Contractul de finanţare, în valoare de 112 milioane lei, a fost semnat, marţi, de reprezentanţii Primăriei Timişoara şi cei ai International Finance Corporation, la sediul misiunii IFC – World Bank din România. Autorităţile timişorene au contractat acest împrumut pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele pe fonduri europene.
„Scopul împrumutului este de a cofinanţa proiectele europene dezvoltate de municipalitate prin intermediul unei structuri financiare cât mai eficiente și adecvate. Suntem bucuroși că am reușit atragerea lângă noi a unei instituţii financiare de anvergură cum este IFC, cu care dorim să cooperăm cât mai bine pentru dezvoltarea Timişoarei, municipiu recent premiat de prestigioasa revistă Forbes drept cel mai dinamic oraş din România”, a declarat primarul Nicolae Robu.
La eveniment au mai participat vicepreşedintele IFC-World Bank, Dimitris Tsitsiragos, şeful misiunii IFC în România, Ana Maria Mihăescu, precum și Valentin Miron și Marius Bostan de la VMB Partners SA – „consilierul financiar al Municipiului Timișoara”, potrivit reprezentanţilor primăriei.
Municipalitatea timişoreană se va bucura de o perioadă de graţie de 2 ani, după care va trebui să ramburseze banii, cu dobânda aferentă, în decurs de 12 ani.
„Împreună cu experţii municipalităţii și ai IFC am structurat această finanţare astfel încât să răspundă necesităţilor municipiului Timișoara. Din acest motiv am preferat împrumutul în moneda naţională, valoarea de 112 milioane de RON fiind determinată astfel încât să asigure un efect optim de leverage în procesul de absorbţie a fondurilor europene. Durata de creditare este de 12 ani, rambursarea începe după o perioadă de graţie de 2 ani, dobânda este fixă și are o valoare calculată în funcţie de rata swap LIBOR 6 luni”, a explicat Valentin Miron, președinte VMB Partners.
Timişoara este unul dintre primele municipii din România care obţine o finanţare rambursabilă de la IFC.
Contractarea finanţării rambursabile externe a fost aprobată în Consiliul Local Timişoara în vara anului trecut. Oficialii municipalităţii vorbeau atunci de un împrumut de până la 35 de milioane de euro. Primarul Nicolae Robu explica, în vară, că este vorba despre un credit negociat de fosta administraţie cu reprezentanţii Băncii Mondiale pentru achiziţia de tramvaie noi şi renegociat acum astfel încât să poată fi asigurată implementarea proiectelor pe fonduri europene în bune condiţii.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara nu mai ia credit pentru tramvaie noi, dar ia pentru proiectele europene
Citiți principiile noastre de moderare aici!