Chiar dacă spune că noua reglementare ar urma să fie introdusă probabil din decembrie, primarul nu poate explica exact ce ar urma să reprezinte desfăşurătorul stradal pe care a decis să îl solicite municipalitatea la emiterea certificatelor de urbanism.
„Cred că este oportun să solicităm la dosarul depus pentru obținerea certificatului de urbanism și un desfășurător stradal, o imagine a străzii în care, într-o anumită poziție, cineva dorește să construiască ceva, respectiv să schimbe, să reabiliteze o construcție existentă. Este esențial să existe imaginea de ansamblu pentru că același lucru, într-un anumit context poate să dea bine, într-un altul poate fi total neavenit. Detaliile vor fi stabilite în momentul în care vom genera documentul oficial, de către Direcția de Urbanism, dar probabil că va fi un desen pe calculator sau va fi o mixtură, o fotografie în care pe calculator se va insera un desen a ceea ce urmează să se realizeze nou, respectiv a ceea ce urmează să devină o construcție existentă”, a declarat Robu.
Edilul a afirmat că a avut o şedinţă cu angajaţii Direcţiei de Urbanism pentru a le face cunoscute în mod direct exigenţele sale şi viziunea sa asupra modului în care ar trebui să se dezvolte oraşul, dar şi pentru a insista asupra unor lucruri pe care le-a pretins în mod special şi care înainte nu erau solicitate. Este vorba despre poza de context şi noul desfăşurător stradal care vor deveni obligatorii la emiterea certificatelor de urbanism. Primarul a subliniat că dosarele incomplete vor fi respinse.
„Le-am atras atenţia (n.r. – funcţionarilor de la Direcţia de Urbanism) că ţin foarte mult la disciplina urbanistică şi în mod special la regimul de înălţime. (…) Nu se emite niciun certificat de urbanism fără poză. Unii cetăţeni îşi depuneau ei poza şi alteori mergeau inspectorii de zonă, dar nu li se respingea dosarul ca fiind incomplet la Relaţia cu publicul, la camera 12. Acum se va respinge dosarul. (…) Desfăşurătorul stradal va fi mai amplu decât poza de context, reprezintă o imagine, realizată cu tehnologia actuală, a ansamblului stradal, a unui tronson semnificativ din stradă, în care un arhitect trebuie să-i implanteze cetăţeanului o imagine chiar aproximativă, nu cea definitivă, a construcţiei pe care el doreşte să o realizeze. Acum fotografia ne arată vecinătăţile imediate şi un loc gol şi în text se spune ce se vrea să se construiască, câteodată extrem de sec, P+3E, dar nu-ți dai seama dacă acea construcție este binevenită în ansamblul stradal sau nu. Acum cerem să se genereze o imagine anticipativă, cum va arăta acel tronson stradal după ce se va realiza acea construcție”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut cum vor primi cetăţenii noile reglementări, în condiţiile în care una dintre promisiunile de campanie ale actualului primar a fost chiar „simplificarea birocraţiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!