Timisoara, în urma rezultatelor obţinute de mai multe staţii de monitorizare a aerului, a fost declarată drept unul dintre municipiile cele mai poluate cu praf, Comisia Europeană ameninţând România cu amenzi de sute de mii de euro pe zi pentru nerespectarea normelor europene de poluare. Conducerea Primăriei Timişoara a iniţiat un program de spălare şi de plantare de gazon nou pe marile artere din municipiu, în special acolo unde se află staţiile de monitorizare a calităţii aerului, însă rezultatele se lasă încă aşteptate. Edilii speră ca în perioada imediat următoare aceste programe să îşi arate efectele.
Viceprimarul Adrian Orza a vizitat, vineri, Calea Aradului din Timişoara, arteră pe care se află una din staţiile de monitorizare şi unde s-a plantat gazon nou şi se spală trotuarele şi rigolele.
“Pe toate bulevardele mari din Timisoara, unde există un trafic intens, s-a decapat pământul de pe acele scuaruri care delimitează zona pietonală de cea rutieră pentru a nu se mai scurge pământul la ploi pe carosabil. S-a venit cu gazon rulat pentru a-l fixa şi, evident, vom continua operaţiunile de spălare şi măturare la rigolă care sunt foarte importante pentru dispariţia prafului de pe aliniamentul stradal. Operaţiunile se derulează în mai multe zone ale oraşului şi vrem să finalizăm marile artere pentru a intra şi pe celelalte străzi unde există praf. Oricum, toate străzile din Timişoara vor trebui spălate într-un timp relativ scurt. Sigur că facem acest lucru pentru a reduce cantitatea de praf, dar şi pentru a le da un aspect plăcut”, a afirmat Orza.
Viceprimarul Timişoarei a precizat că municipalitatea a decis să scadă şi numărul de măturări săptămânale pe unele artere din oraş, cum ar fi Gheorghe Lazăr, de la cinci la trei, pentru a include alte străzi în acest program. Acestea vor fi din cartierele Mehala, Ronaţ, Steaua, Mureş-Musicescu, Aradului, Giroc, Telegrafului, Circumvalaţiunii, Badea Cârţan, Kogălniceanu, Soarelui, Aradului, I.I. de la Brad, etc., măturarea urmând să se realizeze cu o frecvenţă de două ori pe săptămână.
Santierele din Timisoara produc mult praf
Orza a mai spus că efectele acestor programe ar trebui să se vadă imediat, precizând că, după sărbători, şantierele care nu respectă normele de mediu şi care sunt o altă importantă sursă de praf vor fi închise.
“În momentul în care vom finaliza o arteră cum e Calea Aradului, rezultatele ar trebui să se vadă imediat. Nu e singura sursă de praf ceea ce se întâmplă pe zonele de trafic, sunt şi şantierele şi în acest domeniu, după sărbători, vom interveni extrem de dur şi dacă unii nu spală utilajele şi nu respectă normele de mediu vom merge până la închiderea lor”, a mai spus Orza.
Însă reprezentanţii Primăriei Timisoara recunosc că încă există o problemă majoră în spălatul străzilor: şoferii care nu respectă orarul de parcare alternativă. Teoretic, aceştia să rămână fără maşină şi să plătească o amendă usturătoare. Dacă la începutul acestei săptămâni reprezentanţii Poliţiei Locale susţineau că nu au destule efectie pentru a însoţi lucrătorii Retim şi a anunţa Poliţia Rutieră atunci când depistează maşini parcate ilegal pe marginea arterelor, acum se pare că s-a găsit o soluţie, care va fi pusă în practică… după sărbători.
“De marţi, de când se va relua acţiunea de spălare a străzilor în forţă, efectivele Poliţiei Locale, de acolo de unde se vor găsi vor acorda sprijin organelor competente”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Nicoleta Popa.
Pentru programele de măturat şi spălat mecanic au fost alocate 13 utilaje, iar pentru activitatea de spălat manual la rigolă în zonele cu traic intens au fost alocate cinci cisterne. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele acestor acţiuni şi dacă Timisoara va ieşi din topul celor mai poluate oraşe din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!