Încă e ceață mare la Primăria Timișoara pe tema organigramei. Cea nouă, prima întocmită de administrația Fritz, a fost aprobată în luna iunie de consiliul local, la patru zile de când a fost prezentată public de primar. A intrat în vigoare în 2 august, dar a fost acționată în instanță de către Sindicatul Liber al Angajaților din Primăria Timișoara și peste 30 de angajați. Sindicatul ceruse dezbatere publică, dar conducerea PMT a refuzat să o organizeze.
Prima sentință a venit în august, de la Tribunalul Timiș, care le-a dat dreptate celor din sindicat și a suspendat hotărârea prin care a fost aprobată noua organigramă, precum și mai multe dispoziții de primar și concursurile de angajare. Decizia a fost executorie, dar nu definitivă, astfel că primăria a făcut recurs. A plătit avocați externi care să reprezinte instituția în instanță, dar tot n-a câștigat. Curtea de Apel a menținut, la jumătatea lunii octombrie, sentința dată de Tribunalul Timiș în august.
PMT merge pe organigramă suspendată
Povestea pare simplă, dar ajunge să fie foarte complicată. Practic, Curtea de Apel a decis că organigrama rămâne suspendată până la pronunțarea instanței de fond. Numai că Primăria Timișoara funcționează și acum mai mult după noua organigramă. Reprezentanții instituției de pe C.D. Loga ne spuneau, la începutul acestei luni, că doar 35 de angajați lucrează acum conform vechilor structuri ale PMT.
„Pe vechea organigramă au rămas pe posturi un număr de 39 angajați, dintre care, în cursul lunilor august, septembrie și octombrie, cinci și-au încetat raportul de serviciu. Astfel că, în prezent, 34 de angajați își desfășoară activitatea pe vechea organigramă, iar 511 pe noua organigramă”, au spus, la sfârșitul lunii octombrie, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Trei luni de la suspendarea organigramei
Se pare că acum nu mai sunt atât de siguri cum ar trebui să funcționeze, deși în 16 noiembrie sunt chiar trei luni de când a fost suspendată organigrama de către Tribunalul Timiș. La începutul acestei luni, juriștii din primărie au trimis o adresă Secției Contencios-Administrativ a Tribunalului Timiș. Cer, de fapt, lămuriri de la instanță.
„Prin sentința 809/PI/2021 a Tribunalului Timiș se dispune suspendarea executării HCL 237/15 iunie 2021, ceea ce presupune suspendarea organigramei statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare pentru aparatul de specialitate al primarului, aprobate prin actul administrativ suspendat. (…) HCL 237/2021 a produs efecte de la data aprobării și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, în sensul emiterii unor acte administrative individuale cu privire la raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, care nu fac obiectul vreunei judecăți”, au scris specialiștii primăriei în adresa semnată și de primarul Dominic Fritz.
Ce nu e clar la primărie
Hârtia a fost înregistrată în primărie în 5 noiembrie, adică la două luni și jumătate de când Tribunalul Timiș a dat sentința executorie. PMT vrea, de fapt, să știe ce trebuie să facă „până la data judecării pe fond a acțiunii reclamanților și pentru evitarea producerii unor potențiale prejudicii și apariției unor alte persoane vătămate”.
Aspectele pentru care s-au cerut lămuriri:
- „întinderea efectelor suspendării efectelor HCL 237/2021 și a actelor administrative emise în baza acesteia, în sensul de a se preciza dacă aceste efecte se întind atât pentru trecut, cât și pentru viitor;
- întinderea efectelor suspendării efectelor HCL 237/2021 și a actelor administrative emise în baza acesteia, în sensul de a se preciza dacă aceste efecte se întind doar asupra petenților sau atât asupra acestora, cât și asupra restului aparatului de specialitate;
- dacă de la data pronunțării sentinței civile 809/PI/2021 se aplică vechea/anterioara organigramă în ceea ce privește activitatea aparatului de specialitate al primarului;
- situația actelor administrative individuale născute în baza actului administrativ suspendat (raporturi de serviciu/muncă noi)”.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara funcționează mai mult după noua organigramă, cea suspendată definitiv de instanță
Trimite articolul
XDar dece nu intreaba domnul DONIMIC FRIG pe Timisoreni daca il mai vor pe el primar?A plătit avocați externi care să reprezinte instituția în instanță, dar tot n-a câștigat 34 de angajați își desfășoară activitatea pe vechea organigramă, iar 511 pe noua organigramă” Dar oare ce produc atitia angajati in afara de paguba la bugetul orasului
-
Dar de ce nu-l intrebi pe robu si ciuhi de ce e nevoie de 545 de angajati (+ cei plecati)? Tot nu a castigat pentru ca Romania are niste legi de kkt. Daca te-ai angajat la stat (si cateodata nu numai) esti angajat pe viata, nu te mai da nimeni afara.
Daca trebuie sa va spuna instanta cum sa functionati si nu stiti sa cititi legea, sentinta si sa intelegeti logica unei anulari de hcl inseamna ca primarul, vice, consiliu si conpartimentul juridic si resurse umane trebuie sa va dati demisia! Pe vechea, pe noua organigrama, pe care vreti demisia se scrie la fel!
-
Invata-i tu cum se citeste! Dar mai intai invata cum se scrie compartiment 🙂
Nu l suport pe spritz ,dar acesta este unul dintre putinele lucruri bune pe care imcearca sa le faca . Sunt niste dinozauri prin primarie al caror departamente chiar nu aduc sau fac sau etc nimic bun pt acest oras ,si spre deosebire de lae ,spritz s a pisat contra vantului .cel putin ne a aratat ca acei dinozauri au sustinere de pe undeva de rezista asa .ce e trist ca nici spritz nu vine cu altii mai buni,asa ca efectu va fi zero si daca reuseste
“Primăria Timișoara întreabă Tribunalul Timiș pe ce organigramă să meargă. Trei luni de la suspendarea celei noi”
“Primăria Timișoara funcționează în continuare mai mult după noua organigramă, deși este suspendată de instanță, dar cere lămuriri de la Tribunalul Timiș. Reprezentanții PMT vor să știe cum trebuie să funcționeze până la decizia finală a instanței, după ce sindicatul instituției a cerut anularea organigramei.”
Per total: competenta si eficienta 100%. Sau nu e asa …
In Oradea au facut schimbare de organigrama fix ca in Timisoara, au fost dati in judecata de angajati si au castigat procesul. De ce judecatorul din Timisoara a dat alta decizie?