Municipalitatea vrea să închirieze, timp de patru ani, cel puțin 40 de toalete ecologice, care „vor putea fi suplimentate în funcție de nevoile achizitorului, la un maxim de 70 de bucăți pe perioada acordului-cadru”. Firma care va câștiga contractul va trebui să întrețină și cele 28 de toalete ecologice de pe malurile Begăi.
Consilierii locali au aprobat, la cea mai recentă ședință, caietul de sarcini, precum și regulamentul pentru achiziționarea serviciului „Închirierea și întreținerea toaletelor ecologice mobile pe raza municipiului Timișoara”.
Este nevoie de WC-uri ecologice „în scopul asigurării igienei în zonele verzi (scuaruri, parcuri, grădini publice, locuri de joacă special amenajate) și în zonele aglomerate din municipiu, pe tot parcursul anului, cu precădere în sezonul cald și în perioadele cu festivități la care Municipiul Timișoara este organizator, coorganizator sau partener”, se arată în documentație.
Unde vor fi amplasate
Reprezentanții primăriei au stabilit că toaletele trebuie să fie neapărat verzi, noi, solid ancorate și să aibă podea antiderapantă. Nu vor putea fi puse „în zona fronturilor vizibile ale clădirilor declarate monumente istorice sau de arhitectură” și vor trebui montate „fără distrugerea pavimentului”.
Funcționarii din instituția de pe C.D. Loga au decis și locurile unde trebuie să fie amplasate WC-urile ecologice. Este vorba despre: Parc str. Cugir, Parcul Bucovinei, Piața Dacia/parcare, Biserica Mehala, Loc joacă str. Macilor/Bogdăneştilor, parc zona Blaşcovici, parc str. Lisabona/Măslinului, parc Sf. Nicolae, Parc Central – 2, Cimitir Calea Şagului – 2, Cimitir Calea Şagului/str.Vulturilor, Parc Clăbucet – 2, Parc Petofi/RATT, Parcul Poporului, Parc Piaţa Bihor, Bd. Sudului/parc, Bd. Constantin Prezan/Parc Pădurice – 2, Zona Steaua/loc joacă – 2, Parcul Catedralei – 2, Stația Timişoara Nord – 2, Calea Aradului/Institutul Agronomic, str. Albăstrelelor, Calea Sever Bocu/ str. Câmpina, Cimitir Rusu Sirianu, Cimitir Calea Buziașului, str. Învăţătorului/adăpost – 2, stație STPT Str. Apicultorilor, stație STPT Pod Str. Ovidiu Balea – Cartier Mehala, stație STPT Virgil Economu – Calea Dorobanților, stație STPT Zona Calea Buziașului – A.E.M., stație STPT Cartier Plopi/str. Jules Verne, stație STPT str. Polonă.
Societatea care va aduce toaletele ecologice va trebui să se ocupe și de curățenie, de „parfumarea pereților cabină” și de „înlocuirea hârtiei igienice”.
Toaletele „ultracivilizate” promise au rămas o idee
În 2014 se vorbea despre o campanie de toalete civilizate în Timișoara.
„Urmărim să traversăm o perioadă tranzitorie, de la situația în care am fost cu aproximativ 250 de astfel de toalete în oraș, la o situație în care să nu mai avem așa ceva. Am redus foarte mult, doar 80 sunt prevăzute în puncte cheie în care avem imperativ necesar. În paralel, va trebui să începem o campanie de toalete civilizate (…) Cred că trebuie să construim toalete foarte civilizate și sigur că dacă chiar vom face și achiziții de toalete de-a gata, trebuie să luam din acelea ultracivilizate, ultrascumpe (…) Vom vedea dacă putem să achiziționam, dar soluția este să construim și să terminam odată situația existentă la ora actuala”, spunea primarul Timișoarei în toamna anului 2014.
Sunt șase ani de atunci și primăria nu a cumpărat nicio toaletă „ultracivilizată” și nici nu a construit vreuna nouă, dar a plătit bani frumoși pentru întreținerea WC-urilor ecologice. Și a mai investit peste 200.000 de euro în redeschiderea unei toalete care a fost închisă odată cu demolarea acvariului din centru.
Singura toaletă așa-zisă „nouă” este cea din Piața Victoriei, care a fost redeschisă în urmă cu doi ani. Aceasta a costat, conform unui raport al Curții de Conturi, 1,11 milioane de lei, peste 200.000 de euro. A fost inaugurată în vara lui 2018 și ar fi trebuit să aibă și lift, dar acesta nu a fost amplasat nici până în ziua de astăzi.
Articole pe aceeași temă:
Peste 60.000 de lei pe luna pentru curatarea toaletelor publice din Timisoara
Trimite articolul
XLa locatia “Parc/str. Cugir au fost doua tolete ecologice. Nu mai retin pana cnd, dar au fost. In Piata Dacia, unde este piata, este toaleta publica. Pentru ce si toalete ecologice? Doar asa, sa iasa la numar? Parcul central (Scudier) are toalete publice (nu stiu daca si functionale). Aceeasi poveste ca si la Piata Dacia? Statia Timisoara Nord? A, n-avem 1 leu pentru toaleta din incinta garii? Iar daca intretinerea acestora se va face la fel ca intretinerea curateniei din statiile STPT-ului, e clar ce va fi la vara…
Robule vrei sa le faci acum pe toate inainte de alegeri?
Daca faci o parcare supraetajata pana Duminica te votez.
-
@Robulica
Cu randari 3D din cele N-spe studii de oportunitate, pre-fezabilitate si fezabilitate prezentate pe pagina personala de FB alaturi de celelalte realizari nu te multumesti ?
🙂 🙂 🙂-
Cu randarile alea (promisiuni Robu si Dobra) ar trebui facuta o expozitie in Unirii.
-
Problema cu toaletele astea ecologice e ca mai trebuie si golite/spalate….
Ia mergeti la alea de langa podul de fier…Sau mai bine nu, dac nu puteti sa va tineti respiratia pe perioada…procedurii…
Si mai sunt si niste texte interesante “tatuate” la interior…poate preluati cateva in campania electorala..
Dl Robu si PNL tocmai ce au promis ca in urmatorii 4 ani vor face ceva si pentru zona Modern, promisiunea consta in amplasarea unui WC ecologic pentru statia STPT Virgil Economu.
Hai cu spaga!
Nu se mai satura asta..
Fara insistentele lui Brancovan inca faceam pe noi in centrul orasului.Asta e ca si atunci cand a venit Iliescu in vizita la Politehnica in anii 2000 si pe holuri miroasea a var…le are cu facut chestii in ajun…Cu 3 zile inainte de alegeri tu vi sa zici ca rezolvi vu toaletele…atatia ani ce fras ai facut?
da contracte in stanga si in dreapta doar mai prinde ceva sa mai puna la pusculita, oricum a ciordit pt 10 generatii dupa el, sau poate doar a decontat la judecatori procurori ca si aia terbuiau platiti cumva la cate dosare are pe rol
Prin alte tari asa toalete din plastic se pun numai la santierele de constructii, pe campurile unde lucreaza “capsunarii”, Insa si aceste toalete sunt regulat curatate de catre firme specializate care se ocupa de ingtretinerea / mentenanta, golirea lor si revizia lor. Parca saptamanal inlocuite cu alte care au fost la baza firmei curatete, golite, dezinfectate, reparate si puse in stare de functionare.
Eu sunt plecat de mult din tara , dar asa ceva, toalete ecologice pe post de WC publice permanente, nu am vazut niciunde. In Timisoara cand am trecut, am cautat fara succes WC unde sa pot face pipi dar in afara de aia din Piata Operei nu am gasit. Asa de acolo este cat de cat mai acatarii, dar departe de orice buda publica din gara unul oras mai maricel de prin Europa.
La piata unirii ati facut vre-o 2-3 ani renovare, sau ce o fi fost dar buda publica de acolo nu ati vazut ca si aia e buna de renovare. Ca sa imi fac nevioile acolo, trebuie sa ma duc la terase si sa comand o cafea ca sa am posibilitatea sa fac pipi mai civilizat. Chiar e asa ce greu sa priceapa unii de prin primarie ca civilizatia unui oras se masoara si prin numarul si calitatea de buzi publice civilizate ?
Vine acuma “Timisoara, centru cultural european”, vor venii mii de turisti si majoritatea la intrebarea unde pot face puipi li se va arata lanul de porumb, sau boschetii din Piata Operei, malul Begaului, sau se va ridica din umeri.
-
in parcul carmen sylva era o toaleta plastic inchisa cu lacat . locul de toaleta amenajat inchis cu lacat . m-am pisat intr-o tufa …..e bine