Vă reamintim că Timişoara a ajuns, iarăşi, în centrul atenţiei, recent, când poliţiştii locali care patrulează în Piaţa Victoriei au decis să oprească o reprezentanţie susţinută gratuit de membrii Corului Regal Venlona deoarece aceştia nu aveau autorizaţie şi împărţeau câteva flyere. Alungarea corului s-a făcut la o zi după ce acesta cântase în deschiderea Festivalului de operă şi operetă de la Timişoara în faţa unei săli arhipline. După ruşinosul incident din centrul Timişoarei, primarul susţinea că poliţiştii ar fi trebuit să îşi sune superiorii, iar aceştia să îl anunţe personal pentru eliberarea unei autorizaţii de urgenţă.
Pentru a mai spăla din imaginea oraşului, vineri, primarul Nicolae Robu a anunţat că a decis să ofere gratuit posibilitatea artiştilor interesaţi să performeze în centrul oraşului. Însă, pentru a obţine autorizaţie, ei trebuie să treacă de o comisie formată din “specialişti”.
“Vrem să ne pregătim pentru a anima toate zonele pietonale ale Timişoarei. Primăria Municipiului Timişoara lansează înscrierea pentru obţinerea autorizaţiei de animator în zonele pietonale ale Timişoarei, înscriere care e necesară pentru organizarea unor probe de prestaţie a candidaţilor. Evident că dorim să avem în zonele pietonale, aşa cum se întâmplă în oraşele celebre ale lumii, cântăreţi, interpreţi muzicali, dansatori, mimi, actori, caricaturişti, pictori, graficieni şi aşa mai departe. Lansăm, aşadar, public o primă rundă în vederea înscrierii la probele de selecţie începând de luni pe tot parcursul săptămânii viitoare”, a anunţat Robu, care a spus că formularul va fi disponibil la Camera 12 Primăriei Timișoara şi poate fi depus în perioada 7-11 septembrie.
El a precizat că artiştii nu vor fi plătiţi de municipalitate, dar nici nu li se vor percepe taxe. De asemenea, ei vor putea cere trecătorilor bani, deşi acest lucru contravine legislaţiei
“Cei interesaţi trebuie să completeze şi să depună la registratura primăriei un formular. Dorim să lucrăm riguros şi cât se poate de oficial. (…) Nu vor fi plătiţi de primărie, nici nu li se vor percepe taxe. Ei vor putea să primească de la cetăţenii Timişoarei, într-o manieră civilizată, o remuneraţie pentru prestaţia lor. Diferenţa (între ei şi cerşetorii din centrul Timişoarei – n.r.) e că ei sunt prezenţi în stradă cu aprobare de la primărie pentru a face ceva.
Nu vă pot răspunde ce se întâmplă din punct de vedere al fiscalităţii. Pentru că în România am văzut că s-a ajuns la absurd cu fiscalizarea. Nu ştiu cum trebuie procedat ca să nu fie probleme cu legea. În ultimă instanţă, sau în prima fază, vor putea să facă pro bono această activitate până când lucrurile…”, a mai spus Robu.
După depunerea formularului, artiştii vor ajunge în faţa unui juriu. Primarul nu a putut răspunde cine va face parte din acest juriu sau jurii, însă a precizat că el/ele vor fi formate din specialişti în diverse domenii. Dacă ideea va avea succes, primăria va permite şi alte perioade de înscriere pentru artiştii dornici să performeze în stradă. În primă fază, aceştia vor putea să se instaleze pe străzile pietonale din centru, însă nu în zona aflată în şantier, cum ar fi Piaţa Unirii sau Piaţa Libertăţii, până la finalizarea lucrărilor.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!