Robu a scris pe Facebook despre diploma primită de municipalitate, ocazie cu care îi critică pe „trăitorii” care „hulesc” Timișoara.
„CE ORAȘ O FI LUAT, OARE, PREMIUL DE EXCELENȚĂ PENTRU DEZVOLTARE URBANĂ? Ce să vezi, e… Timișoara! Da, Timișoara! Orașul atât de hulit de unii trăitori în el! Iată că el este apreciat la superlativ la un capitol extrem-extrem de important: dezvoltarea urbană! Și nu de oricine, ci de: Asociația Oameni și Companii, Asociația Arhitecților Șefi de Județe din România, Registrul Urbaniștilor din România, Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România. Adică, de toate forurile care contează în domeniu, în România!”, a comentat primarul Timișoarei.
De menționat este faptul că organizatori ai conferinței sunt doar Asociația Oameni și Companii și Asociația Arhitecților Șefi de Județe din România, celelalte structuri fiind parteneri în proiect. Urban Concept, inițiat încă din 2005, „creează o platformă interactivă de comunicare între specialiștii implicați în dezvoltarea urbană din țară”. La Conferința Națională Urban Concept, când se acordă premii, participă an de an peste 100 de persoane care lucrează în domeniu.
De altfel, asociația respectivă nu există pe Facebook, rețeaua de socializare atât de iubită de primarul Timișoarei, iar pe site-ul oficial nu se găsesc prea multe informații despre această conferință. Evenimentul a fost promovat în mediul online, cu accent pe faptul că cei care se înscriu până în 10 aprilie beneficiază de reduceri la taxa de participare. Pe site-ul Oameni și Companii am găsit mai mult testimoniale decât informații despre conferință. Am găsit un formular de participare, datat însă din anul 2017, în care scrie că taxa de participare, pentru fiecare instituție, este cuprinsă între 650 și 1.000 de lei, în funcție de pachetul dorit.
Primarul nu a precizat dacă Primăria Timișoara a plătit sau nu participarea, dar a ținut să explice motivele pentru care crede că municipalitatea a primit acest premiu de excelență. Redăm cuvintele primarului, postate pe rețeaua de socializare:
„Păi cum să nu fie când în mai puțin de 6 ani, în el:
- s-au construit 3 pasaje
- s-au lărgit o mulțime de străzi
- s-a introdus managementul computerizat, inteligent al traficului auto
- s-a creat cea mai extinsă și frumoasă zonă de promenadă din țară, cuprinzând, compact, cu trecere din unul în altul / una în alta: Malurile Begăi -cu 10 Km de alei pe fiecare mal!-, Parcul Stonehenge, Parcul Copiilor, Parcul Rozelor, Parcul Catedralei, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului, 20 de străzi conexe acestor piețe, Parcul Botanic
- s-au făcut o mulțime de mari investiții private, de ordinul sutelor de milioane euro bucata -unele în plină derulare-, precum Shopping City (~100 milioane euro), Open Ville (~230 milioane euro), Vox Texhnology (~100 milioane euro), ISHO (~100 milioane euro), etc., etc.
- sunt în diverse stadii proiecte de construcție de noi 4 poduri și 6 pasaje
- s-au amenajat civilizat o mulțime de spații dintre blocuri, creându-se parcaje, trotuare și spații verzi civilizate, în armonie
- primarul personal se implică pentru a conferi celeritate tratării birocratice a marilor proiecte investiționale
- etc., etc.”.
Trebuie spus și faptul că „Premiul de excelență pentru contribuția la dezvoltarea urbană” a fost acordat anul acesta și Registrului Urbaniștilor din România, în cadrul aceleiași conferințe, desfășurată în 10-12 mai 2018 la un hotel din Poiana Brașov. Orașul Cluj-Napoca a câștigat acest premiu încă din 2010.
Citiți principiile noastre de moderare aici!