Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 63 din 2010 s-au impus restructurări la nivelul administraţiilor publice locale, fiind stabilite anumite normative de personal, un număr maxim de posturi. Primăria Timişoara s-a conformat, iar în august 2010 consiliul local a aprobat noi organigrame pentru aparatul de specialitate al primarului, Direcţia Fiscală, Poliţia Comunitară (n.r. – actualmente Poliţia Locală) şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor. S-a stabilit ca, per total, din aparatul de specialitate al primarului şi celelalte servicii înfiinţate prin hotărâre de consiliu local care s-au încadrat în prevederile OUG 63 să fie disponibilizaţi circa 200 de salariaţi. Mulţi dintre angajaţii disponibilizaţi de primărie s-au adresat instanţei. Unii au mers pe cont propriu, în timp ce alţii au apelat la sindicat. Liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, a anunţat zilele trecute că două dintre hotărârile de consiliu prin care au fost aprobate noile organigrame au fost anulate.
„Am primit minuta de la instanţă, s-au anulat două dintre organigramele aprobate în 2010, HCL 330, pentru aparatul de specialitate al primarului, şi HCL 331, pentru Poliţia Locală. La Direcţia de Evidenţă a Persoanelor lucrurile s-au rezolvat între timp, dar nu a fost anulată în schimb organigrama Direcţiei Fiscale şi nu înţelegem de ce. Am cerut să ni se comunice decizia, să vedem ce spune exact, care este motivarea. Cert este că, în baza acelor hotărâri, domnul primar a emis nu ştiu câte dispoziţii de concediere. Domnul primar ar putea acum să emită dispoziţii de revocare pentru toţi cei concediaţi. Asta ar însemna ca oamenii să fie reangajaţi. Oamenii aştia oricum vor trebui reintegraţi. Peste 50 de persoane au apelat la sindicat, dar sunt şi dosare individuale. Unii au apelat la diverşi avocaţi, nu toţi au venit la sindicat. Există şi patru cazuri pentru care domnul primar a emis dispoziție de reintegrare, le-a plătit oamenilor o parte din drepturile băneşti, iar aceştia au fost transferaţi la ADP. Aceşti oameni trebuie reangajaţi”, susţine, tranşant, Negrei.
Cum ar urma să se facă reintegrarea de care vorbeşte liderul de sindicat rămâne de văzut în condiţiile în care primăria a trecut printr-un proces de reorganizare în urma căruia au fost comasate direcţii şi au fost desfiinţate anumite servicii şi birouri ori au fost înfiinţate altele noi.
„Noi am zis de la început că ordonanţa prin care am fost obligaţi să facem aceste concedieri este abuzivă şi că vor fi pierdute procesele cu oamenii disponibilizaţi. Deşi în instanţă Primăria Timişoara este cea care a pierdut, procesul este de fapt pierdut de guvernanţii care au gândit această ordonanţă”, afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.
Primarul Gheorghe Ciuhandu spune însă că municipalitatea va apela la toate căile de atac. „O să vedem în primul rând ce conţine dispozitivul sentinţei – nouă nu ne-a parvenit – şi în funcţie de ceea ce conţine noi ne rezervăm dreptul de a merge mai departe în instanţă”, a declarat Ciuhandu la finalul şedinţei în plen de marţi.
Disputa continua in cazul concedierilor de la Primaria Timisoara
Angajatii concediati de la Primaria Timisoara au iesit in strada
Citiți principiile noastre de moderare aici!