Serviciul de producere a energiei termice și electrice a fost delegat către Colterm printr-un HCL adoptat în mai 2006, pentru 15 ani, dar cu posibilitatea de prelungire cu până la șapte ani și jumătate, adică pentru jumătate din durata contractului. Contractul expira în 30 mai. Consiliul local l-a prelungit prima dată în februarie 2021, până în 30 august, când viceprimarul Ruben Lațcău anunța că se lucrează „la un nou referat cu privire la concesiunea bunurilor către Colterm, ca societatea de termoficare să poată pe funcționeze; deci aceste trei luni ne dau răgazul să elaborăm o nouă documentație și să putem să ne pregătim temeinic pentru această prelungire”. Conform HCL 68/2006, în cazul în care contractul va fi prelungit, actul adițional trebuie încheiat cu trei luni înainte de împlinirea termenului contractual.
Documentația nu a fost finalizată, astfel că în 24 august, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului stabilit în prelungire, consilierii locali au fost puși să voteze o nouă prelungire. A fost singurul proiect de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de consiliu local care a avut loc marți după-amiază.
„În februarie am votat prelungirea, pentru că termenul contractual se împlinea la 30 mai, adică exact cu trei luni înainte, așa cum prevede acest contract. În contextul în care acest contract încetează la 30 august, venim cu această prelungire contrar dispozițiilor contractuale. Eu asta vă rog să ne explicați”, a atras atenția consilierul local Roxana Iliescu (Pro România).
Potrivit oficialilor primăriei, proiectul a fost trimis pentru avizare către Consiliul Concurenței, aviz de care este nevoie pentru noul contract de concesiune prin negociere directă, fără licitație. Au fost elaborate mai multe documente, un studiu de oportunitate, regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică, caietul de sarcini al serviciului public de alimentare cu energie termică și proiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului.
„Atât cât îmi aduc aminte despre avizul Consiliului Concurenței, primele două documente cerute sunt proiectul contractului de delegare și studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodată pe ordinea de zi. Acesta este important, pentru că acolo puteam vedea care este viitorul termoficării. (…) Dacă studiul e la Consiliul Concurenței, e o mare problemă. Nu știu ce se va întâmpla dacă acest studiu vine cu avizul CC și eu fac un amendament pe care CL îl votează. Mă întreb cum s-a făcut acest demers”, a spus fostul viceprimar Dan Diaconu, acum consilier local, în ședința de marți.
Avizul de la Consiliul Concurenței, cerut cu o lună înainte de expirarea contractului
Proiectul a fost votat în cele din urmă de aleșii locali, chiar dacă nu a fost contractul inițial și prelungirea s-a făcut cu cinci zile înainte de expirarea noului termen contractual stabilit în februarie, la prima prelungire.
„Așteptăm avizul de la Consiliul Concurenței, pentru a face o delegare pe termen lung. Acest aviz nu a venit. Am avut mai multe discuții la București, la Consiliul Concurenței, cu domnul președinte Chirițoiu, cât și la ANRE, cu președintele, cât și la Ministerul de Finanțe. Sunt mai multe proceduri în lucru în momentul ăsta. Din cauza documentației vaste, acest aviz nu a sosit (…) Avizul va veni, am avut discuții pe tema asta și ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri”, ne-a explicat viceprimarul Ruben Lațcău.
Primăria Timișoara nu s-a grăbit să pregătească temeinic noul contract și a trimis destul de târziu documentele la Consiliul Concurenței.
„Municipiul Timișoara a depus spre avizare la Consiliul Concurenței, cu adresa nr. SC2021-21689/30.07.2021, documentația aferentă încheierii unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara. Documentația a fost înregistrată la Consiliul Concurenței sub nr. RG/8894/02.08.2021”, se arată în proiectul de hotărâre.
Reprezentanții primăriei au cerut abia în 30 iulie avizul de la Consiliul Concurenței, cu o lună înainte de expirarea prelungirii din februarie.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCu tot titlul “click bite” in care timisorenii ar fi ramas fara caldura, sincer, deabia astept sa dispara toti mamutii astia carora li se plateste atatia bani ca nu mai ramane nimic pentru populatie.
Deci contractul asta super pagubos e cel care ne ia banii din buzunar, nu faptul ca nu li s-a prelungit contractul.
-
Pentru cultura generala acest contract nu a fost bagubos ca exista platforma industriala in aceia zona,Fab de ului,Fab de zahar,Comtimul si era conducta care ducea agent termic in zona.Dar capetele astea luminate au zis ca nu avem nevoie de ulai,zahar,carne importam Asta este politica “SPAGI”de unde crezi ca sant viilele astea de lux din salarile de sarmani bugetari
-
Parafrazez : ” oare cum ar fi , daca ai gandi ” ? cCu ce este vinovata Primaria Timisoara ca au murit mamuti comunisti ? Poate Guvernul Romaniei , care le-a vandut unor nepriceputi ca sa poata plati pensii , pensii speciale , spor de antena , spor de praf. etc . Sincer , Primaria Timisoarei trebuia sa retehnologizeze Colterm-ul si sa-l adapteze la cerintele tot mai scazute de agent termic . Fara suparare , cei de la Colterm isi duc crucea la mormant . Imi aduc aminte de vremurile de dupa revolutie cand faceau revizie cate o luna jumate in plina vara si eram nevoit sa ma spal cu apa rece , ceea ce nu ma deranja enorm , dar aveam copii mici . Apoi plateam : ” apa de adaos ” , cat voia Coltermul sau cat era necesar pentru prime de vacanta , prime de Pasti , Craciun , etc . Apoi erau sporurile angajatilor , masinile sefilor si tot ce le mai trecea lor prin minte . Vad de ceva vreme ca propaganda acestor intreprinderi ( Radet-ul din Bucuresti si nu umai ) au ceva cu centralele de apartament . Le cam pleaca clientii , avand in vedere calitatea “exceptionala ” a serviciilor . Hai sa nu le plangem de mila . Numai bine , nu mai trebuie platita subventia la caldura .
-
AM MENTIONAT DEJA DE SUTE DE ORI DECE EU CA PENSIONAR SANT OBLIGAT DE ACESTI’ BERBECI VENITURI’ DIN PRIMARIA SA SUBVENTIONEZ ACEST COLTERM.PE MINE CINE MA SUBVENTIONEAZA DIN PENSIA MEA DE 1200 RON IMI CUMPAR UN CAMION DE LEMNE DE 3000 DE RON SI NU IMI AJUNGE PE O IARNA .DAR PE VENITURILE ASTEA DIN PRIMARIE CE II INTERESEAZA DECAT SA PLATESC PARCAREA DIN FATA CASI MELE,SA IMI CREASCA IMPOZITUL PE CASA???O SHLECTA DE NEMERNICI CARE CA SOPARLELE ISI SCHIMBA PIELE DAR NU SI NARAVUL.IN CLAR NISTE GUNOAIE
PS AS DORI FINANTAREA DIN PARTEA PRIMARIEI PENTRU UN CRACIUN SI REVELION PE CALEA BAGDANESTILOR PENTRU LES SI GAY ASIGUR MUZICA SI TOALETA GRATUIT
Coltermul desfiintat, toata lumea pe centrale de apartament pe gaz , in condensatie, consum cat vreau , cand vreau, mai bine de atat nu se poate, cu randament de 90%, factura in sistem Colterm 300lei per luna tot anul, cu centrala de apartament 100 lei iarna, vara mai putin .Trase noi conducte de gaz acolo unde e necesar, eventual niste centrale de bloc sau pentru cateva blocuri, totul descentralizat, fiecare cu propria lui centrala de apa calda si incalzire.
-
Daca stai in frig,da iti ajung 100 lei/luna pt gaz iarna.Si stai cu 7 cojoace.Ma da prost mai esti@!#$%^&*