Primăria Timișoara (PMT) derulează un concurs internațional de soluții pentru amenajarea Pieței Victoriei și a străzilor adiacente. Ordinul Arhitecților din România (OAR) a câștigat licitația pentru organizarea concursului, ocupându-se de întreaga documentație necesară. De altfel, OAR a fost singurul ofertant la licitația primăriei, contractul fiind semnat în primăvara anului 2022. Pentru aceste servicii, PMT a dat peste 60.000 de euro.
Actualul aspect al Pieței Victoriei datează din anii ‘80, când a fost scoasă linia de tramvai care traversa centrul Timișoarei. Zona vizată de amenajare este formată din Piața Victoriei și străzile adiacente – N. Lenau, M. Eminescu, Dr. N. Paulescu, J.W. Goethe, Alba Iulia, Mărășești și Ferdinand – care fac legătura cu alte puncte importante din zona centrală.
PMT a elaborat proiectul de hotărâre pentru aprobarea premiilor care vor fi acordate la concursul internațional de soluții „Piața Victoriei, Timișoara”. Valoarea cumulată a premiilor II, III și mențiunilor este de 60.000 euro. Câștigătorul premiului I va beneficia de finanțarea contractului de proiectare în lei, fără TVA, sumele fiind asigurate din bugetul local.
Potrivit reprezentanților PMT, până în momentul de față, OAR ar fi oferit consultanță pentru organizarea concursului propriu-zis, documentația de concurs, a elaborat și predat regulamentul de concurs, a pus la dispoziția concurenților materialele necesare, a realizat estimatul de investiție și tema de proiectare, precum și proiectul tehnic.
Următorul pas constă în promovarea și lansarea concursului, respectiv desemnarea marelui câștigător.
„Zona zero a Timișoarei, compusă din Piața Victoriei și șapte străzi din jurul ei, este emblematică pentru identitatea și istoria orașului nostru. Este zona de care timișorenii se simt atașați emoțional și simbolic și este cartea noastră de vizită în fața vizitatorilor. De aceea, ne dorim o amenajare care să pună în valoare moștenirea arhitecturală și culturală a spațiului și să îl integreze armonios cu restul centrului istoric. La fel de importante sunt și calitatea, accesibilitatea și atractivitatea a acestui spațiu”, a spus primarul Dominic Fritz.
Vă reamintim, reprezentanții municipalității anunțau încă din decembrie 2021 că vor lansa acest concurs internațional de soluții arhitecturale pentru (re)amenajarea Pieței Victoriei. Mai multe detalii, AICI.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XOAR sunt cei cu schela ? O sa fie tot centrul o serie de structuri metalice gen Centre Pompidou? Sa schimbe doar pavajul si sa desfiinteze groapa de gunoi (pasajul) din fata Operei
Care arhitecti?De genul aluia cu dunga galbena?Fritz lasa identitatea Timisoarei in pace,mentine-o,nu o schimba.
-
Aveți o problema cu galbenul (și negrul) se pare…. Apropo, dacă sunteți de prin partea locului, de unde pina unde denumirea de “mică Viena” ?! Asa, din senin ? Sau doriți sa rescrieti istoria ?
-
chiar, de unde o fi denumirea? o fi de la arhitectura in stil art nouveau/secession dintr-o anumita perioada? din ce perioada, una in care unii erau un pic mai putin(sau mai mult, ia zi-ne tu, nu vrei?)egali ca altii? adica erau mai de mana a 2 a? ce noroc pe capu nost, ca se gasesc si acu altii care sa ne zica de oiropa cu doua viteze. sau sa ne zica ceva de schmenghen total pe langa tratatele semnate. si sa faca o conducta fara legatura cu sistemul national de gaz, direct la export. independenti energetic, liberalizare, m.iedragggniaaaa, si multi destepti in cap, unii chiar “telectuali. dar noroc ca tevile de gaz is galbene, nu? si bursa de gaz la viena! “ura, uraaa!” #🤪
oare ce alte orase mai sunt numite mica viena si de ce?
zic ca pana sa rescrii ceva, sa ai idee ce e deja scris, -parerea mea-, ca altfel ajungi la idei de genul revolutia culturala estica(chinezeasca) sau cancel culture vestica.
si ca sa parafrazez intelepciunea popülara, “poti scoate sluga din conditia de sluga, da’ nu poti scoate slugarnicia din unele slugi”.
#neocolonialismul se bazeaza pe sindromul stockholm probabil, nu?
(#🤪)^84
-
succes si spor. sa vedem implementat proiectul asap.
PS: pare un proiet cu potential pt roxana si proptitorii de lopata, sa speram ca se vor abtine.
Îndrăzneață dorința de re-amenajare a unui loc ce este de multi ani emblema Timișoarei!
Nu e loc de greșeli pentru asa ceva.
Ma tem ca Fritz va dovedi ca se poate greși.
În orice caz va cheltui cu mult aplomb niște sume importante din buget cu planuri peste planuri peste studii.
Nu vreau sa vorbesc de calitatea arhitecților ca imediat îmi aduc aminte de Incubox si schela din centru și ma ia cu nervi.
-
Mai ales cand e vorba de astfel de simboluri si anvergura e imposibil sa fie toata lumea multumita. Mai ales cei nemultumiti politic cronic.
Eu as schimba tot in centru.. pavaje, vegetatie, iluminatul public, zona de promenada. Refacut totul de la zero, pentru ca acum arata intr-adevar a anii ’80
Piata Libertatii ati transformat-o in piata rosie, mailipseste poza lui Lenin
-
S’ar putea sa apara si aia, totusi, acuma ca tocmai a renuntat Prigojin.
Așteptăm studiile de fezabilitate, după aia prin 2025 găsim banii necesari , în 2026 facem prima licitație și după lungi contestații și tergiversări în 2028 s-o și semna ceva…
Am eu solutia perfecta: plantatii de praz si de banane.