Programele municipalităţii timişorene de reabilitare a clădirilor istorice din municipiu nu au dat în ultimii ani efectele scontate. Astfel, din circa 14.500 de clădiri istorice, doar câteva au fost renovate în ultimii ani, restul aflându-se într-o stare deplorabilă.
Incapacitatea pornirii unui program eficient cu sprijin de la bugetul local sau naţional pentru reabilitarea acestor clădiri este recunoscută şi de viceprimarul Traian Stoia, care susţine că nu mai e timp de pierdut şi anunţă că municipalitatea va trece la amenzi.
„Acele programe prin care se dorea reabilitarea clădirilor istorice nu au avut, categoric, efectul scontat (…) Monumentele istorice din Timişoara noastră sunt într-o stare jalnică. Trebuiau reparate demult. Dacă nu luăm măsuri, lucrurile se vor agrava în perioada următoare. Proprietarul este responsabil pentru starea imobilului în care locuieşte. În condiţiile în care arată cum arată oraşul, noi trebuie să vedem care sunt măsurile la îndemâna autorităţilor locale. Şi măsura ar fi ca proprietarii să fie obligaţi să facă proiectul de reabilitare în 3 luni şi să îşi termine lucrările în 12 luni”, a anunţat, vineri, Stoia.
El a precizat că intenţionează să înfiinţeze o comisie formată din poliţişti locali, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi angajaţi ai Primăriei Timişoara. Această comisie ar urma să verifice fiecare imobil istoric şi chiar să aplice amenzi dacă acestea nu sunt renovate. Amenda, susţine Stoia, poate ajunge până la 2.500 de lei pentru fiecare proprietar.
Întrebat de reporterii www.tion.ro ce se întâmplă în cazul în care unul din proprietari trăieşte din ajutor social şi nu îşi permite luxul de a contribui la renovarea imobilului, viceprimarul Timişoarei a răspuns că acesta ar trebui să vândă apartamentul şi să se mute.
„Noi le dăm subvenţie la oamenii aceştia care încălzesc o cameră cu un volum foarte mare. Să vândă şi să ia ceva ce pot întreţine. Şi pot şi trăi din banii care le rămân. (…) Eu nu exclud ajutorarea celor care nu au bani. Dar nu înţeleg ce să facă o femeie de 70-80 de ani cu o casă pe care nu o poate întreţine. Ai responsabilitatea să o întreţii”, a mai spus Stoia.
Viceprimarul Traian Stoia nu a putut preciza ce se va întâmpla în cazurile în care chiar Primăria Timişoara este proprietarul unor apartamente din imobile istorice aflate în stare avansată de degradare şi dacă angajaţii municipalităţii vor amenda instituţia în care lucrează.
De asemenea, nu este clar nici cum se va proceda în cazul în care imobilul este revendicat în instanţă, iar procesul trenează, actualii proprietari neavând niciun interes să investească într-o clădire pe care ar putea să o piardă în urma procesului.
Robu: Eu nu sunt adeptul măsurilor punitive
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, este de acord cu viceprimarul Traian Stoia că programele iniţiate până acum de municipalitate pentru reabilitarea clădirilor istorice au eşuat, însă nu este de acord cu instituirea unor măsuri punitive împotriva proprietarilor acestor clădiri, pe care le neglijează.
„În privinţa amenzilor, există o lege care prevede amendarea celor ce nu îşi întreţin proprietăţile, clădiri şi terenuri. Punerea în aplicare a măsurilor punitive este delicată pentru că foarte mulţi dintre cei ce locuiesc în clădirile istorice sunt persoane vârstnice cu venituri mici. Ce poţi face? Să îi amendezi pe aceşti oameni în speranţa că vor vinde proprietăţile şi se vor muta la periferie? Sau să îi ajuţi? Eu nu prea sunt adeptul măsurilor punitive, decât atunci când nu funcţionează soluţiile stimulative. Eu doresc să acţionăm pe o scară mai largă în 2014 şi 2015, când estimez că situaţia financiară a Primăriei Timişoara va fi foarte bună, pentru ca proprietarii clădirilor monument istoric să îşi renoveze clădirile”, a afirmat Robu.
Robu speră ca, în perioada 2014-2020, Primăria Timişoara să obţină bani în cadrul unor proiecte europene pentru reabilitarea pe scară largă a clădirilor istorice din municipiu.
„Nu cred că poate funcţiona o soluţie radicală prin măsuri punitive împotriva locuitorilor din zonele centrale, măsuri prin care ei să fie determinaţi să îşi vândă proprietatea. Fiecare se ataşează de locul în care trăieşte de zeci de ani. (…) Starea actuală a clădirilor arată eşecul programelor anterioare, dacă au fost, pentru că nici măcar nu au prea fost. Sunt de acord cu dl. viceprimar că până acum au fost un eşec. Dar pe lângă aceste programe – proiectul municipalităţii din fonduri proprii şi creditul german – trebuie să accedem la fonduri europene. Sper ca în perioada 2014-2020 vom reuşi să promovăm proiecte care să ne permită abordarea unui număr foarte mare de clădiri”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!