Consilierii locali au votat, luni, la o ședință „de îndată”, un proiect care se referă la aprobarea unui grafic de plăți aferente contractului de achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Colterm cu o firmă din București.
În ultimii doi ani s-au cumpărat astfel de certificate în valoare de peste 43 de milioane de lei, de la S.C. Termoficare Oradea: de 16 milioane de lei în 2018 și de 27,2 milioane de lei în 2019.
Ca și anii trecuți, Colterm trebuie să plătească pentru poluare și să predea, pentru anul anterior, certificate aferente emisiilor de CO2 verificate, conform unei hotărâri de guvern din anul 2006. În cazul în care nu se conformează, societatea de termoficare riscă amenzi considerabile.
„Colterm trebuie să restituie un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), egal cu cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră verificate pentru anul 2019 în vederea confirmării. Termenul scadent pentru conformarea anului 2019 este data de 30 aprilie 2020. În prezent, Colterm are un deficit de 170.000 certificate EUA. Pentru realizarea conformării în termenul legal, este necesar ca aceste certificate să existe în conturile Colterm SA, până cel târziu în data de 29 aprilie”, se arată în hotărârea adoptată luni de consilierii locali.
Aleșii au aprobat un grafic de plăți, acesta fiind o condiție în contractul încheiat cu singura societate de la care Colterm a primit ofertă. Este vorba despre SC TDR Energy SRL din București, care își va primi banii în cinci rate egale, până în data de 15 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 15 septembrie. Societatea de termoficare trebuie să vireze lunar 3,96 milioane de lei. În total vorbim despre 19,7 milioane de lei.
Ratele le garantează primăria, care este de acord cu „preluarea datoriei Colterm SA referitoare la achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA), în cazul neachitării la termenele stabilite a sumelor datorate de către Colterm SA pentru achiziția certificatelor menționate”. S-a constituit și o garanție de 3 milioane de lei.
Primăria Timișoara a garantat și în alți ani pentru Colterm. Mai mult, până în 23 aprilie, municipalitatea a plătit către societate subvenții pentru gigacalorie în valoare de 21,4 milioane de lei. Într-o altă ședință de consiliu, care va avea loc joi, aleșii locali trebuie să fie de acord și cu acoperirea pierderilor induse aferente anului 2019, bani care se vor lua tot din bugetul local. Vorbim despre 46,2 milioane de lei.
Trimite articolul
XColterm deserveste o mica parte din oras (60.000 abonati), este ineficient, lucrarile raman cu trotuare sparte ani de zile, mananca bani cu nemiluita din buzunarul tuturor, abonati sau nu) dar “macar face ceva”: polueaza. Asta cu “macar face ceva” parca am mai auzit-o, dar nu mai tin minte unde…
Oare nu ar fi timpul că cineva să oprească mastodontul sau poate o comisie să verifice cam ce se întâmplă an de an pe cînd alte firme se duc în cap în situații similare!!!!
A cui dracu o fi mastodontul ala?….de nu pot(vor) sa il inchida…ma tot intreb