Primăria Timișoara a semnat contractul pentru „servicii de proiectare «DALI+PT Reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul»” în martie 2019, la valoarea de 499.800 de lei cu tot cu TVA. Peste 105.000 de euro a costat documentația întocmită de firma PGA Markers, care a ajuns la primărie încă din luna iunie a anului 2019. Aceasta prevedea inclusiv construcții din sticlă pentru clădirea de vizavi de primărie, pentru care nu s-a dat aviz de la Comisia de monumente. Documentația, fără construcțiile din sticlă, a fost aprobată în consiliul local în octombrie 2019, iar de atunci zace într-un sertar din primărie.
Investiția, estimată la 114 milioane de lei, a fost inclusă cu 77,5 milioane de lei în OUG 42/2019 care prevede finanțări de la guvern pentru obiectivele de infrastructură pentru TM2023. Banii trecuți în OUG 42 n-au ajuns încă la Timișoara, pentru că ordonanța nu avea, până săptămâna trecută, norme de aplicare. Iar planul noii administrații este altul.
Filarmonica, scoasă de pe OUG 42?
Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, se poartă discuții cu Ministerul Culturii, iar primăria vrea să scoată filarmonica de pe listă.
„În ceea ce privește finanțarea, vor fi niște modificări pe OUG 42 (…) există un dialog între PMT și Ministerul Culturii, pentru a modifica un pic lista proiectelor care vor fi finanțate. Vom dori să scoatem filarmonica de pe lista acelor obiective, iar de acei bani, cred că erau 67 de milioane, să putem să finanțăm cinematografele care sunt în momentul ăsta în execuție și au șanse foarte mari de a finalizate anul viitor”, a transmis edilul, joi, la conferința Linked Culture, desfășurată la sediul Consiliului Județean Timiș.
Lațcău nu a dat alte explicații, dar a precizat că „încă nu este totul bătut în cuie”. A vorbit și despre transformarea fostelor cinematografe ale orașului. În lucru sunt Victoria și Dacia, iar în curând se vor pregăti Studio și Timiș.
„Un cinematograf va fi gata anul acesta, un cinematograf va fi gata la început de anul viitor. Vorbesc aici de Cinema Victoria și de Cinema Dacia. Pe Cinema Studio începem lucrările acum și va fi finalizat anul viitor, iar Timișul, cel mai probabil, se va întinde cu câteva luni în 2023”, a mai precizat Ruben Lațcău la aceeași conferință.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNicio sansa prietene! Nu merita, n-ai cum sa faci fata cinematografelor private, chiar daca te mai nasti de 7 ori, degeaba, stat vs privat .. no way. Asa ca reveniti la planul initial cu filarmonica.
@dulas
Cinematografele reabilitate nu au vreo legatura directa si nu concureaza cu cele din mall-uri unde se consuma continut de tip fast food Hollywood. Este ca si cand am compara o scena de teatru cu o scena de la un birt de pe marginea canalului Bega. Aceste spatii sunt foarte utile, necesare in oras pentru proiectii si alte evenimente culturale. 67mil este o suma aberant de mare pentru Timisoara doar pentru o cladire, Filarmonica sau nu. Impactul este mult mai mare daca reabilitezi 3-4 cinematografe.