Primăria Timișoara a lansat pe 2 decembrie o licitație pentru „Servicii de urbanism necesare pentru elaborarea Planului Urbanistic pentru Zone Construite Protejate «Zona Fabric» şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent ”. Pentru contractul cu o durată de 35 de luni, municipalitatea este dispusă să ofere 1.584.175.62 de lei (aproximativ 320.000 de euro), fără TVA, valoare estimată care ar putea scădea în urma licitației. Documentele respective ar trebui să stabilească reguli speciale pentru construcțiile dezvoltate în zonă de privați.
„Elaborarea documentației de urbanism – Plan Urbanistic pentru Zone Construite Protejate «Zona Fabric» și a Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.Z. va avea in vedere intențiile și nevoile funcționale ale beneficiarului investiției, determinând concepția de reglementare și revitalizare a zonei, în funcție de condiționările tehnice, urbanistice generale ale amplasamentului, de protecție a mediului natural și a patrimoniului cultural sau alte condiționări specifice obiectivului de investiții”, se arată în documentație.
Serviciile căutate de primărie s-ar împărți în trei etape: cea de „studii de fundamentare”, cea de „întocmire a propunerilor preliminare de reglementări urbanistice” și cea de „întocmire a planului urbanistic pentru zone construite protejate și a regulamentului local de urbanism aferent și aprobare P.U.Z.C.P.”. Fiecare are mai multe faze, printre care se regăsește și consultarea publicului.
Este avută în vedere o zonă de 93 de hectare
Potrivit documentației anexate procedurii de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), suprafața pentru care se va realiza documentația de urbanism include o zonă de 92,56 de hectare. Aceasta ar fi delimitată astfel:
- la nord, nord-est și nord-vest, de canalul Bega, și de Splaiul Nistrului, Splaiul Protopop Meleție Drăghici și Splaiul Peneș Curcanul;
- la est, de strada Andrei Șaguna și de strada Baba Dochia;
- la vest, de Canalul Bega, Splaiul Nistrului, Bulevardul Corneliu Coposu și Parcul Andrei Mocioni;
- la sud, de strada Cornelia Sălceanu, strada Gloriei și de strada Ștefan Octavian Iosif.
„Deși în trecut cartierul s-a putut mândri cu o identitate clar definită (industrială, comercială și de divertisment), în prezent zona se confruntă cu o disfuncționalitate majoră: pierderea identității vizuale, funcționale și culturale. Astfel, predomină funcțiunile de locuire (preponderent în locuințe individuale, dar și colective) și funcțiunea comercială (unități comerciale de mici dimensiuni care comercializează alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, piața agro-alimentară), țesutul urban, preponderent cel istoric, prezentând și spații construite abandonate, neglijate. Zona reglementată prezintă, pe alocuri, și funcțiuni și servicii publice (educație și informare)”, se mai arată în documentele puse pe SEAP.
Deși licitația a fost transmisă la finalul lui noiembrie și publicată la începutul lui decembrie, documentația anexată este, cel puțin parțial, învechită. Nu de alta, dar în caietul de sarcini scrie că „se va ține cont de stadiul în care se află proiectul Municipalității: (…) Planul Urbanistic General al Municipiului Timişoara, aflat în faza de avizare și autorizare”. Or, acesta a fost aprobat pe 17 octombrie. Tot din același paragraf aflăm că se va ține cont și de „proiect în lucru «Regenerare urbană – zona Piața Traian»” și de „actualizarea Planului de mobilitate urbană durabilă pentru polul de creștere Timișoara și noul model de transport”.
Regenerarea urbană a zonei Traian
Vă amintim, pentru Piața Traian există și un proiect de regenerare urbană. Studiul de fezabilitate aferent a fost finalizat la mijlocul lunii octombrie, iar imediat după aceea acesta a și fost aprobat de consilierii locali. Documentația respectivă a fost întocmită, pentru 1,3 milioane de lei, fără TVA, de Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL – firma care a lucrat la PUG-ul Timișoarei încă din vremea lui Ciuhandu și până nu demult – și de Prodeco Arhitectura și Inginerie.
Proiectul de regenerare urbană include 12 străzi și patru piețe din cartierul Fabric. Pentru realizarea a ceea ce primarul Dominic Fritz numea „poate cel mai ambițios și cel mai îndrăzneț proiect de transformare a unui cartier pe care l-a văzut Timișoara vreodată”, primăria vrea să acceseze fonduri europene, dar nu este exclusă nici accesarea unui credit bancar. Valoarea estimată a investiției, potrivit studiului de fezabilitate, ar fi de 139 de milioane de lei, fără TVA.
Spre deosebire de PUZCP, regenerarea urbană vizează numai șase hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Mikloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi și Piața Petru Rareș. În plus, în proiectul de regenerare este cuprins doar domeniul public, în timp ce PUZCP-ul va stabili reguli inclusiv pentru proprietățile private.
Trimite articolul
Xsincer amu; cartierul acesta ar trebui sa fie al doilea centru al orasului…case excelente pentru clasa mijlocie, bijuterii arhitecturale, etc. momentan, e rusinea orasului.
dap, alte “studii” si hartii. cu maturatul strazilor de frunze e mai greu.
Arhitectul orașului se ocupa numai cu aplicarea unei stampile și a semnării de documente? Apoi,e singur în birou? Sau mai are o persoana care ii face cafeaua si-i citește știrile? Bai fraților,cred ca suntem cu capul duși rău să plătim salarii de mii de euro pe luna și apoi sa mai plătim planuri de viitor ale orașului pe care sa le facă alții cu preturi astronomice! Și ne mai întrebam de ce nu are tara bani? Ca plătește o armata de trantori ca a lui putin de mare ca să taie frunze la caini! De aia!
PARCĂ VAD CA NICI NU O SA INCEAPA LUCRARILE IN FABRIC PT REGENERARE URBANA😂