Anunțul vine după ce, recent, compania anunțase că, pentru prima dată în ultimii trei ani, a reușit să își achiziționeze toate certificatele aferente poluării din anul anterior. În această perioadă, compania reușise să facă acest lucru doar parțial, în 2022, pentru poluarea produsă în 2021. Mai exact, doar pentru perioada din 2021 în care s-a aflat în insolvență, adică ultimele două luni ale anului. Anul acesta, certificatele au fost achiziționate în mod special din banii primiți de Colterm pentru pierderile tehnologice de pe rețea și din amânarea unor cheltuieli curente.
„S-a încheiat sezonul rece. Colterm, deocamdată, produce doar apă caldă. Mă bucur, în primul rând, că timișorenii au avut căldură în această iarnă, deși condițiile au fost dificile. Mă bucur că de când a intrat în insolvență Colterm a reușit – atât anul trecut, după ce a intrat în insolvență, cât și anul trecut – să plătească certificatele CO2. Este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav care nu se va face bine din inerție. Este nevoie de niște decizii dificile, dar asumate. În iunie expiră contractul de delegare cu care municipiul a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Cu expirarea acestui contract, este momentul să regândim tot acest proces de termoficare din Timișoara. Soluția pe care o propunem este ca Colterm să se concentreze pe producție, pe activitatea de bază în cele două CET-uri. Distribuția și furnizarea efectivă să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara”, a declarat primarul.
Care ar fi avantajele acestei schimbări
Potrivit primarului, această strategie ar avea mai multe avantaje. În primul rând, compania nu ar mai depinde de achitarea, din partea primăriei, a pierderilor tehnologice produse de rețeaua pusă, conform contractului, la dispoziție. Numai anul acesta, aceste pierderi se ridică la 112 milioane de lei.
„Știm foarte bine că acest bilanț energetic (în funcție de care se calculează pierderile tehnologice – n.r.) a fost făcut în fiecare an pentru a acoperi toate pierderile de la Colterm. (…) Colterm se plânge tocmai de pierderi pentru că ei sunt responsabili de rețeaua de distribuție. Primăria le plătește sau nu le plătește. Noi, anul acesta, am aprobat numai o treime dintre acestea. Primăria nu trebuie să le plătească, nu are obligația legală să le plătească”, a explicat edilul.
Totodată, Fritz a spus că la fel de important ar fi și faptul că astfel ar fi deschise și noi oportunități pentru investiții în energii alternative. Atât pentru companii municipale, cât și pentru eventual investitori privați cu care ar putea colabora noua firmă de distribuție.
„Colterm va primi exact ce va vinde la poarta fabricii municipiului. Mai apoi, este problema primăriei cum distribuie mai departe aceste pierderi. În continuare, primăria va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție. Colterm, fiind în insolvență, nu poate accesa fonduri europene pentru energii regenerabile. (…) Tocmai de aceea trebuie să despărțim cele două lucruri. Asta înseamnă că putem investi și în alte tehnologii – sau că alte firme pot investi în alte tehnologii: geotermie, biomasă, cogenerare. Și noi (noua companie, de fapt – n.r.) putem să cumpărăm de la mai mulți (producători – n.r.)”, a adăugat Fritz.
În rest, prin „pornirea de la zero”, primarul a spus că „noua” companie de distribuție – cea cu care clienții vor avea contracte – ar putea, de exemplu, să găsească un nou mod de relaționare cu clienții și să se axeze pe digitalizare.
Nu toate detaliile sunt puse la punct
Deși primarul a afirmat că există calcule în spatele acestei decizii, multe dintre detaliile modificării propuse de primar nu sunt încă stabilite. De exemplu, încă nu se știe exact cum se va numi firma. În principiu, ar fi vorba despre una dintre cele două înființate la finalul anului trecut: Uzina Energetică Timișoara SRL sau Uzina Energie Solară Timișoara SRL. Nu ar fi exclusă nici o altă modificare de nume. În plus, nu este clar nici dacă noua companie va prelua angajați de la Colterm sau dacă va face angajări masive.
Strategia se dorește a fi un plan pe termen mediu pentru redresarea sistemului de termoficare din oraș, iar decizia de a opta pentru ea ar reprezenta una „economică”, asumată de edil. Pe termen scurt, pierderile Colterm vor fi mai mici. În cazul primăriei, cel puțin la începutul noilor înțelegeri, nu se știe exact, dar Fritz se bazează pe noile pârghii create de acestea.
„Pentru că nu le (pierderile tehnologice – n.r.) mai plătește altcineva, Colterm poate că nu mai are niciun motiv să intervină într-o avarie. Pentru că vor fi separate cele două lucruri, va fi un incentive, un stimul mult mai clar pentru acest lucru (…) Vom avea alte pârghii (de acoperire a pierderilor tehnologice din prezent – n.r.) Unu la mână, să producem prin alte tehnologii. Doi la mână, vom avea alte pârghii să controlăm acest sistem de distribuție care vede investiții majore fără să vadă o scădere a pierderilor”, a mai spus Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XInchideti naibii mamutul ala, este risipa maxima de bani si de energie
-
Nu poti trece tot orasul pe centrale pe gaz.
deci nu mai platim factura la Colterm ci la o firma intermediara.
e bun asa, ne era dor de o capusa.
-
Cea mai mare capusa e aia care nu se sparge de ani de zile…
singura solutie…INCHIDETI NAIBII GAURA NEAGRA
Ii luam lu’ colderm tevile, facem cica niste companii care sa produca “verde”(ignoram ca nemtii muta sate ori parcüri eoliene pentru a deschide mine de carbune, ei au voie) bagam colderm in faliment, il vindem pe nimic companiei aleia nemtesti care muta satele alea, intre timp mai modernizam tevile alea nu cumva sa nu aiba “investitoru” cum sa livreze dar fara a suporta vreo pierdere sau vreo cheltuiala, si “aia e”. Cine va suporta totusi pierderile de pe tevi? ca sigur nu frigz din buzunarul lui, deci cum?
biomasa? s-o arda cine, unde, si de unde e luata? aa, buruienile momentan necosite din oras. geotermal? cat poate fi produs geo? ca la oradea cam 4% e geotermal. Vrajeli. Fara colderm toate companiile “verzi” nu fac cat o ceapa degerata. #verde egal neocolonialism si atat. Si daca in 2 luni expira contractul, cine va produce energie? o firma nou infiintata? nu, tot colderm care o va vinde unei companii nou infiintate. care noua companie, adauga costuri, plus ceva profit… plus noua companie de distributie tot asa… Dap, e graba foarte mare sa falimenteze coldermu, misiunea trebuie indeplinita, pai cum?
ps: eurostatu’ zice ca anu trecut gazul(pentru casnic) s-a scumpit in semestrul 2 in ro cam cu 165% fata de sem. 2 din ’21. Liberalizare!!!m.iedraggniiiaaaa!!!
pps Cat a costat de la buget plafonarea? Nu de alta, dar noua nu ne place pomana si bugetul cica are gauri anu’ asta, asa ca propun sa nu se mai tot plafoneze, sa platim la pretul real, ce, suntem milogi? mergem la munca, care nu mai poate… #ghinion, si iarasi “aia e”.
ppps: dna?
#🤪
-
Un lucru nu ai retinut, ve-ti plati si pierderile pe retele ca Fritz nu va mai da pomana.🤪😀
-
Eu cred ca tu n-ai retinut ca tot mai ieftin e coldermu decat gazul neplafonat, asadar v-oi🐑 ve-ti😀 plati mai mult; cat v🐏-a mai lasa uie cu centrale individuale, ca dup-aia v🐷-eti beneficia de roadele🥕🥒 in-teligentei ce o aveti v-oi🐑 astia “de dreapta”. Ce-si face omul cu mana lui e bun facut✊
Cat despre ce ai inteles tu despre cum vinde distribuitorul…🐑ps: 🔥🥵
#🤪
-
Mai ieftin sunt 500-1000 lei la Colterm, decat 100-200 cu tot cu plata facturii la asociatie pentru serviciile aferente: apa-canal, gunoi, fomee dă serviciu, electricitate casa scarii, găozare?
-
Eu la 2 camere am platit 350 lei la intretinere si am avut in jur de 25 grade.Zic ca ii ok.
-
@Clau: cand platesti tot anul, acel 350 de lei e 4000 pe an. Mai trecem pe la scoala o data?
-
mai userica, asa sa va adresati voi intre voi la partid, nu tu mie. sau poti sa te adresezi asa lui doamna macratimata, si roag-o sa te mai educe o data ca prima tura nu i-a iesit deloc. simpaticule!🤪
(#🤪)^4
-
-
-
-
Tie iti convine sa ti se taie caldura in mijlocul iernii, dar macar sa ti se spuna ca e ieftin sa platesti tot anul pentru 4 luni de caldura…
-
Când s-a întâmplat asta mai exact? Probleme majore au fost in 2021, in luna Octombrie dacă nu mă înșel.
-
E o idee foarte buna. Primaria TM care distribuie agentul termic poate sa cumpere agentul termic de oriunde, nu doar de la Colterm. Colterm va fi o optiune, dar nu singura. Si Primaria TM va avea interesul sa deserveasca cetatenii cat mai bine, nu sa acopere pierderile mamutului Colterm care stia ca oricat de ineficienta ar fi, Primaria plateste. Ei, uite ca Primaria nu mai plateste cu ochii inchisi. E o idee foarte buna care va aduce avantaje pt bugetul local si pt cetatenii orasului. Colterm va produce si va trebui sa gaseasca unul sau mai multi cumparatori pt cea ce produce. E o idee excelenta. Daca le iasa planul asta celor din Primarie, va fi o initiativa excelenta.
-
da, o sa cumpere primaria “agentul termic 00Grade” de oriunde. si il vâră in teava si gata.😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣
Ps. de roxana nimic tura asta?🤣😂🤣😂
(#🤪)^7
-
Firma care va cumpara Coldtermul va vinde tot la Timisoara, dar in conditii mai bune si nu sub amenintarea cu frigul pentru Timisoara. Santajul pe “pierderi din retea” va fi istorie ca si Robu.
Ca doar nu va vinde la Sag…
-
Asa e! 🤣😂🤣😂
Imi explici te rog ce ai vrut sa scrii ca nu gasesc niciun sens. merci.#🤪
-
Pai de ce sa iti explic? Ti-ai facut numarul.
-
a, am crezut ca mie ai intentionat sa-mi spui ceva, acum inteleg ca te adresai cititorului generic. Speram ca acel cititor sa gaseasca un sens la ce ai zis.
#🤪
-
-
-
Unde putem vedea o fundamentare tehnico-economica a acestei “idei”? Cine, unde, din ce si cat, la ce pret va produce energia? ce firme sunt implicate cap coada pana ajunge energia la consumator? ce cheltuieli/profituri se preconizeaza pentru fiecare firma din lant? Cum se va masura energia consumata de fiecare, trebuie sa-si instaleze contoare+repartitoare fiecare asociatie de locatari? Pana cand?
-
Vezi cat era un mb la romtelecom cand a aparut internetul in Romania in anii ’90 si cati GB ai cu 8-10 euro acum! Se trece de la monopol la monopson! Decat scump si prost, mai bine mai ieftin si mai de calitate!
-
Monopson😂🤣😂🤣 vai ce termeni economici din economia de paiata stim, atat ca mai trebuie sa-i si intelegem, nu? adica eu o sa fiu singurul cumparator? de la care mai multi distribuitori? A, compania aia intermediara noul distribuitor nu o sa doreasca sa faca profit, si in schimb va muri de grija noastra sa ne livreze cat mai ieftin. Iar acei multi vanzatori(producatorii) o sa se bata intre ei care sa livreze, o sa se lege ei asa la “teava” si o sa “vâre” fiecare “agent termic”? sau cum? si returul unde ajunge, la care “vanzator”? Si cam cat poate produce fiecare “vanzator”? o sa aiba fiecare capacitate sa livreze intreaga cantitate necesara sau cum? Despre “pay as clear” ce ne poti povesti daca tot vii cu vrajeli pseudoeconomice? Cat despre comparatia aia, zic sa facem un intermediar de GB, sa ne obtina un pret mai bun, ia niste gb de la portocalii, alti gb de la muska, alti gb de la erdees, si tot asa, si ni-i vinde noua mai ieftin. E o foarte buna comparatie, “face” sens maxim.
Asa prapastii cu atat tupeu numai la usereu se pot debita.
Numa’ partea aia ai nimerit-o, mai bine prost decat prost userist fudul si agresiv, aici nu te contrazic.(#🤪)^4
-
Daaa,se ieftineste scumpirea. 😂🤣 Ce naivi sunt unii.
-
Ai si niste raspunsuri concrete la intrebarile mele? Tampeniile ma cam plictisesc, stii?
-
Și așa încă 50 de useristi vor fi numiți directori la noua firmă de încălzit asfaltul cu țevi neizolate
-
Iar daca nu, macar tu iti vei cauta un job real, nu platit de partid…
Sistemul de termoficare al orasului a fost separat productie si distributie pina in 2005,când au fost unite ca si Colterm.