Ambrozia, planta care le face viața mai grea la 15% din timișoreni, conform conducerii primăriei, a răsărit deja pe terenurile din oraș. Întrebați cum vor face față plantei alergene, reprezentanții municipalității anunță că anul acesta se va trece și la erbicidare, ceea ce nu s-a făcut până acum în Timișoara.
„L-am sunat din mașină pe Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu. I-am cerut să se ocupe, pentru că în el am încredere, fiindcă este specialist. Ne-a garantat că se intră la cosit deocamdată. De îndată ce vor fi semnate contractele de întreținere a spațiilor verzi, noile contracte, după ce se primește avizul de la Consiliul Concurenței, o să se treacă și la erbicidare. Anul acesta se prefigurează că vom avea cea mai bună reacție la ambrozie, cât să o pună la punct să nu mai sufere oamenii”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.
„Noi trebuie să lichidăm această plantă”
Edilul spune că primăria trebuie să ajungă să lichideze planta, pentru că prin acțiunea de cosire, care se făcea și până acum, ambrozia este doar temperată.
„Cică 15% din populație are alergie la ambrozie. Cunosc și eu de la apropiați ce înseamnă această alergie. Bieții oameni, chiar suferă enorm. Noi trebuie să lichidăm această plantă. Acesta este cuvântul. Prin cosire o temperăm, o punem la punct să nu ajungă să producă acea inflorescență cunoscută, dar trebuie să ajungem la erbicidare și prin erbicidare să scăpăm de ea”, a mai spus primarul.
Care este realitatea
În ianuarie 2020, Primăria Timișoara a demarat o licitație pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor din oraș. Contractele actuale, încheiate în 2015, au intrat în anul al cincilea, în urma unui act adițional, și expiră în iunie 2020 sau… când sunt gata fondurile.
Conform contractelor vechi, muncitorii de la Rogera Prest Com și Green City trebuie să se ocupe doar de cosirea ierbii. Deci, și de cosirea ambroziei. Zona centrală se află în grija societății Horticultura, printr-un contract de încredințare directă semnat în septembrie 2019.
Pentru noile firme, Primăria Timișoara a pus deoparte 166,8 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 35 de milioane de euro, care se împart pe trei zone. Banii vor fi împărțiți pe patru ani.
Sunt patru oferte depuse până în 11 martie, din care două pentru toate cele trei zone: loturile 1, 2, 3 – asocierea SC Bellefiori SRL – SC Sandecor Green SRL-D – SC Dinu Instal SRL; loturile 1, 2, 3 – asocierea Project & Background SRL – SC Group DCM SRL – SC Sandecor Green SRL-D – SC GHP Inteligent Systems SRL; loturile 1, 2 – asocierea SC Rogera Prest Com SRL – SC Rogera SRL; lotul 2 – SC Barierra System SRL – SC Green City Andliv SRL. Licitația este încă în desfășurare și se află la faza de evaluare a ofertelor, ceea ce înseamnă că în câteva săptămâni ar trebui să avem un câștigător. Dacă totul merge bine.
Ce a cerut primăria în caietele de sarcini
Am luat la puricat documentația primăriei, care a trecut prevederi speciale în caietele de sarcini pentru combaterea ambroziei, plantă alergenă care înflorește în august-septembrie și rezistă la erbicide cu substanța activă glyphosat. Aici scrie că erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație și se repetă de câte ori este nevoie.
„Dacă după tăiere tulpina rămâne de 5 cm, va putea înflori, deci emisia de polen nu este oprită. Erbicidarea ca metodă de eradicare a speciei prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje (…) Erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație și se repetă ori de câte ori este nevoie”, scrie în documente.
Principalul dezavantaj ar fi dat de numărul redus de erbicide eficiente, iar un altul face referire la necesitatea repetării erbicidării.
Specialiștii PMT spun că firmele care vor îngriji spațiile verzi și parcurile din oraș trebuie să prezinte până în 25 mai, în fiecare an, un proces-verbal de monitorizare privind prezența ambroziei în oraș.
„Prestatorul va întocmi un proces-verbal de monitorizare privind prezența ambroziei până în data de 25 mai a fiecărui an pe domeniul public și privat al municipiului Timișoarei. (…) Acțiunile se vor desfășura periodic în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până în data de 30 iunie a fiecărui an”, se arată în caietele de sarcini.
Procesul verbal trebuie să conțină locul unde s-a identificat prezența ambroziei, suprafața, soluțiile și concentrațiile ce se vor utiliza și o estimare privind costul operațiunilor de erbicidare.
Primăria va arunca vina în curtea firmelor
De ce este atât de greu să credem că anul acesta se va face erbicidarea ambroziei la Timișoara cum spune primarul? În primul rând, firmele cu care PMT va trebui să încheie contracte trebuie să prezinte până în 25 mai, adică în mai puțin de două săptămâni, o situație clară a terenurilor cu ambrozie. Reamintim, ofertele sunt încă în evaluare și se mai așteaptă și un aviz de la Consiliul Concurenței. Așa cum am arătat mai sus, în caietele de sarcini mai scrie că acțiunile se vor desfășura periodic… până cel târziu în 30 iunie.
Tot conform documentației PMT, municipalitatea nu va plăti niciun leu pentru terenurile virane care îi aparțin și pe care ar putea apărea planta alergenă. Mai ales dacă va fi amendată pentru că nu a luat măsuri.
„În cazul în care primăria este sancționată pentru neluarea măsurilor de combatere a ambroziei, amenda este imputată prestatorului de servicii de întreținere, acesta fiind obligat să execute obligațiile de combatere, în regim de urgență”, este o altă cerință care trebuie îndeplinită de firmele participante la licitație.
Ambrozia trebuie combătută „prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice până la sfârșitul perioadei de vegetație”, mai scrie în documentația PMT.
Trimite articolul
XActiunile de combatere din anii trecuti au fost sau inexistente sau ineficiente, ceea ce ma obliga sa parasesc judetul in luna august. Anul acesta deplasarile sunt problematice,limitate , asa ca as fi fericit daca in sfarsit s-ar reusi neutralizarea nenorocitei buruieni ce calamiteaza orasul nostru in iulie-august-septembrie !
Asta ii ca si surpriza ca iarna poate ninge. Primaria nu a stiut ca primavara este o explozie de vegetatie. Nu au expertiza necesara pentru a cunoaste aceast detaliu, care ii secret pentru profani.
Erbicidul nu va fi o solutie, parerea mea. Cine stie ce efecte adverse ar avea sau daca va fi eficient.
Eficient ar fi ca primaria sa contracteze o firma serioasa, cu o echipa serioasa care isi face treaba, dar aia inseamna un contract corect si o licitatie corecta. Dar cine isi face sperante la asa ceva.
Bafta celor alergici, noroc cu mastile anul acesta.
-
Cred că te înșeli, cum să nu aibe expertiză? „L-am sunat din mașină pe Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu. I-am cerut să se ocupe, pentru că în el am încredere, fiindcă este specialist”. Asta declară robu, adică îl faci mincinos 😁?
sunt curios ce se va face.
-
Ca de obicei in ultimi ani un pic prin centru si parcurile din jurul primariei iar in rest NIMIC.
Erbicidare….adica solutia chimica. Chimicale peste tot. Toate vietatile vor pieri otravite. Desigur nu cele care ar trebui ci cele care sunt nevinovate de impotenta unui primar. De ani si ani se cunoaste problema ambroziei. Mii de oameni sufera, unii chiar grav de tot. Intre timp, ambrozia se îmulteste fara probleme. Ceace se putea elimina cu realtiva usurinta acum 10 ani, azi este aproape imposibil! Cine se osteneste sa mai citeasca si în Wikipedia (dar si în alte limbi) afla care sunt metodele de stârpire a acestei plante FARA chimicale! Calea chimica (aleasa se pare de primarie) este cea mai usoara dar lipsita de eficacitatea dorita. Cumperi 1000 litrii de chimicale, le bagi într-o cisterna si pornesti la…stropire! Stropesti tot ce misca în zona unde ai vazut o ambrozie. Sau si mai bine: închiriezi un helicopter si stropesti tot orasul cu chimicale (asa cum am fost chiar eu stropita acum vreo câtiva ani în amiaza mare!!!).
Nu înteleg, chiar toti incompetentii s-au mutat în Timisoara?!
-
Draga Leona, pune-le linkul de pe wikipedia. Si scrie mare:pt Robu.
Vreau sa cred ca nu( sa raspund la ultima ta/dvs intrebare). Insa poate doar la primarie/ stat sunt multi oameni carora le place locul caldut,sa vina banul, sa nu faca valuri…In plus, cred ca sansele sa raspunzi pt ceva la primarie, e minim. Iar cand faci nimic, evident,nu vei da niciodata socoata. Mie imi pare ca primarul decide tot. Chiar sunt convins ca 50% din oameni, nu fac nimic. Nu am vazut solutii de la experti, fiecare pe bucata lui, ci doar de la primar. Macar primarul sa zica: expertul X a studiat si a venit cu urmatoarele solutii, aducand argumentele pro si contra urmatoare. Apoi am decis ca aplicam asta pt ca…
Nu am vazut asa ceva, decat solutii date, de cele mai multe ori gresite, scumpe, cu efect pozitiv asupra cresterii poluariic a caldurii etc. Eu i-as testa pe toti din primarie: inclusiv testele la care multi copii au iesit analfabeti functional, IQ samd. Dar teste pe bune, nu realizate de primarie…
Cautam inca un contract de tzepuit, mai multi bani in buzunare, in Timisoara se poate ciordi din orice
Surprinși că și iarna de zăpadă…
Primăria luată prin surprindere, guvernul luat prin surprindere … cam asta e #RomâniaNormală.
O echipă de incompetenți in frunte cu un nesimțit care rezolvă problemele eficient prin telefon din mașină.
Primaria nu-i pregatita ptr nimic, in afara de vaicareala, de cautat scuze si amenzi, in rest nimic.
Noi nu suntem surprinsi deloc de incompetenta PMT.
“Cică 15% din populație are alergie la ambrozie”..
CICA !!!!!
Sa comentez exprimarea primareului ?