Consilierii locali vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de marţi un proiect de hotărâre care prevede aprobarea participării Primăriei Timişoara, în calitate de partener, la proiectul „Smart Cities 2014” din cadrul programului „Horizon 2020– Smart City”, alături de alte oraşe, cum ar fi Ulm (Germania), Szolonk (Ungaria) şi Novi Sad (Serbia), câteva universităţi, printre care şi Politehnica din Timişoara, şi parteneri industriali.
Bugetul care va reveni Timişoarei prin acest proiect este de 1 milion de euro, bani 100% nerambursabili, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. Durata estimată a proiectului este de 4, până la 5 ani, spun autorităţile. Proiectul cuprinde mai multe direcţii de acţiune, primăria optând pentru trei dintre ele.
„Noi optăm pentru abordarea următoarelor teme în cadrul proiectului: gestiunea electronică informatică a utilizării bicicletelor – şi sunt avute în vedere biciclete cu motor electric şi alături de biciclete şi scutere şi maşini cu motor electric. Pe acest subiect vor fi în atenţia proiectului staţiile de încărcare şi diverse servicii de informare conexe privind proxima staţie şi aşa mai departe, notificări prin smartphone, sunt avute în vedere realizarea de reţele de staţii de încărcare, atât pentru biciclete electrice, cât şi pentru scutere şi maşini electrice. Şi a treia temă de care ne-am arătat interesaţi este un sistem de senzori pentru optimizarea iluminatului stradal. Acest proiect ar veni în complementaritatea iniţiativelor deja existente în Timişoara atât în ceea ce priveşte folosirea bicicletei – chiar dacă până acum ne-am limitat doar la bicicleta fără motor, bicicleta propriu-zisă -, cât şi în ceea ce priveşte senzorii pentru optimizarea iluminatului public”, a explicat Robu.
Întrebat ce se va face concret prin acest proiect, edilul-şef a afirmat că deocamdată nu se cunosc prea multe detalii. „Ce vă putem spune cu certitudine este că pe toate cele trei direcţii vom avea nu numai studii şi proiecte, ci şi implementări pilot. Suntem în etapa de constituire a consorţiului… Vor fi şi achiziţii, numai că la scară pilot, nu la nivelul întregului oraş”, a adăugat Robu.
Primarul spune că timişorenii vor putea dispune de biciclete şi scutere electrice, chiar dacă nu vor fi achiziţionate prin acest proiect, ci prin altele.
„Nu ştiu câte vor fi achiziţionate pe acest proiect, dar planurile sunt să ajungem să avem în Timişoara pentru închiriat, după modelul practicat acum cu bicicletele simple, şi biciclete electrice. Se vor face prize, staţii de încărcare şi nu exclud să fie şi un număr mic de scutere. Nu ştiu ce se poate de 1 milion de euro, nu sunt costuri foarte mari (…) Este un subiect care trebuie să ne preocupe şi vreau să promovez noul pe scară cât mai largă. Aceste biciclete au un motor electric pentru persoanele care nu doresc să pedaleze din diverse motive. Vor putea circula pe actualele piste…”, a concluzionat Robu.
UPDATE. Proiectul de hotărâre privind participarea la proiectul Smart Cities a fost aprobat în plenul consiliului local de marți.
Articole pe aceeaşi temă:
Timisoara, in reteaua europeana de incarcare a masinilor electrice
Citiți principiile noastre de moderare aici!