Autorităţile locale aşteaptă să preia cinematografele de la RADEF de câţiva ani buni, iar reprezentanţii administraţiei Robu se declarau convinşi, în primăvara anului trecut, că acest lucru se va şi întâmpla. Timpul a trecut însă şi lucrurile nu s-au mişcat.
Prin Legea 303 din 2008, sălile de cinema urmau să treacă din domeniul privat al statului şi din administrarea RADEF în domeniul public al municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local. Ulterior, o ordonanţă de Guvern a anulat aceste elemente ale legii, astfel încât transferul nu a mai putut fi realizat, dar ordonanţa a fost apoi declarată neconstituţională. Pe lista obiectivelor care urmau să fie preluate de primărie se aflau cinematografele Studio şi Timiş, precum şi fostele cinematografe Victoria şi Arta, inclusiv Grădina de Vară de la Arta, Unirea, Freidorf şi Fratelia, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Autorităţile locale şi-au anunţat intenţia de a reabilita cinematografele, care ar fi urmat să găzduiască diverse activităţi culturale. S-au şi anunţat două proiecte – realizarea unei cinemateci şi amenajarea unei noi săli de teatru -, doar că cinematografele n-au fost încă predate municipalităţii. Şi asta, din cauza unor probleme organizatorice ale RADEF.
„Din păcate, procesul în continuare este blocat, foarte probabil vom acţiona în justiţie RADEF-ul, pentru că acolo nu este încă un consiliu de administraţie, nu avem cu cine să facem procesul verbal de predare-primire şi se pare că instanţa este singura formă prin care vom putea recupera cinematografele. Noi săptămâna trecută am primit ultima adresă, care spunea exact acelaşi lucru, că RADEF-ul nu are un reprezentant care să facă procesul de predare-primire pentru că, în continuare, locurile din consiliul de administraţie sunt vacante. Se merge în instanţă, pentru că nu vom avea o altă soluţie. Consiliul de administraţie poate fi numit peste 3 ani… Din păcate, soluțiile de comunicare cu RADEF în această speță s-au cam terminat, ca atare nu vom avea altă soluție decât de a-i acționa în instanță. Noi discutăm cu șefii RADEF de la București. Există un director, însă nu există un consiliu de administrație. Acesta a fost demis printr-o decizie a instanței în cursul anului trecut, n-a mai fost numit de ministrul Culturii și, ca atare, ultimul element pentru predarea cinematografelor nu poate fi îndeplinit. Nu mai putem să așteptăm acest lucru…”, a declarat, marţi, viceprimarul Dan Diaconu.
Cum demersurile pentru preluarea cinematografelor s-ar putea să mai dureze, reprezentanţii primăriei analizează în prezent alte variante pentru realizarea unei noi săli de spectacole.
„În bugetul local există şi o poziţie pentru proiectarea unui nou spaţiu de spectacole pentru Teatrul German. Evaluăm posibilităţile în momentul de faţă (…) Căutăm terenuri sau alte clădiri în care să putem realiza o astfel de sală de spectacole. E absolut necesară, pentru că în momentul de faţă ambele teatre (n.r. – Teatrul German şi Teatrul Maghiar) folosesc aceeaşi sală, plus un mic studio, şi aici nu vorbim doar de spectacole în sine, ci şi de repetiţii, tot ceea ce ţine de activitatea artistică a unui teatru, destul de greu de gestionat într-un singur spaţiu”, a mai afirmat Diaconu.
Reprezentanţii administraţiei locale nu exclud nici construirea unei noi clădiri care să găzduiască această nouă sală de spectacole.
„Nu am luat încă această decizie, o vom lua în următoarele săptămâni. Sunt bani pentru studiu de fezabilitate şi proiectare în bugetul de anul acesta, 70.000 de lei”, a conchis viceprimarul.
Articole pe aceeași temă:
Cinematografele RADEF vor fi transferate in proprietatea Primariei Timisoara
Primaria Timisoara incearca din nou sa preia cinematografele. Unul va deveni sala de teatru
Citiți principiile noastre de moderare aici!