Executivul Primăriei Timişoara a elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea protocoalelor de predare-preluare a managementului asistenţei medicale de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Turcanu”, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumo-Fiziologie „Dr. Victor Babes”. În cazul celor patru spitale timişorene, Guvernul a hotărât ca managementul asistenţei medicale să fie transferat autorităţilor locale.
Proiectul privind descentralizarea spitalelor va fi supus spre aprobare în şedinţa Consiliului Local Timişoara (CLT) de joi, 29 iulie 2010. Protocoalele de predare-preluare vor fi încheiate între Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi Consiliul Local Timişoara. În proiectul ce urmează să fie supus la vot în plen se specifică faptul că autorităţile locale nu îşi vor asuma responsabilitatea cheltuielilor angajate de către spitale până la data preluării, iar toate cheltuielile medicale vor fi în sarcina exclusivă a Guvernului României. Banii vor fi asiguraţi prin transferul de la bugetul de stat către bugetul local, prin Ministerul Sănătăţii. Datoriile celor patru spitale se ridică la aproximativ 21 de milioane de lei, din spusele primarului Gheorghe Ciuhandu.
Potrivit proiectului, Consiliul Local Timişoara îşi rezervă dreptul de a înceta exercitarea atribuţiilor şi competenţelor asumate în cazul în care Guvernul nu îşi îndeplineşte oligaţiile ce îi revin. La fel în situaţia în care plata serviciilor medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate întârzie mai mult de 90 de zile.
Totodată, viceprimarul Adrian Orza intenţionează să vină cu un amendament în plenul CLT de joi pe fondul discuţiilor legate de descentralizarea spitalelor.
„Intenţionez ca în plenul Consiliului Local să propun un amendament la proiectele propuse, prin care Consiliul Local Timişoara să ceară Guvernului ca toţi banii colectaţi prin asigurările de sănătate de pe raza judeţului Timiş să rămână la dispoziţia CJAS Timiş. În cazul în care se doreşte o descentralizare reală şi nu doar una prin care să se delege competenţe fără asigurarea resurselor financiare, o decizie a Guvernului de acest gen ar fi singura care ar putea să ne dovedească faptul că există la nivel central o preocupare pentru viitor, legată de asigurarea reală a funcţionării actului medical”, a declarat Orza. Bineînţeles, este greu de crezut că ceea ce propune edilul ar putea deveni realitate…
Citiți principiile noastre de moderare aici!