Primăria Timișoara (PMT) a câștigat un proces pentru terenul pe care se află Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis acțiunea formulată de autoritățile locale, punând astfel capăt unui litigiu care a durat câțiva ani.
Terenul, cu o suprafață de 648 de metri pătrați, a fost obiectul unei dispute juridice între municipalitate și persoanele care au cerut retrocedarea acestuia, în baza Legii nr. 10 din 2002. Terenul însă nu a fost inclus în această lege, fiind expropriat încă din anul 1966, când a intrat în patrimoniul Statului Român.
Autoritățile regimului comunist nu au înscris dreptul de proprietate al Statului Român în cartea funciară, dar, chiar și fără intabulare, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, reclamanții nu mai au calitatea de proprietari asupra terenului și au pierdut toate atributele dreptului de proprietate încă din anul 1966.
Anterior, în 2022, magistrații Curții de Apel Timișoara au constatat că terenul este în proprietatea Statului Român și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara, însă decizia civilă a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În urma deciziei ÎCCJ, Primăria Timișoara va putea face investiții în reabilitarea clădirii colegiului, care necesită lucrări de reparații la acoperiș și în sala de spectacol și vor fi căutate soluții pentru remedierea problemelor semnalate de conducerea școlii.
Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a fost înființat în 1906. Reabilitarea clădirii va fi esențială pentru continuarea tradiției sale.
Trimite articolul
XEste un precedent pentru reconsiderarea retrocedarii dubioase de la parcarea din Simion Barnutiu 53 .
Spatiu de utilitate publica neintabulat ca atare de Primarie …