Despre cumpărarea clădirilor Colegiului Bănățean din Timișoara se vorbește de ani buni, iar în 2014 lucrurile păreau să intre în linie dreaptă. Atunci, Consiliul Local Timișoara a adoptat o hotărâre prin care își exprima intenția de a cumpăra aceste clădiri în care funcționează Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”.
Ulterior, a fost împuternicită Comisia de negociere cu terții a consiliului local pentru a negocia cu proprietarii, Ordinul Călugăritelor de la Notre Dame, prin Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, achiziționarea clădirilor în care își desfășoară activitatea cele două școli. Tratativele însă au intrat în impas.
În 2015, prezent la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național Bănățean, fostul primar Nicolae Robu spunea că discuțiile pentru cumpărarea clădirii vor fi reluate.
„Episcopia Romano-Catolică a cerut un preț pe care noi nu aveam cum să îl oferim. […] Nu aveam cum să plătim mai mult decât ne-au spus că valorează clădirea cei care au evaluat-o. Se pare că s-a deblocat situația. Eu sper ca într-un final să ajungem la o formulă prin care să putem trece în patrimoniul municipalității acest campus”, spunea Nicolae Robu în 2015.
Cu toate acestea, în 2016, clădirile se aflau tot în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, iar planurile nu s-au concretizat nici în acel an, ci abia în primăvara anului 2017, printr-un contract de vânzare cumpărare care vizează 13.000 mp de teren construit și neconstruit, precum și clădirile în care funcționează cele două școli.
Vineri, 13 ianuarie 2023, reprezentanții Primăriei Timișoara transmit că instituția a efectuat ultima plată pentru achiziția imobilelor din ansamblul Colegiului Național Bănățean.
„Sunt două vești bune: nu mai plătim chirie și putem să începem investițiile pentru modernizarea școlilor din zona asta: Colegiul Bănățean, Liceul Sârbesc și Colegiul de Vest, toate în același complex de clădiri pe care l-a cumpărat primăria. Chiar dacă clădirile nu au fost ale primăriei, nu am stat degeaba și am pregătit deja un proiect pentru un Campus Verde Inteligent și vom începe consultarea cu părinții, profesorii, elevii, managementul școlilor pentru ca viitorul proiect să funcționeze pentru toată lumea. După consultare, lansăm licitația pentru proiectare”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Imobilele au fost cumpărate contra sumei de 4,6 milioane de euro (21 milioane de lei).
„Eșalonarea inițială a fost prevăzută pe o perioadă de 3 ani (2017-2019), perioadă în care s-au plătit aproximativ 12,5 milioane de lei. În februarie 2021, existau însă plăți restante, în valoare de 8,5 milioane de lei. Valoarea restantă a fost reeșalonată pe o perioadă de 2 ani, iar ultima plată a fost achitată în 13 ianuarie 2023”, mai transmit reprezentanții instituției de pe C.D. Loga.
Pe aceeași temă:
Se reiau discutiile pentru cumpararea cladirii Colegiului National Banatean – Tion
Noi negocieri pentru cumpararea cladirii Colegiului Banatean – primaria a venit cu o oferta – Tion
Trimite articolul
XMare lucru ca nu au ajuns pe mana vreunui… carpaci…!
Se mai salveaza cate ceva din patrimoniul istoric al orasului…!
Ca restul…
Apropo, de casa Muhle mai zice cineva ceva…?
E aproape gata exteriorul, are vreo legatura cu ce er inainte de distrugerea ei…?
Primaria a promis ca se va reface exteriorul cladirii exact cum era inainte de distrugerea intentionata a ei…
Locuiesc in vecinatate si stiu cum era casa inainte si vad cum arata acum… este o mare diferenta.
Exista fotografii care dovedesc indubitabil ce spun eu acum…
Din câte știu eu toate clădirile in care funcționează școli și licee de stat trebuie să fie în proprietatea ministerului educației!