În ședința extraordinară de vineri, convocată de urgență de primarul Nicolae Robu, aleșii municipali au aprobat contractarea unui împrumut în valoare de maximum 100 de milioane de lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 46/2015.
Creditul va fi luat prin Trezorerie și va fi rambursat de către Colterm, susține edilul-șef, în 20 de ani.
„Contractarea împrumutului se face pentru finanțarea unor cheltuieli curente și de capital pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece, pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării. Din bugetul local se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului”, se arată în hotărârea adoptată vineri.
Pe toată durata serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite este obligat să publice pe site-ul primăriei valoarea împrumutului contractat, gradul de îndatorare, precum și valoarea dobânzilor, a comisioanelor și a tuturor costurilor.
Mai mult decât atât, reprezentanții primăriei au decis să plătească societății de termoficare, în avans, subvențiile datorate pentru începutul anului 2016, în primă fază fiind vorba de 6 milioane de lei.
„Încercăm să luăm creditul de 100 de milioane de lei de la Trezorerie, este o procedură destul de complicată care trebuie urmată acum. Creditul va fi rambursat de Colterm în 20 de ani. Noi plătim în avans și subvenția pe luni din 2016. Mai aveam o rezervă de șase milioane de lei pentru asta și, prin urmare, vom da Colterm și acești bani, cu anticipație, pentru ca societatea să poată face plăți către furnizorii de gaz, de cărbune și așa mai departe, întrucât să nu fie probleme pentru cetățenii Timișoarei”, a explicat Nicolae Robu.
Creditul va fi folosit pentru acoperirea datoriilor societății de termoficare, în valoare de peste 78 de milioane de lei. Colterm datora, în 8 septembrie, 10,73 milioane de lei către E.ON Energie, pentru perioada aprilie – august 2015, 28,74 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru perioada septembrie 2013 – ianuarie 2015, 2,69 milioane de lei către AMV Style, pentru perioada martie – mai 2015 și 35,93 milioane de lei către SNT CFR Marfă, pentru perioada ianuarie 2013 – mai 2015.
„Pentru sezonul de încălzire 2015-2016, Colterm trebuie să achiziționeze minim 300.000 de tone de cărbune pentru care este necesară suma de 33,7 milioane de lei, iar pentru perioada octombrie 2015 – februarie 2016 se estimează că facturile de gaze naturale vor fi în cuantum de 40 de milioane de lei. Prin urmare, pentru asigurarea combustibilului necesar pentru sezonul de încălzire 2015-2016 Colterm are nevoie de aproximativ 73,7 milioane de lei”, se mai arată în motivația anexată hotărârii de consiliu local.
Consilierii locali au adoptat în unanimitate, vineri, proiectul de hotărâre pentru contractarea împrumutului. În plus, aleșii municipali încearcă să forțeze o hotărâre de guvern pentru acoperirea integrală, din surse de la bugetul de stat, a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație. Este vorba despre o sumă de 27 de milioane de lei, „reprezentând diferența între reactualizarea pierderilor induse înregistrate de companie în perioada 2006 – 31 decembrie 2014, în valoare de 108.623.254 de lei și a pierderilor recuperate în suma 81.576.987 de lei în lunile octombrie – noiembrie din 2014”, se arată în hotărâre.
Conducerea Primăriei Timișoara consideră că managementul Colterm a fost unul bun în ultima perioadă.
„Orice măsuri consideră conducerea Colterm de cuviință pentru ca timișorenii să nu aibă de suferit, pentru ca societatea să devină una viabilă în condițiile date, trebuie să fie luate. Noi nu vrem să se majoreze prețul la gigacalorie perceput la cetățeni, chiar dacă au crescut în acest timp în permanență prețurile la gaz, la cărbune, la păcură, la toate ingredientele de preț. Conducerea trebuie să găsească soluții încât noi să ne putem descurca fără ca cetățeanul să plătească mai mult. Sunt rezultate bune la această companie”, a conchis primarul Timișoarei.
Rămâne de văzut dacă Trezoreria va aproba creditul pe care vrea să-l ia municipalitatea pentru ca societatea de termoficare să-și poată achita datoriile și să nu-i mai lase pe timișoreni fără apă caldă și căldură, așa cum s-a întâmplat recent, când toate familiile racordate la sistemul centralizat de încălzire au rămas aproape 24 de ore fără apă caldă.
Alte articole pe aceeași temă:
Cum rezolvi o problema – arunci cu bani in ea! Datoriile Colterm ar putea fi platite de primarie
Citiți principiile noastre de moderare aici!