Problema a fost discutată în şedinţa ordinară a Consiliului Local Timişoara de marţi. Consilierul local Ovidiu Ciuhandu a făcut o interpelare în plen vizavi de proprietarii clădirilor istorice din centru – şi a dat ca exemplu strada Vasile Alecsandri – care încasează bani frumoşi din închirierea spaţiilor pe care le deţin şi nu fac nimic pentru a repara faţadele acestor imobile care se află într-o stare avansată de degradare.
Primarul a expus o altă situaţie, legată de reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, unde, la fel, unii proprietari nu sunt dispuşi să contribuie financiar pentru realizarea unor astfel de lucrări.
„Vă relatez o situaţie revoltătoare. Ştiţi că am lansat ideea de a face reabilitare termică pe proximul program european la nivel de străzi întregi. Am vrut să prindem şi centrul aici şi vreau să vă spun că asociaţiile de proprietari din centru nu doresc, pe bani europeni, pe fonduri guvernamentale, cu o contribuţie mică din partea lor. E inadmisibil să locuieşti în zona zero a oraşului şi să nu-ţi pese de cum arată clădirea în care locuieşti, să refuzi reabilitarea (…) Clădirile din centrul oraşului arată într-o stare jalnică şi noi chiar avem suport legal să intervenim şi să îi sancţionăm pe cei care nu se preocupă de întreţinerea propriilor clădiri. Poliţia Locală este îndrituită în baza legii să aplice sancţiuni pentru neîntreţinerea corespunzătoare a proprietăţii, dar ce este revoltător este că noi am venit cu o iniţiativă care permite ca aceste clădiri să fie reparate cu bani de la Uniunea Europeană şi o parte de la Guvernul României şi extrem de puţini bani contribuţie a proprietarilor şi ei refuză”, a afirmat Robu, precizând că ar dori să ajungă la o înţelegere amiabilă cu proprietarii pentru că nu doreşte să recurgă la măsuri punitive, dar că nu va ezita să o facă în cazul în care aceştia nu doresc. În opinia edilului, cei care refuză reabilitarea o fac nu din motive financiare, pentru că nu-şi permit acest lucru, ci „din comoditate şi delăsare, pentru că nu le pasă cum arată oraşul”.
„Le-am cerut angajaţilor primăriei să organizeze o întâlnire între mine şi aceşti proprietari. Doresc să rezolvăm problema în mod amiabil, pentru că nu am nicio satisfacţie să pun poliţia să-i amendeze. Dacă nu vor pe cale amiabilă vor fi amendaţi pentru că nu e permis să-şi lase clădirea în halul în care şi-o lasă”, a avertizat primarul.
Administraţia locală vrea să obţină fonduri europene pentru a reabilita termic imobilele din următoarele zone: Calea Aradului, Piaţa Mărăşti, bulevardele Take Ionescu şi Simion Bărnuţiu, Calea Torontalului şi Calea Sever Bocu, bulevardul Liviu Rebreanu, Calea Martirilor, bulevardul Sudului, strada Mareşal Constantin Prezan, Piaţa Victoriei, bulevardul 16 Decembrie 1989, bulevardul Iuliu Maniu şi Calea Şagului. Ar fi vorba despre 238 de blocuri de locuinţe de pe principalele artere ale oraşului.
În ceea ce priveşte contribuţia financiară pentru reabilitarea termică a celor peste 200 de imobile, autorităţile locale şi proprietarii ar urma să suporte 40% din cheltuieli, diferenţiat, în funcţie de venituri, restul de 60% fiind bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la bugetul de stat.
Potrivit primarului, proprietarii ar urma să aibă o sarcină de cofinanţare de până la 30 la sută, diferenţiată în funcţie de veniturile pe care le au, iar municipalitatea va avea posibilitatea să compenseze chiar şi integral obligaţiile proprietarilor dacă sunt cazuri sociale.
Vedeti ce zone din Timisoara sunt propuse pentru reabilitare termica
Robu vrea opt milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!