Primăria Timişoara a implementat în perioada 2 aprilie 2013 – 2 aprilie 2015 proiectul privind dezvoltarea sistemului regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă specializate în.diagnosticul antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara-Vârşeţ.
Vorbim despre un proiect finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Proiectul a prevăzut construirea unui centru medical de excelenţă în diagnosticul antenatal al malformaţiilor fetale în Timişoara, prin reabilitarea, modernizarea şi echiparea completă a unei clădiri ce funcţiona înainte ca spălatorie în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă.
Bugetul total a fost de aproape 1.430.000 euro, contribuţia municipalităţii timişorene la cofinanţarea proiectului fiind de aproximativ 34.500 de euro.
Imobilul de pe bulevardul 16 Decembrie, vechea spălătorie a clinicii, a fost reabilitat şi puteţi vedea în imagini cum arată în prezent.
La achiziţionarea echipamentelor şi mobilierului medical pentru dotarea centrului de excelenţă de la Timişoara, în valoare totală de peste 700.000 de euro, s-a decis ca acestea să fie structurate în 7 loturi şi s-a organizat o licitaţie internaţională.
După două proceduri de achiziţie, s-au putut contracta doar 4 din cele 7 loturi, au explicat reprezentanţii municipalităţii. A fost lansată şi cea de-a treia licitaţie, pentru echipamentele medicale care nu au putut fi achiziţionate iniţial. Problema este că unele nu au fost livrate ulterior.
„Achiziţia s-a derulat în perioada ianuarie-martie 2015 şi a fost structurată în 3 loturi, respectiv Lotul 1 – Echipamente pentru anatomie patologică, Lotul 2 – Echipamente pentru sala de operaţie şi Lotul 3 – Echipamente pentru genetică medicală. Contractele de furnizare s-au încheiat în data de 24 martie 2015, iar livrarea trebuia realizată până în data de 2 aprilie 2015 (…) Echipamentele contractate în Lotul 1 – Echipamente pentru anatomie patologică, în valoare de 51.600 euro (TVA inclusă), compus din cinci aparate, procesor de ţesuturi, termostat pentru anatomie patologică, dispozitiv automat de colorare ţesuturi, plită electrică pentru întinderea şi uscarea secţiunilor de ţesut (masă histologică pentru uscarea probelor) şi camera optică pentru microscop trinocular, nu au fost livrate. Furnizorul ne-a informat, înainte cu o zi de data livrării, că nu poate furniza echipamentele deoarece producătorii săi din Anglia şi Germania nu-şi pot onora la timp obligaţiile de livrare”, susţin oficialii Primăriei Timişoara.
Primăria plătește echipamentele, furnizorul – penalităţi
Proiectul prevede dotarea completă a centrului de execelenţă, iar la etajul I al clădirii sunt prevăzute trei încăperi cu destinaţia de laboratoare de anatomie patologică, dotate bineînţeles cu aparatură de specialitate.
Potrivit proiectului ar fi trebuit să se respecte anumite termene, aşa că echipamentele care nu au fost livrate trebuie acum suportate… din alţi bani. În caz contrar există riscul să se piardă peste 700.000 de euro.
„Având în vedere faptul că, în conformitate cu cerinţele finanţatorului, plăţile trebuie efectuate până la data de finalizare a contractului de finanţare, respectiv 02.04.2015, precum şi faptul că echipamentele din Lotul 1 nu au fost livrate până la această dată, acestea nu se mai pot plăti din fondurile proiectului. În urma discuţiilor cu reprezentanţii Secretariatului Tehnic Comun pentru Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia a rezultat că există riscul aplicării de corecţii financiare datorită neîndeplinirii indicatorilor prevăzuţi prin proiect – dotarea completă a centrului de excelenţă, corecţie care este egală cu valoarea liniei bugetare alocată pentru achiziţionarea dotărilor cu echipamente (701.859,03 euro). Există riscul pierderii parţiale a finanţării, respectiv a sumei de 701.859,03 euro, în cazul neachitării sumei necesare achiziţionării echipamentelor medicale pentru anatomie patologică aferente Lotului 1”, afirmă reprezentanţii municipalităţii.
Practic, aleşilor li se cere să aprobe plata de la bugetul local a echipamentelor în valoare de 51.600 de euro ca să nu se piardă 700.000 de euro.
Furnizorul ar urma să plătească penalităţi de întârziere până la data livrării echipamentelor – 0,005% din valoarea contractului/ zi.
Rămâne de văzut ce vor decide consilierii locali.
Alte articole pe aceeași temă:
Timisoara va avea un centru de excelenta pentru diagnosticarea malformatiilor fetale
Spalatorie transformata in Centru de excelenta pentru diagnosticarea antenatala a malformatiilor
Se poate si la stat: ecograf performant, de peste 200.000 de euro, la Clinica Odobescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!