Liceul de Arte Plastice funcţionează încă în imobilul de pe bulevardul Mihai Eminescu, retrocedat Fundaţiei Caritatea, deşi administraţia locală a impus instituţiei să se mute în spaţiul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu, existând o hotărâre de consiliu local în acest sens, ba chiar s-au făcut lucrări de reamenajare la imobilul de pe Rebreanu. S-a decis mutarea pentru că se plătea o chirie de peste 30.000 de euro pe lună pentru clădirea din zona centrală.
Primarul Nicolae Robu susţine că a aflat săptămâna trecută că municipalitatea este în situaţia de a fi executată silit pentru că nu a achitat chiria pentru Liceul de Arte în perioada 2010-2011 şi doar o eroare a făcut ca executarea să fie suspendată.
„Ştiţi că Liceul de Arte Plastice funcţionează într-un spaţiu care este proprietate privată. La un moment dat, vechea administraţie a vrut să mute liceul într-o altă locaţie. Mutarea nu a avut loc, deşi din câte am fost informat administraţia Ciuhandu ar fi avertizat conducerea şcolii că nu o să le mai plătească utilităţile şi chiria. Conducerea şcolii, pe proprie răspundere, a decis să continue activitatea în acea clădire proprietate privată. Proprietarul clădirii a cerut în instanţă ca Primăria Timişoara, ca for tutelar al şcolii, să plătească chiria. Ne-am trezit săptămâna trecută cu o tentativă de executare silită a primăriei pentru suma de aproximativ 2,1 milioane de lei noi, 21 de miliarde de lei vechi, tentativă care până la urmă a eşuat datorită unei erori materiale prezente în hotărârea de executarea silită. Cele 2.118.311 lei reprezintă contravaloarea chiriei care nu a fost achitată pentru o anumită perioadă: 1 ianuarie 2010 – 30 aprilie 2011. S-a cerut, prin ordonanţă preşedinţială, să se exprapoleze perioada, să se plătească chiria şi de la 1 mai până în prezent, dar această ordonanţă a fost respinsă”, a declarat Robu.
Edilul a afirmat că pentru această situaţie ar putea fi trasă la răspundere conducerea Liceului de Arte Plastice, dar că le va solicita celor de la Serviciul Juridic să îi prezinte un punct de vedere pentru a vedea împotriva cui se va îndrepta municipalitatea.
„Eu consider anormal ca instituţia primăriei să aibă de plătit o asemenea sumă pentru că anumite persoane pur şi simplu şi-au făcut de cap. Eu cred că cei care sunt vinovaţi la nivel individual, la nivel de persoană, trebuie să plătească până la urmă această sumă. Executarea silită înseamnă că ni se reţin aceşti bani din conturi. Am profitat de o eroare din text care consta în invocarea Codului Fiscal vechi, vor corecta acea eroare şi vor reveni probabil. Noi vom direcţiona sarcina de a se plăti această chirie către persoanele vinovate, presupun că împotriva conducerii liceului ne vom îndrepta. Administraţia precedentă nu a avut forţa să rezolve problema recurgând la toate pârghiile pe care le avea în mână. În ceea ce mă priveşte, eu declar solemn: Liceul de Arte Plastice va fi mutat din acea clădire şi dacă cei nemulţumiţi de această mişcare vor protesta zi de zi, în orice manieră ar vrea să o facă”, a adăugat Robu.
Cert este că cei de la Arte nu se mai pot muta nici în imobilul de pe bulevardul Liviu Rebreanu, după cum se stabilise anterior printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în iulie 2011. Direcţia Şcoli, Spitale, Baze Sportive şi Instituţii Culturale a primăriei trebuie să găsească o soluţie.
„Nu ştiu în momentul de faţă unde va fi mutat, dar va fi mutat. Nu intră în discuţie mutarea pe Liviu Rebreanu. Acea clădire a fost pusă la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru mutarea Centrului Speranţa acolo şi alte activităţi. Nu ştiam despre această situaţie, noi nici nu am fost parte în proces, dar sentinţa s-a pronunţat împotriva noastră, cu executarea silită a primăriei”, a conchis primarul.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş spun că, din informaţiile lor, în prezent nu mai există niciun contract de închiriere pentru ocuparea imobilului de pe strada Mihai Eminescu.
„Liceul nu are niciun act în prezent. A avut un contract semnat pe 5 ani, în perioada 2003-2008, ulterior s-au mai semnat trei acte adiţionale, care au expirat în 2011. Aceste acte adiţionale au fost semnate de către şcoală, şi nu de către primărie. Ei nu au respectat hotărârea de consiliu privind mutarea la Şcoala nr. 9. În cele din urmă, Fundaţia Caritatea a fost de acord ca liceul să stea acolo pe o chirie modică, de 1 leu, dar contract nu s-a semnat. Fostul primar a spus că bine, dar dacă vor să stea să plătească ei, cei de la şcoală, utilităţile. Am înţeles că sunt datorii, nu e un apartament de bloc acolo… Ei văd că sunt toleraţi să stea acolo în continuare. Inspectoratul Şcolar nu are nicio treabă cu problemele acestea de patrimoniu. Dacă primăria ne solicită sprijinul, să găsim împreună o soluţie, ne vom implica. Exista şi un proiect de realizare a unui campus la şcoala de pe Rebreanu, de extindere, acum există o hotărâre de consiliu pentru mutarea Speranţei acolo…”, a declarat, pentru www.tion.ro, inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz.
Elevii Liceului de Arte pot ramane in centrul orasului daca isi rezolva problema cu utilitatile
Liceul de Arte Plastice face licitatie pentru a-si putea plati utilitatile
Citiți principiile noastre de moderare aici!