.
Primarul Nicolae Robu a ținut să le prezinte consilierilor situația, anunțând că nu este vorba despre lipsa de încredere în personalul primăriei, ci că este nevoie de oameni care să cunoască de la început situația.
„Nu se pune problema în lipsa de încredere în Serviciul Juridic al primăriei, că dacă s-ar pune așa, l-am desființa. Noi ne bazăm în continuare pe avizele date de juriști, și la proiecte de hotărâre, și la alte documente. Consiliul Județean a luat deja această hotărâre, de a recurge la o firmă externă. Juriștii din primărie sunt și ei implicați, pentru că și ei atunci au dat avize de legalitate. Așa cum e făcut proiectul, limita superioară a sumei până la care executivul poate merge, este cea din lege. Dacă doriți un plafon mai jos, se poate, prin amendament. Trebuie să aveți în vedere că nu prea e agreată a fi preluată din mers de nimeni reprezentarea (…) se inițiază procesul în anumiți termeni, greu poate fi cineva convins să preia din mers”, a explicat Robu.
Maria Saracan, ales PSD, crede că va veni ziua în care fiecare consilier local care a votat ca primăria să dea bani echipelor sportive va trebui să-și angajeze un avocat.
„Juriștii spun că nu este cazul în această etapă să se vină cu contribuții personale. Dacă, prin absurd, cândva, cineva va considera că trebuie acoperită suma plătită casei de avocatură, oricum nu este una foarte mare. Și dacă este un leu de persoană, nu e recomandat și echitabil să plătească fiecare, fiind vorba despre o reprezentare instituțională. Nimeni nu are motive să se simtă vinovat”, a mai spus Robu.
Ioan Cojocari: Este un abuz ce face Curtea de Conturi
Secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, le-a povestit aleșilor cum se pune de fapt problema și ce s-a întâmplat.
„Gândiți-vă puțin, peste patru luni, atât dumneavoastră, cât și eu suntem istorie. Eu vorbesc ca entitate. Vreau să realizați următorul lucru: aici, în aceste asocieri făcute de către instituții ale statului, nu se mai pune problema de o răspundere penală, ci de una materială. Tot ce a făcut Curtea de Conturi aici e o aberație. Cu tot respectul vă spun că sunt niște anomalii. Eu nu pot să înțeleg că în țara asta cineva nu gândește după logică. Deci, nu are nicio logică. Am avut o hotărâre judecătorească. A venit și a spus că este legală hotărârea, dar nu este legală plata. Păi dacă în hotărâre spune că se dă prin cotizație. (…) Eu am ajuns să fiu imun, am sechestru pe avere pe partea cealaltă cu Poli, am imputație de 3 milioane de euro, acum că mai sunt 2 milioane de euro, nu mai contează. Este treabă de apărare. Eu m-am dus în instanță, s-au dus juriștii, nu ești tratat, nu poți să fii așa temeinic cum este cineva specializat. Să nu credeți dvs. că va răspunde material numai primarul, secretarul și economicul. Juma’ de an de zile i-a trebuit Curții de Conturi din București să dea un răspuns în care să se scarpine… Toate orașele din țara românească, în forma noastră făcută, Cluj, Iași, Brașov, Tg. Mureș, la toate îs legale, la toată lumea funcționează, merge, numai la Timișoara nu. Nu vă puneți și întrebarea asta? Interesul este să fim apărați cât mai bine în treaba asta”, a explicat Ioan Cojocari.
Secretarul a continuat: Camera de Conturi Timiș a făcut trei controale, din care a reieșit că finanțarea este legală, la cel de-al patrulea control a reieșit că nu este legală.
„Când am cerut să răspundă solidar, alături de noi, au spus că ei sunt deasupra legii, că nu răspund. Păi ce faci tu, ca auditor, adică tu ești deasupra legii? Tu nu răspunzi? Ne-au distrus baschetul, fotbalul, așa se va distruge tot. Mâine poimâine zice că juristul a semnat… Data trecută, când am semnat la Poli, au zis că nu a fost legal, pentru că numai la cele fără scop lucrativ puteam da, nu aveam voie să dăm la cele cu scop lucrativ, acum vin și spun invers. Atunci când e legal? Cum să procedezi, cum să faci? În concluzie, vă spun la modul cel mai sincer, trebuie să luăm o firmă de avocatură care să ne apere și noi să stăm să îi asistăm. Eu sunt specialist în probleme de administrație, nu în probleme de justiție. Faceți cum considerați de cuviință! Nu mi-e frică de nimic, este legal, ce fac ei este un abuz, va veni vremea ca fiecare să plătească pentru abuzurile pe care le face”, a conchis Cojocari.
Potrivit autorităților locale, Primăria Alexandria a trecut printr-o situație asemănătoare. Camera de Conturi de acolo a decis că finanțarea echipelor sportive ale orașului este ilegală, iar municipalitatea din Alexandria a depus contestație. Curtea de Conturi i-a dat dreptate Primăriei Alexandria, concluzionând că finanțarea este legală, așa că problema a fost rezolvată. La Timișoara nu!
„Pe mine mă îngrozește faptul că (…) există toată documentația unui alt oraș reședință de județ din România, numit Alexandria, care anul trecut primea un control de același tip, avea o asociere de același tip, plăți de același tip, contestație de același tip și răspuns pozitiv. Asta pe mine mă pune pe gânduri. (…) Era absolut identică, toată această speță există”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Consilierul PSD Daniel Idolu a considerat că Serviciul Juridic ar trebui să-și decline competența în acest caz.
„Am consultat un avocat care a studiat dosarul pentru contestație întocmit de Serviciul Juridic, a spus că este foarte bună documentația. Și lui i s-a părut nedrept că sunt spețe similare. A zis că pledoaria celor de la Serviciul Juridic este admirabilă, că sunt oameni buni și că trebuie puși la treabă. Eu cred că un avocat nu știe ce să depună până mâine, Serviciul Juridic știe cel mai bine. Eu cred că este o consecință a faptului că hotărârile nu sunt consultate bine, proiectele ajung prea târziu la noi. Nu e vorba de teamă aici, e vorba de oportunitate, oare putem avea încredere în continuare, și eu am încredere, în aparatul primăriei sau optăm pentru un serviciu extern? Fiecare votează cum îi dictează conștiința. Dar față de un anumit comportament care de multe ori a depășit un cadru armonios de dialog, avem o oarecare reținere”, a spus Idolu.
Tot un consilier PSD, Alfred Simonis, a vrut să știe dacă proiectul care este supus la vot este avizat de legalitate de Serviciul Juridic. Răspunsul a fost clar: proiectul a fost avizat chiar de secretarul municipalității.
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sf. Duh avizez de legalitate acest proiect de hotărâre”, a spus tranșant Cojocari.
Printre altele, primarul Nicolae Robu a fost acuzat că se ascunde în spatele consilierilor local și că nu-și asumă responsabilitatea.
„Aici nu se pune problema apărării mele. Doamne ferește! De unde până unde? M-a acuzat cineva pe mine? În momentul de față, Municipiul Timișoara inițiază un proces. Nicio persoană de aici sau din altă parte nu este implicată în niciun proces, ci municipiul Timișoara”, a concluzionat Robu.
După o oră de discuții, proiectul a fost supus la vot și a fost aprobat cu 14 voturi pentru și șapte abțineri. S-au abținut de la vot consilierii locali PSD, alături de membrul ALDE Nistor Geană și independentul Bogdan Herzog.
Scandalul a început de la un raport al Camerei de Conturi a județului Timiș, care spunea că finanțarea din bani publici a echipelor sportive ale orașului și a Asociației Capitală Culturală Europeană este ilegală. Primăria Timișoara a oprit robinetul de bani și a depus o contestație.
Răspunsul a venit abia în luna februarie a acestui an, când inspectorii de la Curtea de Conturi au anunțat că consideră legală finanțarea asociației, dar nu și pe cea a echipelor sportive.
Dacă pentru echipele de rugby, handbal și baschet Primăria Timișoara a înființat un club municipal, echipa de fotbal ACS Poli Timișoara nu a putut fi inclusă, așa că încă nu poate primi niciun leu de la municipalitate.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!