Se discută serios despre reabilitarea Parcului Copiilor „Ion Creangă” de anul trecut. Potrivit reprezentanților primăriei, timișorenii care frecventează locul de joacă au cerut mai multe tobogane pentru copii, însă e nevoie și de alte amenajări. Planul este să fie desființată tiroliana, să se monteze un complex de tobogane tip castel, să fie pus în valoare tunelul, să fie puse echipamente de „street workout” și șase-opt tonete cu design tematic de unde timișorenii să poată cumpăra dulciuri, sucuri, ceai și atele.
„Modernizarea va consta în plantarea de material dendrologic cu valoare peisagistică și ecologică ridicată, montarea unui complex de tobogane pe dealul unde este amplasată tiroliana, amenajarea de ateliere permanente în interiorul tunelului, amenajarea interiorului castelului pentru funcționarea unor ateliere permanente de muzică și teatru, realizarea unor butaforii la cele două intrări principale în parc, amplasarea pe platoul de lângă amfiteatru de echipamente pentru street workout etc.”, explicau, încă de anul trecut, reprezentanții primăriei pentru tion.ro.
Numai că licitația lansată în iulie anul trecut a fost un mare eșec. La fel și celelalte patru care au urmat. Oficialii PMT încearcă pentru a șasea oară să găsească un proiectant, iar pentru ca cineva să și vină la licitație a fost crescută considerabil suma pusă la dispoziție: de la 65.000 de lei la 95.000 de lei fără TVA. Vorbim despre un maximum de aproape 114.000 de lei, mai exact aproximativ 24.000 de euro. Firmele interesate pot depune oferte până în 13 august, la ora 15, urmând ca în termen de 145 de zile să predea toată documentația primăriei.
Ce se face mai exact acolo
Reprezentanții municipalității au trasat deja câteva linii pentru proiectant. Tema de proiectare spune că am putea intra în Parcul Copiilor prin ciocul unui cocoș uriaș 3D sau pe podul cu lanțuri al unui castel, iar în parc vom găsi un tunel cu o altă destinație, dar și un castel pus în valoare, precum și mai multe tobogane și echipamente de „street workout”. La șase ani de când a fost redeschis după o investiție de aproape 2,5 milioane de euro, Parcul Copiilor se pregătește iarăși de șantier.
Soarta tunelului
Tunelul nu va reveni la ceea ce a fost înainte. El va fi termoizolat și hidroizolat, tencuit decorativ la exterior, păstrând însă aspectul actual, va avea curent electric, sistem de circulare a aerului, inclusiv sistem de încălzire, grup sanitar la fiecare atelier, atât pentru bărbați, cât și pentru femei și persoane cu dizabilități. Practic, tunelul prin care circula trenulețul va fi compartimentat, iar în el se vor ține trei ateliere: de olărit, de pictură (cu degetele, facială, pe sticlă și alte materiale etc.) și de navo-modele. Aceste ateliere ar trebui să aibă fiecare câte o chiuvetă cu apă caldă și rece și să funcționeze pe tot parcursul anului.
Trenulețul va circula în continuare pe aleile din parc, ne-au dezvăluit oficialii primăriei.
Teatru și muzică în castel
În ceea ce privește castelul, care este nefolosit, acesta va avea două ateliere permanente în interior: de muzică și de teatru, dar și un grup sanitar cu toaletă și chiuvetă (cu apă caldă și rece) și oglindă necesară pentru îndepărtarea machiajului de scenă, sistem de încălzire, sistem audio-video, o scenă și scaune pentru spectatori. Și aceste ateliere ar urma să funcționeze tot anul, iar castelul propriu-zis ar urma să fie izolat termică și să intre în șantier și pentru refacerea fațadei.
Reprezentanții municipalității vor să intabuleze în Cartea Funciară atât tunelul, cât și castelul din Parcul „Ion Creangă”.
Butaforii 3D la intrările în parc
Cele două intrări în parc, dinspre Consiliul Județean și dinspre Michelangelo, vor fi puse în valoare cu butaforii tridimensionale. Practic, va fi demolat scheletul metalic de la intrarea dinspre CJ și se va amenaja intrarea cu un castel cu pod mobil și lanțuri. În cealaltă parte va fi proiectată o butaforie tridimensională din una din poveștile scrise de Ion Creangă. Oficialii PMT dau și un exemplu: un cocoș uriaș (3D) cu ciocul deschis la nivelul solului, ce stă pe o punguță uriașă cu doi bani, urmând ca în parc să se intre prin… ciocul cocoșului.
Pe platoul de lângă amfiteatrul din Parcul Copiilor vor fi puse „echipamente pentru practicarea noului sport «street workout», pe o suprafață de 350 mp, cu tartan. Specialiștii PMT vor să facă o colaborare cu Federația Națională/Internațională de Street Workout, pentru a putea organiza, în Parcul Copiilor, competiții internaționale.
Wi-Fi peste tot
Totodată, la solicitarea Poliției Locale, în Parcul Copiilor vor fi instalate și camere de supraveghere. Se dorește și „un sistem wireless de acces la internet de mare viteză”, care, spun specialiștii de pe C.D. Loga, „va contribui la îmbunătățirea calității spațiilor publice destinate distracției, agrementului și recreerii din municipiu și va produce efecte pozitive asupra calității mediului înconjurător și, implicit, asupra vieții locuitorilor”.
Copacii bolnavi dispar
În ceea ce privește arborii din parc, vor fi „extrași” cei bolnavi, cu scorburi, înclinați 30-45 grade, periculoși și depreciați din punct de vedere peisagistic. Nu se vor planta arbuști cu fructe și spini, cei rășinoși foioși vor fi puși în număr impar, se vor planta plante perene, dar și arbori și arbuști foioși ornamentali prin flori, coloritul scoarței și al frunzelor. În cadrul modernizării, gazonul va fi refăcut pe toată suprafața parcului, fiind prevăzută refacerea peluzelor cu brazde de gazon, cu compoziția gazonului pentru terenurile de sport, adică rezistent la călcare.
E nevoie de această modernizare, explică cei din primărie, pentru că „unii arbori din parc sunt bătrâni, bolnavi, depreciați din punct de vedere estetic, fiind un pericol pentru trecători”, ceea ce înseamnă că ar urma să fie tăiați copaci din parc și să fie puși alții în loc, tunelul și castelul nu se folosesc, iar tiroliana e utilizată doar de 1 iunie, când e Ziua Copilului.
„Modernizarea se va face în așa fel încât să se păstreze ceea ce este valoros, să se mențină stilul peisagistic și se va completa cu echipamente de joacă individuale și complexe”, se arată în documentația pentru licitație.
În baza contractului scos la licitație se vor face: o expertiză tehnică, studiu de atribuire, studiu topo, documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de execuție, proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, iar proiectantul va oferi și asistența tehnică pe toată perioada de derulare a contractului de execuție. Proiectul se va face pe o suprafață de 66.600 mp, iar investiția din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/transformari-in-parcul-copiilor-am-putea-intra-prin-ciocul-unui-cocos-3d-vom-merge-la-ateliere-in-tunel-si-vom-face-street-workout/2072093
Citiți principiile noastre de moderare aici!