Robu a afirmat că luni a primit în audienţă două persoane, rude cu proprietarul Casei Muhle, şi a discutat cu aceştia despre starea imobilului de pe bulevardul Mihai Viteazu, care se degradează pe zi ce trece după ce deţinătorii au început să-i demoleze acoperişul în primăvara anului trecut.
„Ieri mi s-au prezentat în audienţă un domn şi o doamnă, nepoata şi strănepotul proprietarului din câte am înţeles. I-am întrebat dacă doresc să o vândă. Mi-au spus că nu, că doresc să construiască în locul ei o nouă casă, după un proiect asemănător cu vechea casă din punct de vedere arhitectonic. Le-am explicat că aşa ceva nu se poate, că nu vor primi de la primărie certificat de urbanism sau autorizaţie de construire, ba mai mult că nu le vom da autorizaţie pentru demolarea clădirii actuale. Ei mi-au explicat că actuala casă e atât de degradată încât nu mai poate fi reabilitată, le-am spus că nu există astfel de imposibilităţi, că oricât de degradată ar fi ea trebuie readusă la starea iniţială, desigur cu costuri mult mai mari. Le-am explicat că nu au dreptul să se plângă de aceste costuri pentru că ei sunt cei care au degradat-o, ei au învinuit firma”, a povestit, marţi, edilul. Robu spune că a discutat cu reprezentanţii proprietarului şi despre plângerea penală depusă de primărie împotriva lor şi că a fost abordat totuşi şi subiectul eventualei înstrăinări a imobilului.
„Le-am spus că vor avea mari probleme pentru că este plângere penală împotriva lor. S-au mirat spunând că nu i-a chemat nimeni până acum la nicio declaraţie. Informaţiile mele sunt că au fost chemaţi. Într-un final m-au întrebat câţi bani ar fi dispusă primăria să plătească. Nu le-am spus, le-am spus că în orice caz nu mult şi că aş fi curios de ce ordin de mărime este suma pe care o văd ei. Mi-au răspuns că de ordinul milioanelor de euro, pentru că au şi acum, cu tot scandalul, clienţi care doresc să o cumpere. Le-am replicat că sistăm orice discuţie pe tema vânzării-cumpărării”, a adăugat primarul. Edilul susţine că a reuşit să „smulgă” de la ei promisiunea că vor pune o prelată deasupra acestei clădiri monument-istoric pentru ca imobilul să nu se degradeze şi mai mult din cauza intemperiilor.
În aceste condiţii, autorităţile locale aşteaptă să vadă cum va fi soluţionată problema în instanţă, dacă îl vor putea obliga pe proprietar să readucă imobilul la starea iniţială sau va putea interveni primăria în acest caz, fiind vorba de o proprietate privată. O altă variantă despre care au vorbit autorităţile ar fi cea a exproprierii, dar în acest caz ar trebui să se implice reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş.
Ce sunt dispuşi să facă oficialii Primăriei Timişoara este să ridice o statuie în memoria florarului Wilhelm Muhle.
„Ce cred că putem noi face pentru Wilhem Muhle? Cred că merită să aibă un bust în Parcul Rozelor sau în imediata vecinătate, la intrare, cred că ar fi un omagiu corect pe care să i-l aducem unui mare peisagist. Nu voi fi de acord să schimbăm numele Parcului Rozelor (…) Varianta cu un bust cu o plăcuţă pe care să se explice cine a fost Wilhelm Muhle este mult mai bună”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Acoperişul Vilei Muhle a fost decopertat în primăvara anului trecut, în baza unei autorizaţii mai vechi eliberate de primărie pentru lucrări de restaurare, reparaţii generale, consolidare, extindere, refuncţionalizare şi recompartimentare, iar imobilul stă de atunci în paragină, în ciuda faptului că a fost deschis un dosar penal în acest caz. Reprezentanţii municipalităţii au dispus sistarea lucrărilor după ce au constatat modul în care se execută lucrările ”de restaurare”.
Alesii au votat: nu vor sa cumpere Casa Muhle. Primaria propune CJT-ului exproprierea
Citiți principiile noastre de moderare aici!