„Bugetul local pe anul 2010 este sub o presiune enormă. În primul rând, avem datorii neachitate de pe anul 2009 de aproximativ 40 de milioane de lei. În al doilea rând, avem un vârf de sarcină de rambursare a creditelor luate în anii trecuţi – anii 2010 şi 2011 sunt vârfuri de sarcină la rambursarea creditelor din anii trecuţi – şi trei, ne confruntăm cu ceea cu ce se confruntă toată lumea, această criză economică”, a explicat viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu.
Reprezentanţii municipalităţii lucrează la elaborarea bugetului pe anul în curs, au loc discuţii cu reprezentanţii tuturor direcţiilor din primărie pentru creionarea bugetului, care urmează să fie supus la vot după ce va fi dezbătut public.
În 2010 vor fi reduse substanţial cheltuielile de personal şi cele materiale comparativ cu anul trecut. „Se vor face reduceri pe tot ceea ce înseamnă cheltuieli de personal, care au fost reduse undeva la 60-65 la sută faţă de anul trecut, reduceri la capitolul dotări, şi reduceri masive legate de cheltuieli materiale, mă refer în primul rând la bunuri şi servicii. Per total, la o primă periere, s-au făcut reduceri de la aproximativ 500 de milioane de lei la 355 de milioane”, a declarat Grindeanu. Fiecare direcţie în parte trebuie să prezinte, până miercuri, grafice pe lucrările propuse, pentru că se va evita ca acestea să fie prinse în buget cu suma integrală dacă nu se vor termina anul acesta.
În 2010 se preconizează investiţii de circa 100 de milioane de lei. În mare parte vor fi investiţii în derulare, care continuă de anul trecut, iar apoi vorbim de investiţii care au parcurs diferite faze de achiziţie publică, dar nu au început lucrările, şi investiţii noi. Anul acesta se preconizează că vor începe în sfârşit lucrările la Parcul Copiilor, care va fi refăcut cu bani de la bugetul local, vor demara lucrările la Piaţa Iosefin, pentru că se intenţionează demolarea actualelor hale şi ridicarea unei noi construcţii în zonă, o piaţă agroalimentară pe mai multe nivele, autorităţile trebuie să asigure cota parte pentru lucrările de reabilitare termică la 82 de blocuri propuse pentru a intra în programul privind creşterea eficienţei energetice în acest an, va intra în lucrări de modernizare şi extindere Calea Torontalului şi trebuie finalizate lucrările de consolidare a pasajului din Calea Şagului.
„Veniturile proprii ale Primăriei Timişoara sunt în jur de 450 de milioane de lei, ar rămâne o diferenţă de aproximativ 100 de milioane pe care am putea să le disponibilizăm pentru investiţii. Probabil că bugetul, cu cotele defalcate din TVA, cu tot ceea ce vine de la bugetul de stat, va ajunge la circa 750 de milioane, dar acele sume vin cu destinaţie directă, nu putem să le gestionăm noi, sunt salariile profesorilor şi alte chestiuni”, a mai declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.
În ceea ce priveşte banii pentru Poli, deşi există un contract de asociere cu cei de la SC Fotbal Club Timişoara SA, edilul consideră că este „absolut aberant” să li se aloce suma de 9 milioane de lei într-un an de criză ca acesta. Subiectul va fi discutat la nivelul coaliţiei locale, între PNŢCD, PNL, PSD şi FDGR, dar deocamdată doar social-democraţii s-au pronunţat împotrivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!