Băcală susţine că termenul limită până la care primarul Gheorghe Ciuhandu trebuia să semneze protocolul de preluare a spitalelor din Timişoara a expirat pe 10 iulie.
„Dacă în judeţul nostru toţi primarii au semnat acest protocol, domnul primar la municipiului Timişoara refuză semnarea acestui protocol de predare-primire chiar dacă există o hotărâre de consiliu local care a aprobat preluarea acestor spitale. Nu înţeleg care este motivul. Ori domnul primar nu a citit legea ori este de rea-credinţă. I-am explicat domnului primar că nu are nici un motiv de a nu semna acest protocol şi, deşi i s-a explicat, refuză semnarea. Ultima zi în care trebuia semnat acest protocol era 10 iulie”, a afirmat Băcală.
Prefectul de Timiş a explicat că datoriile acestor spitale nu vor fi preluate de municipalitate, ci vor rămâne o obligaţie a Guvernului, iar salariile angajaţilor vor fi asigurate în continuare de Casa Judeţeană de Asigurări.
Băcală a mai spus că preluarea nu s-a făcut, deşi Consiliul Local Timişoara (CLT) a adoptat o hotărâre prin care îl împuterniceşte pe primar să semneze protocoalele de predare-primire privind transferul managementului asistenţei medicale a celor patru unităţi sanitare publice cu paturi, iar aleşii şi edilul-şef al oraşului şi-au desemnat deja reprezentanţii în Consiliile de Administraţie ale spitalelor.
De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că nu vor semna protocolul de predare-primire a spitalelor dacă nu se garantează că vor fi achitate datoriile unităţilor spitaliceşti. Primarul Gheorghe Ciuhandu spune că cele patru spitale în cazul cărora managementul asistenţei medicale a fost transferat autorităţilor locale au datorii de peste 21 de milioane de lei.
Edilul-şef al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, spune că a discutat cu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, despre acest subiect şi că nu vrea să repete experienţa cu CET-urile.
„Dacă ascultam sfaturile domnului prefect referitoare la instituţiile de cultură acuma eram într-un ghiveci naţional, aşa că bine că nu l-am ascultat. Am vorbit azi dimineaţă cu ministrul Cseke, care cred că are mai multe competenţe în domeniul sănătăţii decât domnul prefect, şi am convenit ca mâine să am o nouă discuţie cu conducerile celor patru spitale. Însumate, datoriile lor depăşesc 21 de milioane. Am stabilit ca la sfârşitul lunii, în plenul din 29 iulie, să introducem un proiect de hotărâre de consiliu local prin care să nu preluăm datoriile acestor spitale. Am mai avut o experienţă similară şi cu CET-urile şi nu vreau să o repet şi cu spitalele”, a declarat Ciuhandu.
Reamintim că unităţile care vor fi preluate de primărie, potrivit deciziei Guvernului, sunt Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţiose şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”. În hotărârile adoptate de CLT se precizează clar că preluarea spitalelor se va face cu situaţia financiară la zi, fără datorii şi cu stabilirea surselor de finanţare pentru acestea.
UPDATE. Şi PDL Timiş îi cere primarului să accepte preluarea spitalelor
Reprezentanţii PDL Timiş s-au „sincronizat” şi ei cu prefectul şi i-au cerut primarului să accepte preluarea spitalelor. Democrat-liberalii spun că Ciuhandu este singurul primar din Timiş care refuză nejustificat să semneze protocolul, deşi şi-a numit „acoliţii” (n. r. – doctori cunoscuţi, cum ar fi Margit Şerban, Virgil Feier, Lucian Negruţiu sau Mihai Băcilă), spun pedeliştii, în consiliile de administraţie ale spitalelor.
„Primarul Gheorghe Ciuhandu a dat dovada astăzi, încă o dată, de iresponsabilitate. Refuzul lui de a semna protocolul de predare-primire a unităţilor sanitare poate bloca activitatea acestora. După ce timp de 12 ani a cerut în permanenţă descentralizare, acum primarul Timişoarei fuge de aceasta. (…) Gheorghe Ciuhandu dă dovadă că nu ştie legile ţării atunci când susţine că spitalele vor trece în subordinea primăriei cu datorii. Îi cerem primarului Gheorghe Ciuhandu să lectureze cu atenţie prevederile legale care spun că unităţile sanitare nu vor fi preluate cu datorii”, se arată într-un comunicat semnat de biroul de presă al PDL Timiş.
Pedeliştii spun că primarul nu a înţeles de fapt cum stau lucrurile, că se vor prelua doar clădirile unităţilor spitaliceşti, şi nicidecum spitalele în ansamblul lor, iar toate cheltuielile legate de salarii, materiale sanitare şi medicamente vor fi decontate, în continuare, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!