Se discută de mulți ani despre reabilitarea Primăriei Vechi sau a altor clădiri istorice aflate în proprietatea Primăriei Timișoara. Multe dintre ele se află într-o stare avansată de degradare, dar primarul Nicolae Robu ne-a dat asigurări că toate sunt incluse în proiecte de reabilitare.
„Toate clădirile noastre sunt în proiecte de reabilitare. Absolut toate… sunt în diverse stadii. Noi mai avem apartamente izolate în unele clădiri și acolo nu putem face nimic singuri, ci doar împreună cu locatarii. Dar absolut toate care sunt ale noastre, la toate au început să se demareze procedurile pentru a le putea reabilita. Absolut toate care sunt integral ale noastre, nu vă pot spune care e stadiul pentru ele, dar la toate am cerut să se demareze procedurile pentru a le reabilita. Ce putem face pe fonduri europene, ce nu putem reabilităm cu fonduri proprii”, ne declara în urmă cu ceva timp primarul Timișoarei.
Nu a fost deloc grabă la Primăria Timișoara pentru reabilitarea clădirilor istorice. Probabil vă amintiți momentul în care studenții de la Muzică au protestat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la halul în care arată Primăria Veche din Piața Libertății. Ei bine, reprezentanții PMT susțin că anul acesta au inclus pe programul de investiții Primăria Veche. Nu se știe însă exact în ce stadiu este proiectul și dacă există un proiect sau abia se începe lucrul la documentație, pentru că nu ni se oferă un răspuns clar.
„Pentru imobilele istorice aflate în proprietatea exclusivă a primăriei există un program de investiții. Astfel, în acest an va intra în reabilitare imobilul din Piața Libertății nr. 1 (Facultatea de Muzică) și continuă reabilitarea la clădirea de pe str. V. Alecsandri nr. 1, reabilitarea clădirii care este sediul primăriei de pe Bd. C.D. Loga nr. 1, reabilitarea imobilelor de pe str. Ștefan cel Mare, nr. 30, 32, 34, Deliblata 3 – unde anul trecut s-a reparat acoperișul, iar anul acesta se vor renova fațadele și Brediceanu 37A – care a fost reintabulat anul trecut și va fi renovat”, au explicat reprezentanții Primăriei Timișoara pentru tion.ro.
Primăria Timișoara nu poate plăti taxă pe paragină, astfel că asupra Administrației Robu nu poate fi aplicată metoda aceasta. Chiar primarul spunea că supraimpozitarea este mai mult un imbold decât o amendă pentru proprietarii de clădiri istorice, pentru ca aceștia să-și renoveze imobilele.
Municipalitatea este scutită de impozit pentru orice proprietate deținută, conform legii, chiar și în cazul imobilelor folosite în scop economic. Explicația este simplă: veniturile sunt aferente propriului buget, iar primăria nu ar putea muta bani dintr-un buzunar în altul.
Reprezentanții PMT susțin că au și un program de reparații derulat anual pentru imobilele din patrimoniul orașului. Municipalitatea mai deține și apartamente în multe imobile din oraș, iar pentru acestea se plătește cota parte aferentă din costul lucrărilor de reabilitare. Sau cel puțin așa ne asigură oficialii primăriei.
„De asemenea, există în patrimoniu și imobile istorice în care funcționează unități de învățământ și spitale, programul de reabilitare a acestora fiind în desfășurare astfel încât toate să fie renovate fie cu finanțări europene, fie cu finanțări de la bugetul local”, ne-au mai spus reprezentanții PMT.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2041120″]
[related-post post_id=”2015213″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!