Potrivit reprezentanților municipalității, în cursul zilei de luni a avut loc cea mai recentă întâlnire pe această temă, iar primăria și-a asumat să plătească amenajarea sensului giratoriu.
Intersecția centurii de sud cu DC 149, Drumul Boilor, nu a fost inclusă în proiectul șoselei de ocolire, pentru că primăria s-a apucat târziu de amenajarea ei. A fost aprobată în 11 iunie, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Se va face la km 19+200, sub formă de sens giratoriu, urmând să asigure o conexiune între Moșnița Nouă, Moșnița Veche și Bucovăț.
„A fost o dispută pe tema intersecției Drumului Boilor cu centura sud, pentru că nu a fost prevăzută în proiectul centurii. Am lămurit lucrurile și s-a intrat pe procedura tehnică. Se va face o girație. Numai că, având în vedere că pe banii existenți pentru centura sud nu se mai pot prelua suplimente de lucrări, pentru că s-a atins plafonul până la care se poate merge, asumăm la primărie cheltuielile conexe acelei girații. A avut loc ieri o întâlnire și s-a convenit asupra a ceea ce trebuie făcut. Vom avea un protocol semnat între noi și CNAIR, va trebui să avem hotărâri de consiliu care să rezolve aspectele de natură tehnică, inclusiv cele financiare”, a anunțat, marți, primarul Timișoarei. El mai anunțase o dată implicarea primăriei, la vizita ministrului Transportului la Timișoara, în 3 iulie.
De anunțuri suntem „loviți” pe toate planurile. În două săptămâni, edilul-șef n-a reușit să afle alte aspecte legate de proiect, cam cât ar fi investiția, dacă primăria face și proiect tehnic sau licitație separată pentru execuție, pentru că acesta este singurul aspect anunțat. Soluția ar trebui să vină de la antreprenor.
Lucrările la centura de sud au început în 25 martie 2020. Șoseaua de ocolire leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda, pe aproape 26 de km. De proiect și execuție se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Odată construită, centura va avea o garanție de zece ani.
Drumul Boilor, de peste un an în șantier
Cât despre Drumul Boilor, legătura dintre str. Albăstrelelor și Moșnița, lucrările înaintează foarte greu acolo. Au fost probleme cu o linie de înaltă tensiune, care ar fi trebuit mutată de constructor. De cealaltă parte, reprezentantul societății Super Construct, care a câștigat licitația PMT, ne spunea încă din luna mai că „noi lucrăm pe măsură ce încasăm”.
Se vorbește de cinci ani despre această șosea, iar de mai bine de un an a fost deschis șantierul. PMT a predat în 9 iulie 2019 amplasamentul. Contractul este de 16,38 milioane de lei cu TVA, echivalentul a aproximativ 3,5 milioane de euro. Pe noul drum, de aproape 2 km lungime, cu două benzi, trotuare și piste de biciclete, ar fi trebuit să se circule în opt luni de la deschiderea șantierului.
Când va fi gata nu știe nimeni, dar primarul Timișoarei spune că depinde de vreme.
„S-a ieșit din impas, se știe ce trebuie făcut și acum trecem la treabă. Vrem să dăm în folosință Drumul Boilor și sperăm că vremea ne va permite să avansăm în ritmul în care suntem capabili să o facem”, a mai precizat edilul.
Constructorul estimează că noua șosea va fi gata „undeva în vară, august-septembrie”. Cu o condiție: „dacă intră în normal și primim avize să avem liber la lucru și bani”.
Articole pe aceeași temă:
Primul asfalt pe Drumul Boilor! Lucrările înaintează greu, în principal din cauza banilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!