Administrația publică locală a fost luată prin surprindere și anul acesta de ambrozie. Deși primarul a anunțat erbicidare, primăria încă nu are contracte încheiate pentru așa ceva, licitația fiind în desfășurare încă din luna ianuarie.
Detalii găsiți AICI!
Fiecare deținător de teren pe care poate crește buruiana care provoacă alergii este obligat să ia măsuri, conform legii, pentru combaterea acesteia. Atât primăria, cât și proprietarii privați sunt pasibili de amenzi. Primarul le reamintește acum timișorenilor ce trebuie să facă.
„Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
În scopul distrugerii ambroziei şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
Pentru recunoaşterea acesteia, atașăm prezentarea plantei şi vă informăm că puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), precum şi al Ministerului Sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de primarul orașului.
Cum arată ambrozia și cum scăpăm de ea
În „prezentarea plantei”, PMT le spune timișorenilor cum arată ambrozia, unde poate fi întâlnită sau răspândită, când elimină polenul și devine periculoasă pentru sănătatea omului, cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozie, cum se manifestă alergia la ambrozie, cât de frecventă este alergia la ambrozie, cum se poate trata alergia la ambrozie, cum poate fi combătută/distrusă buruiana, care sunt instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora, cine trebuie să distrugă buruiana, când trebuie să fie distrusă buruiana, cine trebuie să dea amenzi și ce amenzi se pot aplica.
„În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. (…) În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.
Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii”, se arată în documentul transmis de PMT.
Cât despre erbicidare, specialiștii din primărie susțin că procedura poate fi aplicată „când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari, după caz, începând de primăvara devreme, când buruiana are 10-15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință”.
Ei le mai transmit timișorenilor că cei care trebuie să identifice terenurile pline de ambrozie sunt… autoritățile administrației publice locale, care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială, să identifice proprietarii, să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până în 30 iunie.
Sancțiunile vor fi aplicate de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului, care trebuie să fie informată de către primărie referitoare la situația proprietarilor ce nu au luat măsuri. Această comisie va face două controale pe teren, primul în perioada 1-15 iulie, pentru a-i avertiza pe proprietari, iar al doilea în perioada 16-31 iulie, pentru a-i sancționa pe cei ce nu au luat măsuri. Amenzile sunt cuprinse între 750 – 5.000 lei pentru persoanele fizice și între 5.000 – 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Documentul de prezentare al PMT poate fi citit AICI!
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPfff, ma bucur ca maretul primar ne “prezinta planta si ce trebuie sa facem”, dar cand cineva ii spune ca are 3 sesizari nerezolvate la primarie, legate de ambrozie pe domeniul public, nici macar nu raspunde… Daca ar fi si el alergic, probabil s-ar rezolva. Dar asa, platim 25 de milioane de euro ca sa traim printre balarii de un metru.
Informatii care trebuiau prezentate de mult, n-a fost timp, n-a fost interes. Prea multa preocupare pentru fantani cantatoare. Acum, pe langa alergia la ambrozie, am alergie si la SF-uri, semafoare inteligente, palmieri, fantani cantatoare, vaporase, trotuare de prost gust si catarge,
-
Ai uitat sa adaugi si la studiile pre-SF.
Si pentru terenurile primariei care sunt “impadurite” de ambrozie, buruieni si maracini…cui trebuie sa ne adresam? Primaria a declarat ca nu are fonduri alocate pentru curatarea terenurilor, asta inseamna ca nu are nici bani pt amenzile care ar trebui sa le ia…
Nesimțirea acestui individ nu are limite. Ce să mai comentezi? El combate zonele verzi și copacii sănătoși nu ambrozia.
-
Adevărat! Primăria este cea care trebuia demult sa starpeasca definitiv ambrozia, nu sa dea indicații proprietarilor ce sa facă. Ungaria a stârpit cpmplet aceasta planta. La fel și primarul din Oradea. Primarul din Timișoara de ce nu vrea și nu poate?
Si totusi.. CARE anume din poza e ambrozia? Tufa verde ca un bradulet? Sau tufa verde ca un copacel. Focalizarea pozei e undeva “de peisaj”, nu face zoom si nu centreaza poza pe planta
-
tufa verde ca un braduletz e mult mai periculoasa decat ambrozia, e o specie invadatoare a Timisoarei si Romaniei si a Europei, se cheama … otzetar. nu se poate extermina, la fel ca si iarba de sudan, care e nemuritoare, dar de care nu stiti dumneavoastra… ca a napadit Banatul
-
@Dan Eu am 2 categorii la botanica: Planta ce se poate manca si planta ce nu se poate manca 🙂 Asa ca … ce face otzetar si iarba sudan? De ce ar fi periculoasa?
-
Si cu ce ma supara pe mine la sanatate otetarul sau iarba de sudan inafara de aspectul estetic sau pagubele pentru agricultura? Aici vorbim de ambrozie care cauzeaza alergii grave, incapacitate de munca, astm, la copii foarte mici si adulti.
-
Ce buni sunt ei la sfaturi. Dar ce ar fi sa ne arate cum se face???
Lead by example, zice americanul. La noi robu nu face decat sa incalce legea, in toate domeniile posibile, deci ce exemplu sa iei???
Tocmai ma miram ca un asemenea articol nu a aparut înca. Poate l-am scapat? In fiecare an, de ani si ani, se publica mereu aceleasi teme despre ambrozie. De ani si ani, Impotentul Sef si gasca lingusitoare care-i lustruieste posteriorul nu sunt în stare sa elimine o biata iarba de pe întinsul orasului (dar si împrejurimile lui). Ei dau doar instructiuni, ordine, anunturi si legi. Mai degraba se refera la cele deja cunoscute, adica 5 minute de investitie intelectuala. Intre timp, oamenii suferà!
Acuma au inventat postul de “gradinar sef”. Bine. Daca-i dau si competente si fonduri, “gradinarul sef” (sper ca nu este Robu) poate sa se puna la treaba. Nu sa stearga de praful de pe petalele de trandafiri, ci sa stârpeasca AMBROZIA.
1. Angajat câte o echipa pe fiecare cartier al orasului
2. O doteazà cu materialul necesar (doar se stie de sute de ani cum se stârpeste planta)
3. Le pune în mâna harta cartierului respectiv (sper ca exista)
4. Le pune în mâna planul / programul de lucru (vreo 2 luni pe an)
5. Avizeaza populatia ca sunt obligati sa dea acces în gradini acestor echipe.
Astfel, în doi ani maximum nu va mai exista nici un fel de ambrozie! Dar…trebuie ACTIONAT
Pletosul vopsit da lectii altora cum sa starpeasca ambrozia.Ieri plimbandu-ma pe unul din malurile Begai am vazut ambrozie din plin.Banuiesc ca acele suprafete de teren sunt administrate de catre primarie,atunci la ce ne trebuiesc sfaturile moldoveanului nascut la Bocsig si ajuns primar la Timisoara?