Consilierii locali timişoreni vor avea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe două proiecte de hotărâre prin care li se cere să nu îşi exercite dreptul de preemţiune la intenţia de înstrăinare a unor spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situate în imobilul de pe Splaiul Nistrului nr. 1 – Băile Neptun.
În primul rând se propune neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara la înstrăinarea unui spaţiu situat la parter, la preţul de 450.000 de euro. Este vorba despre un apartament cu intrare de pe Bulevardul 3 August 1919, compus din 12 încăperi, având o suprafaţă utilă de 343,48 mp. Reiese un preţ de vânzare de 1.310 euro/ mp.
În ambele cazuri, reprezentanţii municipalităţii spun că proprietarul, Tuducan Viorica Gianina, a solicitat ca primăria să se pronunţe asupra dreptului de preemţiune, în cursul lunii ianuarie.
Potrivit autorităţilor locale, palatul de pe Splaiul Nistrului nr. 1 face parte din zona de protecţie a Ansamblului Urban Fabric, fiind înscris pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Timiş.
Reprezentanţii municipalităţii spun că imobilul necesită lucrări de întreţinere şi sunt mai multe lucruri care nu sunt în regulă.
„Starea generală a imobilului necesită lucrări de întreţinere. Faţadele clădirii sunt în stare bună din punct de vedere al paramentului, dar imobilul necesită asanarea instalaţiilor parazitare (alarme, cabluri de electricitate şi de date). Reclamele montate pe faţadă nu sunt adaptate din punct de vedere stilistic, nerespectând Regulamentul local de urbanism (…) Ferestrele şi uşile spaţiilor de la parter, dinspre Splaiul Nistrului, au fost înlocuite cu tâmplărie PVC maro, imitaţie de lemn, cu geam dublu izolat. Uşa de acces de pe Splaiul Nistrului nr. 1, realizată din fier forjat, se păstrează în stare bună. Vitrinele şi ferestrele dinspre Bd. 3 August 1919 sunt din lemn. La mezanin şi etaj, tâmplaria a fost înlocuită parţial cu tămplărie din PVC. Învelitoarea metalică şi elementele de tinichigerie necesită lucrări de intervenţie”, notează reprezentanţii primăriei.
Autorităţile locale spun că spaţiul nu prezintă interes pentru domeniul public/privat al municipiului Timişoara. Cei de la Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse – Compartimentul Monumente al primăriei au făcut totuşi o adresă către Direcţia Economică, au întrebat dacă ar exista fonduri disponibile pentru achiziţionarea spaţiului şi li s-a răspuns că bugetul pe anul 2015 nu a fost încă aprobat.
Şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a decis să nu îşi exercite dreptul de preemţiune.
Cel de-al doilea spaţiu, pentru care se propune neexercitarea dreptului de preemţiune la intenţia de înstrăinare la preţul de 50.000 de euro, este situat la subsolul imobilului de pe Splaiul Nistrului nr. 1 şi are o suprafaţă utilă de aproximativ 314,5 mp, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Potrivit Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului roman, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, sau al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.
Palatul Băilor Neptun din Timişoara, cunoscut şi drept Casa Székely, Hungária Fürdö sau, simplu, Băile Neptun, a fost construit între anii 1912-1914 după proiectul arhitectului László Székely. Aici a funcţionat pentru multă vreme un ansamblu de băi publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!