Marţi după-amiaza, pentru a evita protestul elevilor şi profesorilor Liceului de Arte Plastice ce se prefigura a avea loc chiar în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, în timpul şedinţei de plen, conducerea municipalităţii a decis scoaterea acestuia de pe ordinea de zi şi programarea unei dezbateri publice pentru ziua de joi, de la ora 15.
Termenul scurt îi nemulţumeşte însă pe profesorii şi elevii Liceului de Arte Plastice din Timişoara. Aceştia susţin că nu pot pregăti o apărare în doar 48 de ore şi, în consecinţă, cer amânarea dezbaterii publice.
“Considerăm că anunțarea ad-litteram „de marți pe joi” a organizării acestui eveniment contravine spiritului legii 52/2003, care prevede termene de timp generoase pe tot parcursul perioadei de implicare a cetățeanului în procesul de luare a deciziilor publice. De asemenea, nu intelegem graba exagerată în organizarea acestei dezbateri, din moment ce, conform tot legii 52/2003, proiectul de hotărâre poate intra în dezbaterea Consiliului Local înspre adoptare abia după expirarea termenului de 30 de zile de la publicarea sa: 23.05.2011”, se arată într-o scrisoare semnată de directorul Liceului de Arte Plastice, Eugenia Drăgoi-Banciu, transmisă către Consiliul Local Timişoara şi Primăria Timişoara.
Aceasta cere “un termen rezonabil” pentru organizarea dezbateri privin Liceul de Arte Plastice, mai ales că legea susţine acest demers, în caz contrar fiind decisă să se adreseze Prefecturii Timiş şi instanţelor de judecată.
Ciuhandu: Susţinem procesul de învăţământ, dar în spiritul respectului pentru banul public
Primarul Gheorghe Ciuhandu a răspuns acuzaţiilor formulate de conducerea Liceului de Arte Plastice din Timişoara. El susţine că toată această situaţie durează deja din 2003 şi că doar directoarea liceului, Eugenia Drăgoi-Banciu, a semnat contractul de închiriere cu Fundaţia Caritas prin care chiria imobilului din centrul Timişoarei a crescut de la 666 la 31.600 de euro pe lună.
„Primăria Municipiului Timişoara nu a negociat preţul chiriei, acest lucru fiind făcut doar de directoarea Liceului de Arte Plastice. Până în ianuarie 2011, Primăria Municipiului Timişoara vira la Inspectoratul Şcolar, către centrele bugetare, suma de bani necesară bunei desfăşurări a procesului de învăţământ, acestea ocupându-se de plata chiriei negociate de directoarea Liceului de Arte Plastice, chiar şi în condiţiile creşterii exorbitante a acesteia, de la 666 euro la 31.600 euro. Din ianuarie 2011, centrele bugetare au trecut în subordinea Municipiului Timişoara. Acesta şi-a continuat obligaţia legală de susţinere a procesului de învăţământ, moment în care am şi constatat ce facturi se plătesc de fapt către şcoli”, a afirmat Ciuhandu.
Mai mult, primarul Timişoarei susţine că propunerea de a muta copiii în containere aflate în curtea şcolii de pe bulevardul Liviu Rebreanu a venit „la presiunea” directorului Liceului de Arte Plastice, care a susţinut că spaţiile din această unitate de învăţământ sunt insuficiente.
„La presiunile doamnei director prof. Eugenia Drăgoi Banciu, care susţine că aceste spaţii sunt insuficiente, s-au căutat modalităţi de suplimentare a spaţiului existent. Una dintre aceste propuneri, aflată în discuţie în momentul de faţă, este amplasarea de construcţii modulare în curtea clădirii de pe bulevardul Liviu Rebreanu”, a mai spus Ciuhandu.
Edilul-şef al Timişoarei a mai menţionat că municipalitatea a luat în discuţie şi continuarea activităţii în spaţiul din centrul oraşului, însă doar în condiţiile în care Fundaţia Caritatea ar fi acceptat un contract pe minimum 10 ani, la o chirie care să nu depăşească 10.000 de euro şi drept de preempţiune la vânzarea clădirii.
„Fundaţia Caritatea nu a agreat încheierea unui astfel de contract, reprezentanţii fundaţiei fiind dispuşi la încheierea unui contract pentru cel mult doi ani de zile şi cel puţin 16-17.000 de euro lunar, în condiţiile în care Liceul de Arte Plastice nici măcar nu are aviz de funcţionare pentru clădirea de pe bulevardul Mihai Eminescu nr. 2”, a mai arătat Gheorghe Ciuhandu.
El spune că, potrivit paginii de internet a Fundaţiei Caritatea, clădirea respectivă este scoasă la vânzare.
În ceea ce priveşte dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre ce vizează mutarea elevilor de la Liceul de Arte Plastice în containere, edilul a afirmat că întâlnirea cu cetăţenii va avea loc legal.
„Precizăm faptul că solicitarea pentru organizarea dezbaterii a venit doar în data de 30.05.2011, cu numai o zi înaintea plenului de Consiliu Local din 31.05.2011, în care ar fi trebuit să se dezbată proiectul de hotărâre, introdus conform legii în regim de urgenţă, pentru a putea finaliza mutarea Liceului de Arte Plastice până în luna septembrie, la începutul noului an şcolar. Conform Legii 52/2003, dezbaterile publice „trebuie să se desfăşoare în cel mult zece zile de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate”. Organizarea dezbaterii în data de 02.06.2011 este legală, atât timp cât ea a fost anunţată în data de 30.05.2011”, susţine primarul Timişoarei.
Ciuhandu a declarat că nu înţelege poziţia directorului Liceului de Arte Plastice, care a negociat un contract de peste 30.000 de euro pe lună, iar apoi a organizat mitinguri de susţinere a unei „poziţii contrare economisirii banului public”.
„Primăria Municipiului Timişoara, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, va face în continuare toate eforturile pentru a susţine procesul de învăţământ şi pentru a asigura condiţii optime elevilor Liceului de Arte Plastice, dar în spiritul respectului pentru banul public şi nu pe baza unor reacţii emoţionale”, a concluzionat primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!