Introducerea taxei de habitat este cuprinsă în proiectul de hotărare privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în municipiul Timişoara pentru anul 2011, care va intra în dezbatere publică luna viitoare şi va fi supus apoi spre aprobare în consiliul local.
Potrivit proiectului, taxa de habitat va fi de 40 de lei pe an de contribuabil, la fel cum se propunea şi data trecută. Dacă de această dată aleşii vor fi de acord cu noua taxă, aceasta ar urma să fie plătită de către toţi contribuabilii persoane fizice care au domiciliul în Timişoara şi care deţin în proprietate imobile pe raza municipiului.
„Taxa constituie venit cu destinaţie specială şi este fundamentată de necesitatea reabilitării faţadelor clădirilor monumente istorice”, se arată în proiectul de hotărâre.
Această taxă de habitat a stârnit controverse anul trecut, mulţi timişoreni, în special cei din cartierele periferice ale oraşului, fiind revoltaţi de faptul că din banii lor ar urma să fie refăcute faţadele unor clădiri proprietate privată din centrul urbei. „Anul trecut au fost nişte probleme legate de suspiciuni cu privire la modul în care vor fi utilizaţi aceşti bani. Ulterior am avut discuţii cu foarte mulţi dintre consilierii locali, ei spun că această taxă nu ar fi rea, pentru că monumentele istorice trebuie refăcute, dar se punea problema modului în care vor fi utilizate aceste fonduri, în sensul că banii aceştia ar putea să ajungă la nişte personaje cu venituri importante şi nu ar fi normal ca bugetul local să-i sprijine pe aceşti oameni”, spune şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.
În proiectul propus acum se face referire doar la instituirea taxei, precizându-se că modul de administrare a acestei taxe de habitat cu destinaţie specială şi de repartizare a sumelor încasate la bugetul local cu titlul de taxă de habitat va fi stabilit ulterior, printr-un proiect distinct de hotărâre, ce va fi elaborat de Direcţia de Dezvoltare a primăriei şi supus la vot în Consiliul Local Timişoara până în octombrie 2010. Direcţia de Dezvoltare ar urma să propună şi modalitatea de selectare a clădirilor.
Argumentul primăriei: reabilitarea termică a blocurilor
Directorul Direcţiei Fiscale susţine că, din studiile efectuate împreună cu specialiştii germani care ne-au sprijinit în proiectele privind reabilitarea clădirilor istorice, reiese că 80 la sută dintre familiile care au în proprietate astfel de imobile, sau părţi din ele, realizează venituri mici, care nu le permit să susţină financiar refacerea faţadelor. „Cum istoria ne aparţine tuturor, am considerat că aşa cum sprijinim reabilitarea termică a blocurilor făcute de Ceauşescu, am putea să participăm şi să fim solidari şi cu aceia care deţin clădiri monumente istorice făcute de exemplu pe vremea lui Eugeniu de Savoya. Ideea e să-i ajutăm pe aceşti oameni care nu pot, iar pe cei care pot să-i obligăm să facă treaba asta. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă cei care pot ar reface numai bucăţica din imobil care le aparţine, iar restul nu s-ar face”, a explicat Bodo. El estimează că din taxa de habitat ar urma să se colecteze la bugetul local aproape un milion de euro pe an.
În altă ordine de idei, prin noul proiect se propune şi majorarea impozitelor pentru persoanele juridice. Mai exact, se stabileşte la 1,5 la sută cota de impozitare care se aplică valorii de inventar a clădirii la calcularea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor juridice. „La persoanele juridice dorim să revenim la cota pe care am avut-o înainte de anii electorali, de 1,5 la sută, având în vedere că din analiza pe care am efectuat-o anul acesta, din cauza înjumătăţirii cotei, am pierdut la bugetul local undeva la 30 de milioane de lei şi ca să compensăm această pierdere trebuie să apelăm în acest an la un credit. Mai bine achităm impozite şi taxe decât să plătim suplimentar şi dobânzi”, consideră directorul Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo.
Dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privind impozitele şi taxele locale propuse pentru anul 2011 va avea loc în data de 13 mai 2010, începând cu ora 16, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, de pe bd. C. D. Loga nr. 1.
Citiți principiile noastre de moderare aici!