Un proiect de hotărâre pe această temă va intra marţi în atenţia consilierilor locali.
Proiectul privind realizarea lucrărilor de mansardare a blocurilor de locuinţe din Timişoara, care va fi supus spre aprobare în şedinţa de consiliu local de marţi, prevede modificarea unei hotărâri mai vechi, din 2007. Practic a Regulamentului actual pentru mansardarea blocurilor de locuinţe colective.
Se completează primul articol al regulamentului, conform căruia „clădirile existente cu P+4E pot fi mansardate fără prevederea obligatorie a unui ascensor”, cu o nouă prevedere, care spune că „se permite executarea lucrărilor de mansardare, la blocurile construite înainte de 1990, doar în cazurile situate în adiacenţa blocurilor deja mansardate şi la blocuri parţial mansardate”.
Primarul Nicolae Robu consideră că „mansardările sunt cârpăceli care n-au cum să conducă la un aspect frumos al oraşului nostru”. Edilul a anunţat, marţi, că municipalitatea vrea să stopeze acest fenomen.
„Am putut vedea cu toţii că în oraşul nostru s-au realizat foarte multe mansardări, foarte multe schimbări ale arhitecturii unor blocuri prin montarea de şarpante. Aspectul multora dintre blocurile la care li s-au ataşat şarpante, respectiv la care s-au făcut mansardări, nu este deloc unul estetic. Noi am hotărât să stopăm procesul acesta de prevedere de şarpante, respectiv de mansardări, la blocurile care n-au fost gândite pentru aşa ceva, permiţând în continuare astfel de intervenţii doar la acele blocuri care sunt înconjurate de blocuri deja transformate în acest sens, respectiv la acele tronsoane de blocuri încă netransformate din blocuri parţial modificate. Trebuie să ţinem la aspectul oraşului nostru şi să nu mai permitem să se construiască orice şi oricum. Ne-am bucura să vedem investitori privaţi care construiesc cât mai multe locuinţe (…) dar prin construcţii serioase, prin construcţii făcute conform standardelor arhitecturale pe care trebuie să le aibă un oraş cu pretenţii cum este Timişoara”, a declarat Robu.
Aleşii locali vor avea ultimul cuvânt de spus.
Decizia privind mansardările se amână
UPDATE. Dispute cu privire la mansardări în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi. După lungi discuţii şi chiar aprobarea de amendamente la proiectul propus de Executivul Primăriei… nu s-a mai schimat nimic. Şi asta, pentru că primarul a hotărât să retragă proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi după ce în plen a fost aprobat un amendament venit din partea consilierului local Bogdan Herzog (PNŢCD). El a venit cu două idei: să se permită mansardarea doar în cazurile în care această acţiune nu ar intra în contradicţie cu aspectul general al zonei şi să nu se permită mansardarea parţială a blocurilor. Practic să se renunţe la ceea ce propunea primăria. Iar amendamentul lui Herzog a fost aprobat.
Un alt amendament aprobat a fost cel al consilierului Simion Moşiu (PDL), care a propus să se prevadă obligativitatea montării de parazăpezi de 20 de centimetri la mansardele actuale în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de consiliu local.
De asemenea, a fost aprobat şi un amendament făcut de consilierul Ciprian Jichici (PNL) la propunerea lui Robu: ca limitarea propusă iniţial să nu se refere doar la executarea lucrărilor de mansardare, ci şi la realizarea de şarpante.
Oricum, după au fost aprobate amendamentele, nemulţumit de propunerile lui Herzog, primarul le-a spus consilierilor că ar fi mai bine să respingă proiectul în ansamblu pentru că prevederea cu „aspectul general al zonei” lasă loc la ambiguităţi. Ulterior, a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi. „Atunci putem să mergem şi acasă, dacă se retrage proiectul de pe ordinea de zi după un amendament al Opoziţiei”, a reacţionat, nemulţumit, alesul ţărănist. „Nu vă ambalaţi, că nu are niciun rost”, i-a recomandat Robu.
Edilul-şef este hotărât să repună pe tapet proiectul într-o şedinţă viitoare de consiliu, probabil în aceeaşi formă pe care a propus-o iniţial.
„Nu s-a stabilit nimic în final, pentru că eu am retras proiectul de pe ordinea de zi în momentul în care am văzut că era riscul să se adopte o variantă care era periculoasă, care ar fi putut conduce la foarte multe litigii între cetățeni și primărie. Atunci când se restricționează anumite lucruri, trebuie făcute în termeni foarte clari, incontestabili. În momentul în care vii cu restricții formulate în termeni mai vagi, atunci există riscul unor litigii. Ce înseamnă aspect concordant cu zona? E la libera apreciere a fiecăruia. Primarul are o părere, arhitectul-șef poate să aibă o altă părere, cetățeanul alta, avocatul cetățeanului alta și, în final, un judecător în instanță părerea lui personală. Deci nu ar fi fost bine să avem o hotărâre care să ne creeze probleme (…) Proiectul a fost bine făcut inițial, numai că, la un moment dat, în timpul ședinței, printr-un vot la limită, e adevărat, a ajuns să aibă aceste ambiguități. Data viitoare va fi probabil în forma cu care ne-am prezentat azi, formă care e rigidă, care nu permite astfel de interpretări. Lucrurile sunt foarte clare. Dacă între timp cineva vine cu idei care pot să îmbunătățească acea formă, sigur că avem totală deschidere către sugestii. Dacă nu apare o variantă mai bună, vom păstra termenul „adiacent”. El este suficient de restrictiv, așa am dorit să fie”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!